Batátový koláč fotorecept

ajuska155 - fotkaajuska155, 4. apríla 2014
Batátový koláč (fotorecept)
Foto: ajuska155

Milujem batáty, či pečené alebo ako obmenu klasicej zemiakovej kaše. Kedže sú to predsa len sladké zemiaky, ako im na Slovensku nadávame, prečo to Zobraziť celý popisMilujem batáty, či pečené alebo ako obmenu klasicej zemiakovej kaše. Kedže sú to predsa len sladké zemiaky, ako im na Slovensku nadávame, prečo to neskúsiť na sladko.

15
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
1 hrnček (300 ml)
1 ks
200 ml
100 g
3 ks
1 čl
150 g
1 ks
1 pl

Postup

  1. 1

    Očistený zemiak si nastrúhame na jemno na strúhadle.

    Batátový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Oddelíme si bielka od žltok. Bielka vyšľaháme do peny a odložíme bokom. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do hustej peny.

    Batátový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do žltok postupne pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, mlieko, maslo, škoricu a nakoniec postrúhaný zemiak.

    Batátový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmes je pomerne hustá, teraz do nej pridáme opatrne vyšľahané bielka. Zmes vylejeme na pomúčený plech a pečieme na 200 °C asi 25 minút .

    Batátový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vybratí koláč ešte teplý, nie však horúci, polejeme kyslou smotanou, a posypeme škoricou. Smotanu ochutíme trochou cukru.

    Batátový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Najlepší je z chladničky, po niekoľkých hodinách. Lahoda, pohoda :)

    Batátový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tiginko
vyzerá super, ukladám a porozmýšľam nad zámenou niektorých surovín, kým si zoženiem batáty
elixir
Koláč vyzerá lákavo, veľmi šťavnato, pekný recept si pridala :)
frezia68
Ak si to vymyslela sama,si šikovná .Ja ich len pečiem :-) ,ale asi niekedy vyskúšam :-)
remcula
Nikdy jsem batáty nejedla. Ani nikdo z mých známých neví, co s něma a tohle se mi fakt moc líbí :-)
havino
krásne si ho nafotila, veľmi vábne, batáty som jedla len pečené, v koláči nie, výborne vyzerá
kukulienka71
batáty budem musieť ochutnať,a to hneď nasladko podľa tvojho receptu;-)máš nádhernú úvodnú fotku(zase)!aj úhľadne nakrájané rezy,veľmi šikovné dievča!5*,KK @ajuska155
evanaaa
Koláče sa robia aj zo zemiakov a aj z mrkvy a tekvice, takže z batátov musia byť lepšie, lebo tie sú jemnejšie a sladšie, ja som raz kúpila jeden väčší na ochutnanie, rýchlo sa medzi normálnymi zemiakmi uvaril, dobré je ho primiešať aj do pyré.
kukulienka71
@ajuska , tvoj koláčik nemá chybu! piekla som ho deťom do škôlky na Deň detí, tak som im dala ešte výživnejšiu tvarohovú plnku s medom. Zajtra budú papať fajnotku ;-)

Ďakujem za skvelý recept
ajuska155
@kukulienka71 s tým číslom sa netráp, som rada že sa ti koláč páči, chcela by som so škôlky ukradnúť aspoň jeden lebo ten tvaroh vyzerá veľmi veľmi jediteľne :) vyskúšam ked budem znova robiť
kukulienka71
Dnes som doň pridala skoro 500g batátov, mala som totiž dva veľké. Nijak to neuškodilo, je to fakt výnimočne chutný koláčik.



Zaujímavé video z archívu TV Varecha