Batatový koláč

Batatové dvojfarebné rezy bez lepku

Autor receptu: novalim

V našom dnešnom recepte sa snúbia všetky chute jesene.* Pripravili sme ho, ako inak - v bezlepkovej verzii z našej múky Promix PK. S batatovým pyré cesto ostalo vláčne, mandle a pohánka pridali na výžive a celý sme ho prevoňali škoricou, klinčekmi a muškátovým orieškom. Nezabudli sme ani na milovníkov čokolády a do jednej časti cesta sme ju roztopenú pridali. Vznikol krásny a chutný jesenný koláčik, na ktorom si pochutná celá rodina.

12
porcií
75 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Bataty ošúpeme, uvaríme a rozmixujeme na hladké pyré. Vo väčšej mise spolu prešľaháme pyré s olejom, potom postupne po jednom prišľaháme vajcia. V inej miske zmiešame všetky suché ingrediencie (preosiate múky, mleté mandle, cukor, soľ, kypriaci prášok, jedlú sódu a všetky koreniny) spolu s nasekanými lieskovými orieškami a mandľami a premiešame. Suchú zmes potom nasypeme do pyré a dôkladne zapracujeme.
  2. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu spolu so smotanou na varenie a vanilkovým extraktom a necháme trochu vychladnúť.
  3. Formu alebo plech s rozmermi približne 20x30 cm vystelieme papierom na pečenie. Dve tretiny cesta nalejeme na spodok formy. Do zvyšného cesta vmiešame roztopenú čokoládovú zmes. Čokoládové cesto potom nalejeme do formy a jemne rozotrieme. Snažíme sa, aby sa cestá nepremiešali, naopak, chceme, aby boli pekne oddelené.
  4. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 45 minút. Koláč je hotový, keď špajľa zapichnutá do stredu cesta vyjde von suchá. Po upečení ho necháme vychladnúť a potom pomocou papiera na pečenie opatrne vyberieme z formy.
  5. Koláč z vrchu polejeme krížom-krážom polevou, ktorú sme si pripravili zmiešaním všetkých surovín. Po zaschnutí nakrájame na kocky.