Bezlepkové pečivo
Bezlepkové pečivo

Bezlepková ciabatta

novalim - fotkanovalim, 24. augusta 2021. Komerčný recept.
Bezlepková ciabatta
Foto: novalim

Domáce pečivo má niečo do seba. Bezlepková ciabatta sa vám bude hodiť určite počas celého leta, kedy ju môžete podávať ku grilovanému mäsu alebo Zobraziť celý popisDomáce pečivo má niečo do seba. Bezlepková ciabatta sa vám bude hodiť určite počas celého leta, kedy ju môžete podávať ku grilovanému mäsu alebo si ju vychutnať k letnému šalátu. Z našej dávky vám vyjdú 4 ciabattky, akurát pre jednu rodinu. Ak ich potrebujete viac, stačí zdvojnásobiť dávku. Nezjedené ciabattky môžete hneď zmraziť a použiť neskôr. Takto ich udržíte dlhšie čerstvé.
Zdroj: www.novalim.sk

4
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 200-210 °C

Suroviny

200 g
150 ml vlažná
1 PL
1 ČL zarovnaná
1 ČL zarovnaná
1 ČL zarovnaná
1 ČL




Postup

  1. 1

    Bezlepkovú múku Promix Forte premiešame so soľou a s cukrom. Do vlažnej vody rozmiešame lyžičku sušeného droždia a necháme ju asi 10 minút postáť. Keď doždie začne kvasiť, vlejeme drožďovú vodu do múky. Pridáme ešte ocot a lyžicu olivového oleja a pomocou hnetača miesime cesto. Cesto je potrebné miesiť aspoň 5 minút, kým neostane hladké. Stále trochu lepkavé cesto poprášime múkou a vytvarujeme do väčšej gule. Cesto necháme v miske prikryté odpočívať asi 10 minút.

  2. 2

    Teraz si pripravíme plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Potom na pomúčenej doske rozdelíme odpočinuté cesto na 4 časti. Ak sa lepí, pomúčime ho ešte aj zvrchu. Každú časť upravíme do tvaru ciabatty. Každú bezlepkovú ciabattu opatrne položíme na plech. Cesto na povrchu postriekame vodou, prikryjeme fóliou a ciabattky necháme takto podkysnúť asi pol hodinu. Počas kysnutia ich môžeme ešte raz postriekať vodou.

  3. 3

    Rúru rozohrejeme na 200 stupňov – ideálne parný režim. Ak nemáme parný režim, môžeme teplotu zvýšiť na 210 stupňov a do stredu rúry dáme do ohňovzdornej misy vodu, aby sa vytvárala počas pečenia para.

  4. 4

    Podkysnuté ciabattky ešte poslednýkrát postriekame vodou a vložíme ich do dobre rozohriatej rúry. Pečieme ich asi 15-20 minút, kým sa na povrchu sfarbia do zlatohneda. Vyberieme ich z rúry a ešte horúce ich postriekame vodou. Bezlepková ciabatta by mala vychladnúť, potom ju môžeme podávať. Výborne chutí len tak, s olivovým olejom a nastrúhaným parmezánom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia