Bezmliečny ryžový nákyp s marhuľami fotorecept

nanacel - fotkananacel, 1. marca 2012
Bezmliečny ryžový nákyp s marhuľami (fotorecept)
Foto: nanacel

Pre alergikov na mlieko a laktozu. Namiesto klasického mliečka - pohánkový nápoj a namiesto masla - palmarin ...celkom vydarená a chutná kombinácia....nabudúce vyskúšam s mandľovým Zobraziť celý popisPre alergikov na mlieko a laktozu. Namiesto klasického mliečka - pohánkový nápoj a namiesto masla - palmarin ...celkom vydarená a chutná kombinácia....nabudúce vyskúšam s mandľovým mliečkom.

8
porcií
45 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
600 ml
50 g
5 ks
4 PL
300 ml horúca




Postup

  1. 1

    Ryžu si sparíme a potom dôkladne prepláchneme. Necháme na sitku odkvapkať. Na oleji si opražíme ryžu, zalejeme horúcou vodou, necháme 5 minút povariť a pridáme pohánkový nápoj. Vmiešame vanilínový cukor. Keď je ryža mäkká, necháme kašu vychladnúť.

    Bezmliečny ryžový nákyp s marhuľami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyšľaháme si 5 žĹtkov s 3PL cukru. Palmarin rozpustíme. Z bielkov vyšľaháme sneh, potom primiešame 1PL cukru.

    Bezmliečny ryžový nákyp s marhuľami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnutú kašu zmiešame s palmarinom a vyšľahanými žĺtkami. Pridáme aj tretinu snehu. Jemne vmiešame.

    Bezmliečny ryžový nákyp s marhuľami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misy si dáme vrstvu ryže, naukladáme marhule aj s trochou šťavy, zakryjeme ďalšou vrstvou ryže. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov asi 30 minút.

    Bezmliečny ryžový nákyp s marhuľami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred dopečením rozotrieme ešte sneh z bielkov a dáme dopiecť 5 minút.

    Bezmliečny ryžový nákyp s marhuľami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nákyp je hotový...pekne zapečený.

    Bezmliečny ryžový nákyp s marhuľami (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

megi118
vyzerá to dbre,ale pohánkový nápoj kde sa dá kúpit???
môže byť aj sojový nápoj v prášku???
matilda1964
ahoj,máš alergiu na mlieko? Tým palmarinom si to nevylepšila, je to čistá chémia a nie rastlinný tuk.
nanacel
@megi118 ..pohánkový napoj kupujem v prasku od firmy Zajic v Bille alebo v Kauflande... ale určite sa dá nahradiť aj sójovym....no pohánkové je také jemnejšie a sladšie...

@matilda1964 ahoj, ano mam alergiu aj na mlieko aj lepok... neberiem ti tvoj nazor ohladne palmarinu, no podla zlozenia je palmarin pre mna v poriadku...tiez je v poriadku podla stranky bezmliecnadiete.estranky.sk a aj podla vyrobcu je bez mliecneho cukru a glutenu  www.palmagroup.eu/?produkt&produkt=palmarin-250g...

