Plnené zemiakové placky
Plnené zemiakové placky

Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom fotorecept

elenas - fotkaelenas, 1. novembra 2019
Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom (fotorecept)
Foto: elenas

Draniky - tak sa volajú v Bielorusku zemiakové placky. Pripravujú sa na rôzne spôsoby a jeden z nich sa volá „kolduny“, čo v preklade znamená „čarodejníci“, v ktorom sa používa mäsová alebo iná plnka. Tak som aj ja vyskúšala trochu čarovať.:)

4-6
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
1 kg
1 ks
1-2 ks
1-2 PL
Plnka:
250 g (bravčové alebo hydinové)
1 ks menšia
1-2 strúčiky
50 ml sladká
podľa chuti (alebo iné koreniny)
na vysmážanie (alebo bravčová masť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso, najemno nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, smotanu, soľ a koreniny všetko spolu premiešame. Zo zmesi pripravíme malé guľky na plnku. (Smotana je na zjemnenie chuti, ak nechcete, nemusíte pridávať.)

    Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame spolu s cibuľou (ja používam kuchynský robot). Cibuľa do placiek sa pridáva nie len kvôli chuti ale hlavne, aby placky potom nestmavli. Prebytočnú tekutinu zlejeme. Pridáme vajce (niektorí vajce nedávajú vôbec ale treba pozerať podľa kvality zemiakov, ak sú príliš vodové, tak radšej pridať), soľ a podľa potreby škrob (opäť závisí od kvality zemiakov ak sú malo škrobové). Všetko spolu premiešame.

    Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Panvicu s olejom alebo masťou rozohrejeme, lyžicou vykladáme cesto. Z mäsových guliek spravíme placku a dáme na cesto, na vrch rozotrieme druhú časť cesta. Pečieme na stredne menšom ohni.

    Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Draniky prevrátime, prikryjeme pokrievkou a dopečieme. Podávame horúce, trebárs s kyslou smotanou.

    Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

34 komentárov k receptu
Určite chutné a sýte. Pekný recept. Pri čítaní som si spomenula ako sme niečo trošku podobné pripravovali so spolubyvajúcimi na privát. Používali sme kolieska Prešovskej salámy. V r.1988 bola veľmi chutná a pre študentky dostupná. Milá spomienka...
Další lákavý recept, velmi poutavý, takové čarování si nechám líbit. Jen musím nahlížet na tajňáka, můj žlučník je filuta a mohl by vytušit, že si dělám velikéé chutě, hmm
Moc děkuji za inspiraci, poutavá fota a krásně zpracovaný postup, milá @elenas , jsi šikulka!
My tomu hovoríme haruľové cestíčko a namiesto guliek je možné vložiť kurací-bravčový rezeň, mrazenú rybu, údený Tekovský syr,želanú, salámu... Zo zbytku cestička sa dajú urobiť mini harulky ...
Ešte pridám recept...
Výborná mrazená ryba v cestíčku...
Urobíte klasické cestíčko môžete pridať i strúhaný údený syr a hlavne pretlačíme do cestička viac cesnaku . Rybu následne obalíte v cestíčku a vyprážate ...

