Domáce žemle
Biele žemle (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Jednoduché. Mäkké. Chutné.
8 porcií |
15 minút príprava |
10 minút na 220 °C |
Postup
- Ja väčšinou používam “harina de fuerza” (strong flour) a na SK by to mala byť silná chlebová múka. Alebo pomiešam s hladkou, pol na pol... Ale aj iba z hladkej múky sú dobré.
- V pohári s mliekom rozmiešame droždie. Keď napučí, jednoducho ho primešame k ostatným surovinám, okrem ryžovej múky. Miesime asi 10-15 minút, pokiaľ nevznikne nelepivé cesto. Mne pomáha robot :-))
Vymiešané cesto dáme do misky, posypeme ryžovou múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto vykysnúť.
- Vykysnuté cesto.
- Nachystáme si pracovnú dosku. Ak je cesto dobre vymiešané, nemusí sa podsypávať. Ak treba podsypať, trochu ryžovej múky by malo pomôcť.
Cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme bochníčky - žemle.
- Poukladáme ich na plech vystlaným papierom na pečenie.
- A necháme ešte podkysnúť aspoň 20 minút.
- Jemne poprášime ryžovou múkou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C asi 8-10 minút.
- Najlepšie sú ešte tak trochu teplé s hrudkou masla.
Tiež si ich plníme pomazánkami, fašírkou so šalátom... Dobrú chuť!