Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Bezlepkové staročeské kysnuté koláče fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 4. septembra 2021
Bezlepkové staročeské kysnuté koláče (fotorecept)
Foto: frezia68

Chladné ráno a studený byt. Tak som od Vianoc po dlhej dobe napiekla výnimočne niečo pre seba a vyhriala aspoň kuchyňu. Staročeské kysnuté Zobraziť celý popisChladné ráno a studený byt. Tak som od Vianoc po dlhej dobe napiekla výnimočne niečo pre seba a vyhriala aspoň kuchyňu. Staročeské kysnuté koláče sú vraj tradičné pečivo českých babičiek. Ale moravské sú si podobné a hoci som hľadala pôvod, nenašla som. Bezlepkové som ešte nepiekla, tak pridávam recept. Vlastne som len nahradila múku, ináč bežný recept, ako ho skúsené gazdinky poznáme.

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
štipka
30 g
1 ks
1/2 kocky
100 ml vlažné
60 g
1 ČL
1 ks
Posýpka:
20 g
20 g
20 g
Plnka:
250 g
 (na namočenie hrozienok)
1 ČL




Postup

  1. 1

    Spracovala som cesto a mlieko som pridávala podľa potreby postupne a vzniklo asi také cesto, ktoré kyslo 45 minút.

    Bezlepkové staročeské kysnuté koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som ho premiesila na doske, vytvorila štvorec a nakrájala asi takto:

    Bezlepkové staročeské kysnuté koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vzniklo 16 štvorcov, na ktoré som dala tvarohovú plnku, utvorila guľku a dobre uzatvorila. Spojenú časť som dala dole, trocha sploštila a dala kysnúť asi 15 minút.

    Bezlepkové staročeské kysnuté koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté som v strede trocha utlačila, aby domáci marhuľový džem mal dosť miesta. Natrela rozšľahaným vajíčkom a plnila.

    Bezlepkové staročeské kysnuté koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypala posýpkou a piekla vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 15 minút.

    Bezlepkové staročeské kysnuté koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A hotovo. Kto chce, posype práškovým cukrom. Dobrú chuť ! A nepracujte veľa, je čas ísť do prírody... Chcela som pridať fotku, ale už mi program nedovolí :-(.

Diskusia k receptu

luwinka
Krásne koláčiky si upiekla.Nerozumiem v bode 6 uvadzas,chcela som pridať fotku , ale už mi program nedovolí.Aky program. ?Tu sa dá pridať koľko chces fotiek.
haji
Krásná práce! Bezlepkové těsto, se kterým se musí špatně pracovat, je pro mě vyšší level. Zvlášť, když vyjdou koláče tak krásně jako tobě, milá @frezia68. Povedené fotečky i postup. S radostí bych ochutnala ke kafíčku. Krásný zbytek léta nejen v přírodě!
frezia68
@Luwinka :Skúšala som 2x pridať,ale obrázok pridať sa nedal. Už sa mi to raz stalo,že len text a pridať foto sa nedalo.Nevadí,to som chcela len z prírody....zvyknem tak pridávať.Tak možná inokedy. A ďakujem za komentáre :-).
kucharka
@frezia68 (4.9.2021 16:48)
Aj mne to robí. Ale objavila som ako to “oklamať”… :-)) …. Napíšem niečo do bodu 7., pridám fotku a potom v náhľade to zmažem a potom už sa zobrazuje že sa dá pridať fotka aj v bode 6., a tak pokračujem akoby sa nič nestalo…
Neviem, či som to dobre vysvetlila, dúfam, že si ma aspom trochu pochopila.

sracz
Lepok, nelepok,mňe je, Ditka kamaLáska moja, miá @Frezia68 aj pejc para. Nádherný rcp, s Tvojim "barackovým ľekvarom" s nepredstaviteľne úžasnou chuťou. Mňa by si od plnej "tepši" nedostala ani párom huculov! Nech Ti to aj naďalej tak šmačňe pečie i varí a maj iba krásne dni plnbé pohody a úsmevov dobropravných ľudí!


frezia68
@sracz (5.9.2021 19:30) Milý Ferko,ďakujem za dobroprajný komentár a toto " pejc para"som dááávno nepočula :-))) . Aj kytička potešila,posielam pozdravy do diaľky :-).

frezia68
@ cesminaz (5.9.2021 19:39) @ Cesminaz : Som obdivovateľka Tvojich receptov,najmä kysnutých,ale Ty to vieš. Ďakujem za nákuk :-).





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia