Domáce žemle
Domáce žemle

Biele žemle fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 24. mája 2020
Biele žemle (fotorecept)
Foto: kucharka

Jednoduché. Mäkké. Chutné.

8
porcií
15 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
1 ČL
2 ČL (alebo 20 g čerstvého droždia)
30 g mäkké
100 ml
200 ml vlažná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja väčšinou používam “harina de fuerza” (strong flour) a na SK by to mala byť silná chlebová múka. Alebo pomiešam s hladkou, pol na pol... Ale aj iba z hladkej múky sú dobré.

  2. 2

    V pohári s mliekom rozmiešame droždie. Keď napučí, jednoducho ho primešame k ostatným surovinám, okrem ryžovej múky. Miesime asi 10-15 minút, pokiaľ nevznikne nelepivé cesto. Mne pomáha robot :-)) Vymiešané cesto dáme do misky, posypeme ryžovou múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto vykysnúť.

    Biele žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto.

    Biele žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nachystáme si pracovnú dosku. Ak je cesto dobre vymiešané, nemusí sa podsypávať. Ak treba podsypať, trochu ryžovej múky by malo pomôcť. Cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme bochníčky - žemle.

    Biele žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poukladáme ich na plech vystlaným papierom na pečenie.

    Biele žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A necháme ešte podkysnúť aspoň 20 minút.

    Biele žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jemne poprášime ryžovou múkou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C asi 8-10 minút.

    Biele žemle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Najlepšie sú ešte tak trochu teplé s hrudkou masla. Tiež si ich plníme pomazánkami, fašírkou so šalátom... Dobrú chuť!

    Biele žemle (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu