Foto: cesminaz
Paprika sa da plnit na 100 sposobov :-) Ja vam ponukam jeden z mojich,ako ju pripravujem ja :-)
tepelná úprava
Suroviny
28 - 30 ks |
|
3 - 4 ks |
|
3 ks |
|
Plnka: | |
600 - 700 g |
|
2 ks |
|
6 strúčiky väčšie |
|
2 kopcovitejsie pl (biber salcasi) |
|
3 čl |
|
1 menší zväzok |
|
2 dl |
|
|
|
1/2 dl |
|
Na podliatie: | |
6 dl |
|
1 pl (salca) |
|
Zálievka: | |
6 - 7 strúčiky väčšie |
|
2 čl |
|
2 pl (biber salcasi) |
|
1 - 2 pl |
|
2 dl |
|
Postup
-
1
Papriku mozte plnit hociakej farby a velkosti,celkom ako sa vam paci :-) Ja tu mam male "pufi" papriky,ktore sa mi opticky velmi na plnenie hodili. 2 taketo papriky su ako 1 velka paprika. Dalej si pripravime paradajky a cibulu,lebo tie tam daju tiez vybornu chut :-) Podla chuti,si mozte pridat este aj cukinu..
-
2
Pripravime si plnku.. Mlete mäso,nadrobno nakrajanu cibulu,struhany cesnak,nakrajanu vnat,olej,sol,mätu, paprikovu pastu a ryzu zmiesame dokopy.Ak nemate paprikovu pastu,tak pouzite mletu cervenu papriku cca.1PL.. Hotovu plnku dame zatial bokom.
-
3
Pripravime si papriku.. Ja zvyknem papriku s jej klobucikom zavriet naspät :-) krajsie to ukaze.Takze kazdej paprike spravime opatrne dookola mensi (nie hlboky) rez..Musime davat pozor,aby sme jadro neodrezali z klobucika dole :-/ Potom zlahka zakrutime klobucikom raz dolava-raz doprava,aby sa nam odpojilo od papriky. A nasledne klobucik lahko vytiahneme z papriky ;-P
-
4
Plnenie ide velmi lahko a rychlo :-) Malou lyzickou naplnime papriku skoro po vrch.V strede urobime lyzickou malu priehlbinku tak,ze plnku vymazeme na boky hore,aby sme vedeli lahsie strcit naspät klobucik papriky :-) Ale nema zist dovnutra ani priliz lahko,inak potom vypadne..ono sa ten klobucik ma tam akoby prilepit ;-))
-
5
Pripravime si zalievku.. Na troche oleja spenime chvilku na drobno nakrajany cesnak.Potom pridame mätu a paprikovu pastu.Cele nechame chvilku poskvrcat a potom to zalejeme vodou.Osolime a cele nechame par minut povarit.Nakoniec pridame 1-2pl citronovej stavy a odstavime zalievku zatial bokom.. A napokon si v jednej miske rozmiesame 1pl salce/paradajkove pyre so 6dl vody..to bude na podliatie papriky.Namiesto salce mozte pouzit aj husty paradajkovy pretlak..
-
6
Ja som robila v pizzmatiku,lebo tam sa viac zmesti naraz :-) ale kludne mozte v panvici,alebo aj v pekaci v rure. Takze.. V pizzamatiku (v panvici) si rozpalime olej,na ktory poukladame papriku a zprudka ju z oboch stran opecieme.Takto uz vopred opecena paprika ma celkom inu chut :-) Ked sme ju opiekli,tak ju podlejeme nasou paradajkovou vodou :-) A zakryte nechame na strednom ohni varit-dusit.. Podla chuti si mozte k paprike pridat paradajky,cibulu,ci kusky cukini :-)
-
7
..asi po 15 minutach,cize v polovici varenia,popolievame papriky s nasou "zalievkou" a znova zakryjeme.A uz len dopecieme-dovarime do mäkka :-) (u mna este 10-15minut)
-
8
Hotovo ;-P Toto jedlo je jednoduche,velmi oblubene nielen u dospelych,ale dokonca aj u deti.Najlepsie chuti s dobrym pecivom,ktore si mozte mackat do stavy ;-P ..alebo so zemiakovou kasou :-) Pre jednu osobu sa pocitaju take 3 papricky. Dobru chut :-)
Diskusia k receptu