samozrejme si kazdy moze nahradit svojim oblubenym....moja babicka na palmarin nedala dopustit...
matilda1964
prepáč tak ťa ľutujem že nemôžeš masol, palmarín by ti asi nechutil natretý na chlebe. Všetky alergie sú poruchy imunity asi by som s tým niečo robila a nenpchávala sa chémiou. Nemám nič proti tebe, ale margaríny sú nezdravé a výrobca ti bude tvrdiť opak. Ešte horšie keď niekto dáva margarín do plnky vlastne z lakomosti. (aby ušetril.
nanacel
@matilda1964 tak nabuduce nahradim bravcovou mastou :) ta chuti aj na chlebe :) aj na bezlepkovom :)
plnku do torty mastou ale asi neoklamem :)
a uprimne ...celiakia je dozivotne ochorenie, ktore sa neda vyliecit, sposobilo mi aj alergiu na mlieko, takze s tym uz nic nenarobim, okrem drzania prisnej bezlepkovej a bezmliecnej diety...
mariaklara
@nanacel , je mi ťa ozaj ľúto, my, ktorí môžeme všetko do radu jesť, si tvoju diétu nedokážeme ani predstaviť. @matilda1964 má pravdu o tej chémii, ale keď sa niečo nemôže, tak sa nemôže.
jamarlen
mne sa zdá v takýchto prípadoch najlepší rastlinný olej, veď sa dáva aj do iných sladkých jedál a ešte sme si oblúbili aj kokosové mlieko, či na prášok rozmixovaný kokos, alebo mak, či slnečnicové semienka. obsahujú veľa rastlinného tuku. a keď už chceme veľa hýriť, @ žirafinka pridala recepty s využitím avokáda - výborný ako krém, aj do cesta.
celiatická diéta je drahá, a to už nehovorím ešte aj o bezlaktózovej.
držím palce!
evanaaa
Tým, čo sú zaujatí voči rastlinným margarínom - ak máte najaktuálnejší leták Kaufland, je tam práve článok : Rastlinné tukové nátierky - zdroj prospešných látok. A teraz čo - komu a čomu veriť? Ja len dúfam, že v tom článku je aspoň niečo prvdy, pretože ja margaríny jem , mne chutia ( Dela,Rama, Flora....). Možnože kedysi boli škodlivé ale mám dojem, že si to aj výrobcovia uvedomili a snažia sa ich vyrábať tak, aby spĺňali požiadavky zdravej výživy. Píše sa , že konzumovať by sme mali tretinu nasýtených mastných kyselín ( živočíšne tuky v mlieku, masle), tretinu mononenasýtených ( rastlinný olej, orechy) a tertinu polynenasýtených omega-3 a omega-6, ktoré pomáhajú udržiavať správnu hladinu chplesterolu v krvi. Kvalitné margaríny znižujú riziko kardiovaskul. ochorení a obezity. To je len malá časť článku. No, a na druhej strane, keď už všetci tak uverili zlým a škodlivým účinkom margarínov prečo by sa nedalo veriť aj tým kladným. Čo bolo kedysi nemusí byť aj dnes. Ale nikomu nechcem brať jeho názor a presvedčenie. Lebo ozaj nevieme, čo jeme. Snažíme sa vynechať zo stravy to, čo pokladáme za zlé a pritom nevedomky konzumujeme niečo horšie. ( Napr. výrobky obsahujúce posypovú soľ).
evanaaa
Prepáčte, že som sa tak rozpísala, ono by sa to hodilo skôr do diskusie.
nanacel
@v šetci... ďakujem za vaše názory... asi som tu naozaj vyvolala druh diskusie...aj keď tym palmarinom som sa vlastne nechala inšpirovať tu na Vareche, ked som hladala, čím nahradiť maslo... a je tu v mnohých receptoch ryžového nákypu .... :)
Ja sa snažím nájsť nejaký správny stred... nakoľko moju výživu ovplyvňuje veľa faktorov...nielen to, akú mám dietu, no mám aj manžela, ktorý má svoje preferencie a predstavy o tom ako varí moja svokra :) a od maminky je od maminky :)))) tomu sa ťažko konkuruje...no a deti tiež chvú všeličo... a to máme ešte aj ďalšieho dospelého stravníka v domácnosti .... takže nejaký kompromis sa musí vždy nájsť :)
betka11
@nanacel nedaj sa, kto nemá stravovacie problémy nevie o čo prišiel a "mudruje"čo by keby,@matilde1964 odporúčam vyskúšať spraviť len obyčajné francúske zemiaky keby mala takýto problém,možno som sa rozohnila viac ako bolo treba ale viem čo hovorím,ja používam na nákyp tiež palmarín,na plnky používam Palmelu a ludia ktorí jedia zákusky čo ponúknem nechcú veriť že je to upavené podla našej diety,nie je vôbec cítiť že je použitá náhrada, viem aj to ako musíš vymyšlať aby si nevarila tri druhy jedla a všetci boli spokojní,manžel by sa mal prispôsobiť a byť joajálny na tvojej strane a podporovať ťa aby si netrpela a čo sa týka svokry to nebudem komentovať
flemi
palmový margarín.....alebo nestužený slnečnicový...alebo kokosový tuk

Palmarín, Veto a spol. ničia trávenie....no a čo že sú bez mlieka (vlastná dlhoročná skúsenosť)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia