Batatový koláč
Batatový koláč

Batatové dvojfarebné rezy bez lepku

novalim - fotkanovalim, 16. novembra 2022. Komerčný recept.
Batatové dvojfarebné rezy bez lepku
Foto: novalim

V našom dnešnom recepte sa snúbia všetky chute jesene. Pripravili sme ho, ako inak - v bezlepkovej verzii z našej múky Promix PK. Zobraziť celý popisV našom dnešnom recepte sa snúbia všetky chute jesene. Pripravili sme ho, ako inak - v bezlepkovej verzii z našej múky Promix PK. S batatovým pyré cesto ostalo vláčne, mandle a pohánka pridali na výžive a celý sme ho prevoňali škoricou, klinčekmi a muškátovým orieškom. Nezabudli sme ani na milovníkov čokolády a do jednej časti cesta sme ju roztopenú pridali. Vznikol krásny a chutný jesenný koláčik, na ktorom si pochutná celá rodina.
Zdroj: www.novalim.sk

12
porcií
75 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

130 g (alebo PK špeciál alebo UNI múka bezgluténová)
20 g
20 g mleté
2 stredne veľké ks (z nich 250 ml pyré)
130 ml
2 ks
170 g
1 ČL
1 ČL
1 ČL
štipka
1/4 ČL
1/4 ČL nastrúhaný
30 g nasekané
30 g nasekané
60 g nasekaná
60 ml
1/2 ČL (najlepšie vanilla bourbon)
Na polevu:
3-4 PL
200 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Bataty ošúpeme, uvaríme a rozmixujeme na hladké pyré. Vo väčšej mise spolu prešľaháme pyré s olejom, potom postupne po jednom prišľaháme vajcia. V inej miske zmiešame všetky suché ingrediencie (preosiate múky, mleté mandle, cukor, soľ, kypriaci prášok, jedlú sódu a všetky koreniny) spolu s nasekanými lieskovými orieškami a mandľami a premiešame. Suchú zmes potom nasypeme do pyré a dôkladne zapracujeme.

  2. 2

    Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu spolu so smotanou na varenie a vanilkovým extraktom a necháme trochu vychladnúť.

  3. 3

    Formu alebo plech s rozmermi približne 20x30 cm vystelieme papierom na pečenie. Dve tretiny cesta nalejeme na spodok formy. Do zvyšného cesta vmiešame roztopenú čokoládovú zmes. Čokoládové cesto potom nalejeme do formy a jemne rozotrieme. Snažíme sa, aby sa cestá nepremiešali, naopak, chceme, aby boli pekne oddelené.

  4. 4

    Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 45 minút. Koláč je hotový, keď špajľa zapichnutá do stredu cesta vyjde von suchá. Po upečení ho necháme vychladnúť a potom pomocou papiera na pečenie opatrne vyberieme z formy.

  5. 5

    Koláč z vrchu polejeme krížom-krážom polevou, ktorú sme si pripravili zmiešaním všetkých surovín. Po zaschnutí nakrájame na kocky.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, s batáty jsem ještě koláč nedělala. Milá inspirace.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia