Bezlepkové celozrnné kaiserky so semienkami
Čerstvé, nadýchané a zdravé domáce pečivo. Vždy sa teším, ako počas pečenia rozvonia kuchyňu a ako sú po vychladnutí stále vláčne, aj po Zobraziť celý popisČerstvé, nadýchané a zdravé domáce pečivo. Vždy sa teším, ako počas pečenia rozvonia kuchyňu a ako sú po vychladnutí stále vláčne, aj po niekoľkých hodinách.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 20 g čerstvé |
|
| 3 PL |
|
| 550 ml vvlažná |
|
| 300 g |
|
| 200 g |
|
| 7 g |
|
| 1 PL |
|
| 1 PL |
|
| 1 PL |
|
| 1 PL |
|
| 5 PL |
|
| Navrch: | |
| podľa chuti |
|
| podľa chuti |
|
| podľa chuti |
|
| na potretie |
|
Postup
-
1
V malej miske rozmiešame droždie s cukrom a 100 ml vlažnej vody. Necháme kvások 10–15 minút, kým sa nezačne tvoriť pena.
- 2
V mixéri alebo veľkej miske zmiešame Rolls mix, Bread mix dark, soľ a drvené ľanové semienka. Pridáme pripravený kvások, zvyšnú vodu (450 ml) a mixujeme hnetacími metličkami 3–5 minút, kým nie je cesto hladké.
- 3
Počas hnetenia postupne pridáme olivový olej, zlaté ľanové semienka, sezamové a slnečnicové semienka. Hnetieme ešte 2 minúty.
- 4
Cesto prikryjeme čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 40–50 minút pri izbovej teplote.
- 5
Na mierne naolejovanej pracovnej ploche cesto rozdelíme na 10–12 rovnakých častí. Každú časť rukami tvarujeme do guľky. Na plech vystlaný papierom na pečenie kladieme guľky a jemne ich stlačíme, aby mali kaiserkový tvar. Na vrch môžeme urobiť zárezy a posypať semienkami.
- 6
Kaiserky prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť ďalších 25–30 minút.
- 7
Rúru predhrejeme na 220 °C. Kaiserky postriekame vodou alebo potrieme tenkou vrstvou oleja. Pečieme 18–20 minút s parou (napr. malá misa s vodou v rúre), kým nie sú zlatohnedé.
- 8
Po vybratí z rúry kaiserky ešte raz jemne postriekame vodou, aby zostali vláčne, a necháme vychladnúť na mriežke.
Tiež kaiserky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu