Plnené zemiakové placky
Plnené zemiakové placky

Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom fotorecept

elenas - fotkaelenas, 1. novembra 2019
Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom (fotorecept)
Foto: elenas

Draniky - tak sa volajú v Bielorusku zemiakové placky. Pripravujú sa na rôzne spôsoby a jeden z nich sa volá „kolduny“, čo v preklade znamená „čarodejníci“, v ktorom sa používa mäsová alebo iná plnka. Tak som aj ja vyskúšala trochu čarovať.:)

4-6
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
1 kg
1 ks
1-2 ks
1-2 PL
Plnka:
250 g (bravčové alebo hydinové)
1 ks menšia
1-2 strúčiky
50 ml sladká
podľa chuti (alebo iné koreniny)
na vysmážanie (alebo bravčová masť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso, najemno nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, smotanu, soľ a koreniny všetko spolu premiešame. Zo zmesi pripravíme malé guľky na plnku. (Smotana je na zjemnenie chuti, ak nechcete, nemusíte pridávať.)

    Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame spolu s cibuľou (ja používam kuchynský robot). Cibuľa do placiek sa pridáva nie len kvôli chuti ale hlavne, aby placky potom nestmavli. Prebytočnú tekutinu zlejeme. Pridáme vajce (niektorí vajce nedávajú vôbec ale treba pozerať podľa kvality zemiakov, ak sú príliš vodové, tak radšej pridať), soľ a podľa potreby škrob (opäť závisí od kvality zemiakov ak sú malo škrobové). Všetko spolu premiešame.

    Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Panvicu s olejom alebo masťou rozohrejeme, lyžicou vykladáme cesto. Z mäsových guliek spravíme placku a dáme na cesto, na vrch rozotrieme druhú časť cesta. Pečieme na stredne menšom ohni.

    Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Draniky prevrátime, prikryjeme pokrievkou a dopečieme. Podávame horúce, trebárs s kyslou smotanou.

    Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Určite chutné a sýte. Pekný recept. Pri čítaní som si spomenula ako sme niečo trošku podobné pripravovali so spolubyvajúcimi na privát. Používali sme kolieska Prešovskej salámy. V r.1988 bola veľmi chutná a pre študentky dostupná. Milá spomienka...
@elenas , robila som už niečo podobné a placky som plnila jaternicou, no výborné to bolo a viem si ich predstaviť s akým koľvek mäsom..placky sú chutné aj samotné..skvele si navarila..