Bezlepkové pečivo

Bezlepková ciabatta

Autor receptu: novalim

Domáce pečivo má niečo do seba. Bezlepková ciabatta sa vám bude hodiť určite počas celého leta, kedy ju môžete podávať ku grilovanému mäsu alebo si ju vychutnať k letnému šalátu.* Z našej dávky vám vyjdú 4 ciabattky, akurát pre jednu rodinu. Ak ich potrebujete viac, stačí zdvojnásobiť dávku. Nezjedené ciabattky môžete hneď zmraziť a použiť neskôr. Takto ich udržíte dlhšie čerstvé.

4
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 200-210 °C

Suroviny

Postup

  1. Bezlepkovú múku Promix Forte premiešame so soľou a s cukrom. Do vlažnej vody rozmiešame lyžičku sušeného droždia a necháme ju asi 10 minút postáť. Keď doždie začne kvasiť, vlejeme drožďovú vodu do múky. Pridáme ešte ocot a lyžicu olivového oleja a pomocou hnetača miesime cesto. Cesto je potrebné miesiť aspoň 5 minút, kým neostane hladké. Stále trochu lepkavé cesto poprášime múkou a vytvarujeme do väčšej gule. Cesto necháme v miske prikryté odpočívať asi 10 minút.
  2. Teraz si pripravíme plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Potom na pomúčenej doske rozdelíme odpočinuté cesto na 4 časti. Ak sa lepí, pomúčime ho ešte aj zvrchu. Každú časť upravíme do tvaru ciabatty. Každú bezlepkovú ciabattu opatrne položíme na plech. Cesto na povrchu postriekame vodou, prikryjeme fóliou a ciabattky necháme takto podkysnúť asi pol hodinu. Počas kysnutia ich môžeme ešte raz postriekať vodou.
  3. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov – ideálne parný režim. Ak nemáme parný režim, môžeme teplotu zvýšiť na 210 stupňov a do stredu rúry dáme do ohňovzdornej misy vodu, aby sa vytvárala počas pečenia para.
  4. Podkysnuté ciabattky ešte poslednýkrát postriekame vodou a vložíme ich do dobre rozohriatej rúry. Pečieme ich asi 15-20 minút, kým sa na povrchu sfarbia do zlatohneda. Vyberieme ich z rúry a ešte horúce ich postriekame vodou. Bezlepková ciabatta by mala vychladnúť, potom ju môžeme podávať. Výborne chutí len tak, s olivovým olejom a nastrúhaným parmezánom.