Kedysi dááávno, som chodil do Minska a tam som toto jedlo jedol na dači u kamaráta...tie placky robila kamarátova sestra v chatke a my sme vonku vodočkovali a pivkovali...:-)...urobila ich s mäsom a aj s údenou rybou a k tomu na namáčanie kyslú smotanu s cesnakom, kôprom, mletým korením a bylinkami...
...doma som potom robil obdobné zemiakové placky a doniesol do našej občerstvovacej stanice kamarátom k pivku...pochvaľovali si ich a prečo aj nie, veď ich nemuseli robiť...:-)
...potom som ich dlho nerobil, asi sme sa ich prejedli a som rád, že som natrafil na tento recept, nabudúce ich urobím a zakusneme ich s kamarátmi k pivku...
Ak sa správne pozriete -ešte raz - u nás v Banskej Bystrici sa tomu hovorí haruľové cestíčko ...
To je i základ v Bielorusku - vy o to čo píšem to na Slovensku nemáte ? Pre mňa nijaká novinka len variácia plnky- mäsové guličky ...
O chvíľu buď čítať, že je to Švédsky recept ...
Pridám ešte recept z BB - Viedenský rezeň a ako príloha halušky s kyslou kapustou ...
Už ste to jedli ? Skúste !
Dobrú chuť !
@kimlo (2.11.2019 14:38) môže byť. Jeden môj kamarát mi vravel, že jemu sa najviac páčia Poľky a Ukrajiny, pretože narozdieľ od Sloveniek sú vždy veľmi pekne žensky upravené, nosia sukne, šaty a chodia vysmiate. Ja poznám jednu ženu z Litvy a je naozaj nádherná.

Dnes boli na obed, a pochutnal si aj sused ,čo prišiel zorat zahradu. Podobný recept je i na " Ondráša " . To bolo vyhlásené jedlo v Hranicích na Moravě. Kto si ho nedal, akoby v Hranicích ani nebýval. Bravčový rezen v zemiakovom ceste(bramborákovom).
Dobré, chutné, a ak je doma ,čo k tomu potrebujem, tak i rýchle jedlo. m
@pavel2000 (2.11.2019 15:38)

Kde v BB podavaju kapustove strapacky s viedenskym reznom???
S nejakym bravcovym alebo baraninou na prirodno,resp.pecenym to ano,ale viedensky rezen som v tejto kombinacii este nevidel a to som tam uz par desatroci doma :-).no daj kde to maju,pojdem vyskusat dam referencie ;)
@leaela (2.11.2019 19:42)

Robíme si to doma a nielen my ...
V BB nehovoríme strapačky ,ale halušky s kyslou kapustou...
Vždy halušky... Napr. so syrokrémom, bryndzou , s mladou kapustou a pod.
Môžu byť doplnené o nakrájanú klobásu, strúhaný oštiepok a pod.
Taká je čo do chuti BB ....
@tomeska (2.11.2019 17:16)

Vďaka za odozvu a odskúšanie , som rada, že placky chutili, určite je veľa variácií aj na Slovensku, aj v Čechách a všetky sú dobré.
elenas, pozri hore to je prevzatý recept v Bielorusku , zo Slovenska ...
Toto dávno robíme v BB !
Haruĺové cesto, kde ako plnka sa dá vložiť viacej chuťoviek...
Včera som pozeral ČT 2- Estónsko...
Estónec prevzal český recept a dnes je to tam považovaný za originál Estónsky ...
Podobne ako v Novom Targu ...
Oštiepky, korbáčiky , !!! žltá bryndza !!! ,pred mesiacom som tam videl i Trdelník... Všetko Made in Poland ...
O rok keď tam pôjdem budú i halušky...
PS: v Podhájskej sa má pýtal Poliak, kde sa tu kúpiť halušky, také ako na Slovensku ? Odpovedal som že, na Orave ...
O rok i v Nowom Targu ...
@pavel2000 (7.11.2019 17:30)

Ty uz nerob hanbu Bystrici.....
To,co si vy varite doma,nieje za nas vsetkych....
Nabuduce to adresuj v jednotnom cisle a v tvojej osobe,lebo aj ja som bystrican,ale za tie tvoje vytvori sa hanbim. . . .
Nerob hanbu celemu mestu (...VYMAZANÉ REDAKCIOU...)
@leaela (7.11.2019 21:50)

Jedz si a hanbi za čo chceš...
Škoda na teba reagovať...
Ak používam možné číslo, tak moja rodina a známi.
Si pravdepodobne z mestskej časti Dolná Mičiná... Preto sa nečudujem reakcií...

Pridaj komentár k receptu: