Bieloruské zemiakové draniky plnené mäsom fotorecept
Foto: elenas
Draniky - tak sa volajú v Bielorusku zemiakové placky. Pripravujú sa na rôzne spôsoby a jeden z nich sa volá „kolduny“, čo v Zobraziť celý popisDraniky - tak sa volajú v Bielorusku zemiakové placky. Pripravujú sa na rôzne spôsoby a jeden z nich sa volá „kolduny“, čo v preklade znamená „čarodejníci“, v ktorom sa používa mäsová alebo iná plnka. Tak som aj ja vyskúšala trochu čarovať.:)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
1 ks |
|
|
|
1-2 ks |
|
1-2 PL |
|
Plnka: | |
250 g (bravčové alebo hydinové) |
|
1 ks menšia |
|
1-2 strúčiky |
|
50 ml sladká |
|
|
|
|
|
podľa chuti (alebo iné koreniny) |
|
na vysmážanie (alebo bravčová masť) |
|
Postup
-
1
Mäso, najemno nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, smotanu, soľ a koreniny všetko spolu premiešame. Zo zmesi pripravíme malé guľky na plnku. (Smotana je na zjemnenie chuti, ak nechcete, nemusíte pridávať.)
-
2
Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame spolu s cibuľou (ja používam kuchynský robot). Cibuľa do placiek sa pridáva nie len kvôli chuti ale hlavne, aby placky potom nestmavli. Prebytočnú tekutinu zlejeme. Pridáme vajce (niektorí vajce nedávajú vôbec ale treba pozerať podľa kvality zemiakov, ak sú príliš vodové, tak radšej pridať), soľ a podľa potreby škrob (opäť závisí od kvality zemiakov ak sú malo škrobové). Všetko spolu premiešame.
-
3
Panvicu s olejom alebo masťou rozohrejeme, lyžicou vykladáme cesto. Z mäsových guliek spravíme placku a dáme na cesto, na vrch rozotrieme druhú časť cesta. Pečieme na stredne menšom ohni.
-
4
Draniky prevrátime, prikryjeme pokrievkou a dopečieme. Podávame horúce, trebárs s kyslou smotanou.
Moc děkuji za inspiraci, poutavá fota a krásně zpracovaný postup, milá @elenas , jsi šikulka!
Správne Sekanú ...
Výborná mrazená ryba v cestíčku...
Urobíte klasické cestíčko môžete pridať i strúhaný údený syr a hlavne pretlačíme do cestička viac cesnaku . Rybu následne obalíte v cestíčku a vyprážate ...
Ďakujem, cesminka, teší ma, že som inšpirovala:)
...doma som potom robil obdobné zemiakové placky a doniesol do našej občerstvovacej stanice kamarátom k pivku...pochvaľovali si ich a prečo aj nie, veď ich nemuseli robiť...:-)
...potom som ich dlho nerobil, asi sme sa ich prejedli a som rád, že som natrafil na tento recept, nabudúce ich urobím a zakusneme ich s kamarátmi k pivku...
To je i základ v Bielorusku - vy o to čo píšem to na Slovensku nemáte ? Pre mňa nijaká novinka len variácia plnky- mäsové guličky ...
O chvíľu buď čítať, že je to Švédsky recept ...
Pridám ešte recept z BB - Viedenský rezeň a ako príloha halušky s kyslou kapustou ...
Už ste to jedli ? Skúste !
Dobrú chuť !
Dobré, chutné, a ak je doma ,čo k tomu potrebujem, tak i rýchle jedlo. m
Dúfam,že ste si jednu krásavicu uchmatli pre seba domov?? :-))) alebo stačí aj pekná Slovenka? :-)
A čo my nie sme pekné slovenky ? no teééda @kimlo .
Kde v BB podavaju kapustove strapacky s viedenskym reznom???
S nejakym bravcovym alebo baraninou na prirodno,resp.pecenym to ano,ale viedensky rezen som v tejto kombinacii este nevidel a to som tam uz par desatroci doma :-).no daj kde to maju,pojdem vyskusat dam referencie ;)
Si si ,,napiekol,, tymto komentarom,ved nase baby ti daju..... ;-)))))))
Ja som jednému Poliakovi povedal:
Slovenky sú najkrajšie na svete, na druhom mieste sú Češky ... a vaše Polky sú na 99 mieste ...
Robíme si to doma a nielen my ...
V BB nehovoríme strapačky ,ale halušky s kyslou kapustou...
Vždy halušky... Napr. so syrokrémom, bryndzou , s mladou kapustou a pod.
Môžu byť doplnené o nakrájanú klobásu, strúhaný oštiepok a pod.
Taká je čo do chuti BB ....
Ďakujem pekne za komentár, spomienky a skúsenosti:) aj jedlo nám pripomenie pekné chvíle.
Neodvážim sa na túto tému diskutovať. Aj na Slovensku, aj v Bielorusku, či v Rusku a Ukrajine ženy sú veľmi pekné.
Vďaka za odozvu a odskúšanie , som rada, že placky chutili, určite je veľa variácií aj na Slovensku, aj v Čechách a všetky sú dobré.
Teší ma, že Vám chutili. Ďakujem za komentík:)
Toto dávno robíme v BB !
Haruĺové cesto, kde ako plnka sa dá vložiť viacej chuťoviek...
Včera som pozeral ČT 2- Estónsko...
Estónec prevzal český recept a dnes je to tam považovaný za originál Estónsky ...
Podobne ako v Novom Targu ...
Oštiepky, korbáčiky , !!! žltá bryndza !!! ,pred mesiacom som tam videl i Trdelník... Všetko Made in Poland ...
O rok keď tam pôjdem budú i halušky...
PS: v Podhájskej sa má pýtal Poliak, kde sa tu kúpiť halušky, také ako na Slovensku ? Odpovedal som že, na Orave ...
O rok i v Nowom Targu ...
odišla chyba ...
kde sa tu dajú kúpiť halušky ako na Orave ? Na Orave ...
Trochu mi blbne mobil ... alebo prenos ?
Ty uz nerob hanbu Bystrici.....
To,co si vy varite doma,nieje za nas vsetkych....
Nabuduce to adresuj v jednotnom cisle a v tvojej osobe,lebo aj ja som bystrican,ale za tie tvoje vytvori sa hanbim. . . .
Nerob hanbu celemu mestu (...VYMAZANÉ REDAKCIOU...)
Jedz si a hanbi za čo chceš...
Škoda na teba reagovať...
Ak používam možné číslo, tak moja rodina a známi.
Si pravdepodobne z mestskej časti Dolná Mičiná... Preto sa nečudujem reakcií...