Bezlepkové kaiserky
Bezlepkové kaiserky

Bezlepkové celozrnné kaiserky so semienkami

ellie17 - bez fotkyellie17, včera 11:34

Čerstvé, nadýchané a zdravé domáce pečivo. Vždy sa teším, ako počas pečenia rozvonia kuchyňu a ako sú po vychladnutí stále vláčne, aj po Zobraziť celý popisČerstvé, nadýchané a zdravé domáce pečivo. Vždy sa teším, ako počas pečenia rozvonia kuchyňu a ako sú po vychladnutí stále vláčne, aj po niekoľkých hodinách.

10-12
porcií
20 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
20 g čerstvé
3 PL
550 ml vvlažná
300 g
200 g
7 g
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL
5 PL
Navrch:
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
na potretie



Postup

  1. 1

    V malej miske rozmiešame droždie s cukrom a 100 ml vlažnej vody. Necháme kvások 10–15 minút, kým sa nezačne tvoriť pena.

  2. 2

    V mixéri alebo veľkej miske zmiešame Rolls mix, Bread mix dark, soľ a drvené ľanové semienka. Pridáme pripravený kvások, zvyšnú vodu (450 ml) a mixujeme hnetacími metličkami 3–5 minút, kým nie je cesto hladké.

  3. 3

    Počas hnetenia postupne pridáme olivový olej, zlaté ľanové semienka, sezamové a slnečnicové semienka. Hnetieme ešte 2 minúty.

  4. 4

    Cesto prikryjeme čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 40–50 minút pri izbovej teplote.

  5. 5

    Na mierne naolejovanej pracovnej ploche cesto rozdelíme na 10–12 rovnakých častí. Každú časť rukami tvarujeme do guľky. Na plech vystlaný papierom na pečenie kladieme guľky a jemne ich stlačíme, aby mali kaiserkový tvar. Na vrch môžeme urobiť zárezy a posypať semienkami.

  6. 6

    Kaiserky prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť ďalších 25–30 minút.

  7. 7

    Rúru predhrejeme na 220 °C. Kaiserky postriekame vodou alebo potrieme tenkou vrstvou oleja. Pečieme 18–20 minút s parou (napr. malá misa s vodou v rúre), kým nie sú zlatohnedé.

  8. 8

    Po vybratí z rúry kaiserky ešte raz jemne postriekame vodou, aby zostali vláčne, a necháme vychladnúť na mriežke.

Diskusia k receptu