Batatové dvojfarebné rezy bez lepku
Foto: novalim
V našom dnešnom recepte sa snúbia všetky chute jesene. Pripravili sme ho, ako inak - v bezlepkovej verzii z našej múky Promix
PK. Zobraziť celý popisV našom dnešnom recepte sa snúbia všetky chute jesene. Pripravili sme ho, ako inak - v bezlepkovej verzii z našej múky Promix
PK. S batatovým pyré cesto ostalo vláčne, mandle a pohánka pridali na výžive a celý sme ho prevoňali škoricou, klinčekmi a
muškátovým orieškom. Nezabudli sme ani na milovníkov čokolády a do jednej časti cesta sme ju roztopenú pridali. Vznikol
krásny a chutný jesenný koláčik, na ktorom si pochutná celá rodina.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
130 g (alebo PK špeciál alebo UNI múka bezgluténová) |
|
20 g |
|
20 g mleté |
|
2 stredne veľké ks (z nich 250 ml pyré) |
|
130 ml |
|
2 ks |
|
170 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL nastrúhaný |
|
30 g nasekané |
|
30 g nasekané |
|
60 g nasekaná |
|
60 ml |
|
1/2 ČL (najlepšie vanilla bourbon) |
|
Na polevu: | |
3-4 PL |
|
200 g |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Bataty ošúpeme, uvaríme a rozmixujeme na hladké pyré. Vo väčšej mise spolu prešľaháme pyré s olejom, potom postupne po jednom prišľaháme vajcia. V inej miske zmiešame všetky suché ingrediencie (preosiate múky, mleté mandle, cukor, soľ, kypriaci prášok, jedlú sódu a všetky koreniny) spolu s nasekanými lieskovými orieškami a mandľami a premiešame. Suchú zmes potom nasypeme do pyré a dôkladne zapracujeme.
- 2
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu spolu so smotanou na varenie a vanilkovým extraktom a necháme trochu vychladnúť.
- 3
Formu alebo plech s rozmermi približne 20x30 cm vystelieme papierom na pečenie. Dve tretiny cesta nalejeme na spodok formy. Do zvyšného cesta vmiešame roztopenú čokoládovú zmes. Čokoládové cesto potom nalejeme do formy a jemne rozotrieme. Snažíme sa, aby sa cestá nepremiešali, naopak, chceme, aby boli pekne oddelené.
- 4
Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 45 minút. Koláč je hotový, keď špajľa zapichnutá do stredu cesta vyjde von suchá. Po upečení ho necháme vychladnúť a potom pomocou papiera na pečenie opatrne vyberieme z formy.
- 5
Koláč z vrchu polejeme krížom-krážom polevou, ktorú sme si pripravili zmiešaním všetkých surovín. Po zaschnutí nakrájame na kocky.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu