Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 19. júla 2014

Prvykrat som jedla tento kolac u dcery. Je tu dost oblubeny a dostat ho kupit v mnohych malych pekarnach. Na internete je viacej receptov na tento chutny kolac. Dnes pri vkladani receptu som zistila ze je uz aj tu na Vareche. Recept pridala @elixir http://varecha.pravda.sk/recepty/mandlovo-medovy-kolac-bienenstich-fotorecept/47557-recept.html Moj recept je trochu iny, tak som sa rozhodla tiez ho pridat.

8-10
porcií
90 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
250 ml (vlažné)
2 pl
40 g
1 pl
1/4 čl
glazúra:
20 g
2 pl
60 g (lupienky)
Plnka:
3 pl
3 ks
1/4 čl
11/2 šálky
2 pl
1 pl
20 g
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Med a maslo som rozpustila vo vlaznom mlieku. Odvazila som muku, pridala som kvasnice, sol, priliala som vlazne mlieko s medom a maslom a mixerom som vymiesala vlacne cesto. Cesto som dala na teple miesto nakysnut.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokym mi cesto kyslo urobila som glazuru. V panvici som rozpustila maslo s medom.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do tepleho medu s maslom som primiesala mandlove lupienky.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked sa lupienky primiesaju je to najprv dost riedke. Postupne ako maslo tuhne je to hustejsie.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokym cesto kyslo stihla som spravit aj puding na plnku. Do misky som dala zltka a maizenu.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Malym rucnym slahacom som to spolu rozslahala.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Med som rozpustila vo vlaznom mlieku. Vlazne mlieko s medom som za staleho slahania pridala k zltkam s maizenou.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vsetko som prelozila do kastrola a za staleho miesania som uvarila kasicku. Treba to miesat aspon 2-3 minuty odkedy to zacne vriet. Treba aby sme dostali hustu kasu. Do este teplej kase som primiesala na platky nakrajane maslo.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vykysnute cesto som prelozila na dosku a este som ho premiesila.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Bochnik premieseneho cesta som dala do vymastenej tortovej formy priemeru 20 cm. Cesto som este roztlacila do bokov. Vrch bochnika som potrela pripravenou mandlovou glazurou. Ak je glazura velmi husta a neda sa natierat staci ju len trochu ohriat.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto pripraveny bochnik som prikryla potravinarskou foliou a nechala som ho nakysnut este 20 minut.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nakysnuty bochnik som piekla vo vyhriatej rure 180C 35 minut.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ak by sa mandle velmi rychlo pripiekli treba kolac prikryt aluminiovou foliou. Upeceny kolac som nechala asi 10 minut vo forme vychladnut a potom som ho vylozila na mriezku.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pokym sa kolac chladil dokoncila som plnku. V jednej miske som vyslahala smotanu na slahacku. Uvareny vychladnuty puding som tiez mixerom preslahala. Slahacku som potom vlozila do pudingu a slahanim som vsetko spojila.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vychladnuty kolac som prekrojila na polovicku a naplnila som ho pripravenou plnkou.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    V niektorych receptoch pisali, ze sa moze spodny plat kolaca potriet marhulovym dzemom. Ja som tak teraz neurobila ale urcite to bude aj tak chutne. Ten kupovany kolac ktory som jedla bol tiez s marhulovym dzemom.

    Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

mariamka
ja som teda este kysnutu tortu nevidela, nechutnala, ale tuto by som okostovala hned,, snad neboli ako ten "bee sting", mozno skor trva :)) paci sa mi, kolacik, postup aj trojjazycny nazov pre nas "neznalych" _))
douglas
Tvoja mandľová glazúra ma dostala ... výborné! Nech sa darí :).
babav
Zaujimavy recept ...tradicny v Australii ?Ukladam do KK a prilezitostne upeciem, iste chuti vyborne :-).
frezia68
Veru zaujímavý a niekedy skúsim bezlepkový s mandľovou glazúrou a marhuľovým džemom.A zasa si nás niečo nové naučila,tak pekný deň do tej diaľky :-)
brambora
to je ako taka vynovena vianocka plnena kremom a s mandlami :D uzasne....
sovka62
Vyzerá veľmi chutne, myslím, že by mi chutil aj nenaplnený.
klaudia968
Zaujímavý recept, páči sa mi, keď ho budem skúšať bude tiež bez džemu.
bozulka
Určite chutný koláč,zatiaľ bude čakať v KK,dúfam,že nie dlho...:-)
babkamt
Zaujímavý recept. Uložila som si ho do kk. Teraz v tomto teple sa mi nechce piecť. Odo mňa 5*
babkamt
V ingredienciách na plnku píšeš: 11/2 hrnčeka mlieka. Má to byť asi 125 ml mlieka = pol hrnčeka? Recept si opisujem do písanky. Ďakujem.
eviana
Krásna a inšpiratívna tortička, už na prvý pohľad veľmi chutná... za 5* :)
garanco
Nedávno som v Nemecku jedla Bienenstich, bol trochu odlišný od Tvojho receptu, ale tie včielky štípu naozaj veľmi - veľmi chutne :-))
elixir
Máš ho krásny :) Ďakujem za pripomenutie. Uložím si aj Tvoj recept.
ancicka
nielen na pohľad,ale iste aj chuťovo je výborny.kk
stacy77777
Danielka, isto veľmi chutný koláč,páči sa mi tá mandľová glazúra,rada vyskúšam
tatranka
Ešte som sa nestretla s týmto druhom koláčika.No veľmi sa teším,že som získala nový a zaujímavý recept. 5*
fany05
Prvý krát som jedla tento kolačik asi pred dvomi týždňami v Kolíne a bola to láska na prvé sústo :) určite vyskúšam tvoj receprík <3
morenajea
odskúšané: chuťovo naozaj výborný, prvý krát som použila sušené droždie a zdá sa mi lepšie než klasické. Iba plnka pri krájaní trochu vytekala, zrejme by to chcelo ešte ztužovač šľahačky. Mandľová glazúra navrchu je fantastická, určite sa využije aj pri iných receptoch.

palokuchki
Dakujem vam vsetkym za mile komentare. @morenajea ja pouzivam vzdy len susene drozdie a som s nim spokojna. Vyhoda je, ze ho mam vzdy doma poruke. S tou plnkou asi zavisi od slahacky. Ako hovoris stuzovac by urcite pomohol. Dakujem ti za pekne foto.