Bezlepkové bobaľky (opekance) alebo dukátové buchtičky

majkas - fotkamajkas, 1. januára 2011
Bezlepkové bobaľky (opekance) alebo dukátové buchtičky
Foto: majkas

Bobaľky ako sa u nás na východe nazývajú opekance boli pre mňa najväčšou výzvou tieto Vianoce. Dosť dlho som hľadala vhodný recept, aj som Zobraziť celý popisBobaľky ako sa u nás na východe nazývajú opekance boli pre mňa najväčšou výzvou tieto Vianoce. Dosť dlho som hľadala vhodný recept, aj som skúšala rôzne recepty na kysnuté cestá ale stále to nebolo ono. A nakoniec som recept našla na obale bezlepkovej múky Mantler, ktorú som si ešte dávno kúpila v Rakúsku, na tom slovenskom obale tento receptík nie je.

50 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
350 ml, / vlažné mlieko
150 g
100 g
2 ks
7 g
42 g, čerstvé
100 g,podľa chuti
 na potretie




Postup

  1. 1

    Uvedené suroviny mi postačili na prípravu opekancov a jednej vianočky, takže na cca 2 porcie opekancov stačí polovičné množstvo surovín. Keďže Mantler je bezlaktozová múka, na obale odporúčajú vodu alebo sójové mlieko. Ja som dala 200ml normálneho plnotučného mlieka a 150 ml vlažnej vody. Tiež namiesto čerstvého droždia možno použiť 15-20g sušeného.

  2. 2

    Z mlieka, trošky cukru a droždia si pripravíme kvások. Ostatné suroviny si zatiaľ navážime do misky (hrozienka som nedávala). Ak by ste tých 350ml delili ako ja na mliečko a vodu, nezabudnite potom tú vodu doliať do cesta:)

  3. 3

    Vykysnutý kvások prilejeme do misky a vypracujme vláčne cesto. Cesto bolo skôr jemnejšie, ale na pomúčenej doske sa s ním výborne pracovalo.

  4. 4

    Z cesta si vyformujeme tenké valčeky, z ktorých vždy kúsok odkrojíme a v rukách vygúľame malú guličku - stačí ozaj malú, kedže pri pečení dosť podrastú. Guličky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie pričom medzi nimi robíme malé medzierky, aby sa opiekli zo všetkých strán. Tým mojím sa to síce príliš nepodarilo, ale na chuti im to neubralo:) Keď máme všetky budúce opekane na plechu, potrieme ich z bočných strán olejom aby sa po upečení dobre od seba oddeľovali.

  5. 5

    Opekance necháme 30 minút podkysnúť na teplom mieste a pečieme vo vyhriatej teplovzušnej rúre na 180 stupňov cca 20-25 minút podľa toho aké veľké ich máme.

Diskusia k receptu

andrea3
@majkas dakujem za recept, dukatove buchticky som este nerobila, urcite vyskusam aspon polovicnu davku, mam doma mantlerku a neviem co s nou :-)
elisticka
Majka idem robit dukatove buchticky a tvoj receptik mi prisiel ako na zavolanie:-))) este som nikdy nerobila ...idem na to:-)))
shiwave
Robila som na Vianoce podľa Tvojho receptu a boli perfektné.. ešte teraz mám časť odloženú na "ťažké časy" :))))) ďakujem za super recept!
monicka2011
No skutočne tento recept je perfektný!!!! Vianoce boli vianocami. Bobaľky (opekance) ,alebo Dukatové buchtičky mi chutili neskutočne skvelo. Ešte raz Majka ďakujem :D
slawi
Majka tvoj recept som vyskusala ako dukatove buchticky a zajtra budem jest znovu po rokoch pupaky s makom.Uz sa na ne tesim. Dakujem za recept :)
majkas
tak sa tesim ze chutili:)
ja som uz robila aj alternativu - pouzila som recept z chlebika - tu ho mam pod nazvom Fantasticky francuzsky chlebik - len som ho viac osladila a tiez boli vyborne:)
jaricka
prosim vas,daju sa upecene bukatove buchticky mrazit?
govinda
Ak nemám Mantler múku, mohla by som použiť MIX B?
majkas
Myslim ze ano, aj ked tento recept som robila zatial len s mantler mukou
ketana
Boli výborné. Ďakujem za recept. Konečne také, ktoré aj skutočne chutia 👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia