Domáce žemle

Biele žemle (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Jednoduché. Mäkké. Chutné.

8
porcií
15 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Ja väčšinou používam “harina de fuerza” (strong flour) a na SK by to mala byť silná chlebová múka. Alebo pomiešam s hladkou, pol na pol... Ale aj iba z hladkej múky sú dobré.
  2. V pohári s mliekom rozmiešame droždie. Keď napučí, jednoducho ho primešame k ostatným surovinám, okrem ryžovej múky. Miesime asi 10-15 minút, pokiaľ nevznikne nelepivé cesto. Mne pomáha robot :-)) Vymiešané cesto dáme do misky, posypeme ryžovou múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto.
  4. Nachystáme si pracovnú dosku. Ak je cesto dobre vymiešané, nemusí sa podsypávať. Ak treba podsypať, trochu ryžovej múky by malo pomôcť. Cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme bochníčky - žemle.
  5. Poukladáme ich na plech vystlaným papierom na pečenie.
  6. A necháme ešte podkysnúť aspoň 20 minút.
  7. Jemne poprášime ryžovou múkou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C asi 8-10 minút.
  8. Najlepšie sú ešte tak trochu teplé s hrudkou masla. Tiež si ich plníme pomazánkami, fašírkou so šalátom... Dobrú chuť!