Foto: dvorka
Obľúbeným mäsom u nás doma nie len na Veľkú noc je baranina alebo jahňacina. Je druh oviec, ktorých mäso necítiť "baraninou" a aj príprava Zobraziť celý popisObľúbeným mäsom u nás doma nie len na Veľkú noc je baranina alebo jahňacina. Je druh oviec, ktorých mäso necítiť "baraninou" a aj príprava mäsa dokáže chuť zmierniť. Pridávam ďalší môj recept tentokrát mäsový.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Umyté mäso zo stehna, môže byť aj s kosťou najskôr zbavím vrchného loja. A asi takto sa mi ho podarilo odmastiť a odblaniť. Idem mäso prešpikovať slaninkou.
-
2
Slaninu nakrájam na hranolčeky, úzkym špicatým nožom urobím zárez do mäsa a po noži vsúvam do zárezu slaninu. Pomáham si palcom a ide to.
-
3
K mäsu patrí masť, preto si jej trochu roztopím. Mäso vložím do pekáča a opečiem ho najskôr na jednej strane a potom na druhej.
-
4
Do výpeku dám cibuľu,cesnak a pór nakrájané nie na jemno a chvíľu podusím. Teraz by som mala pridať koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky, no tú išiel syn ešte len kupovať a niekde sa zabudol, tak som dala len trochu mrazenej zeleninovej zmesi a koreňovú zeleninu som podusila zvlášť a dala do marinády pozdejšie. Po udusení zeleniny hoprilejem 1 liter vriacej vody, dve lyžice octu, soli podľa chuti a celé korenie štyroch farieb aj s borievkami a bobkové listy. Nechám všetko prejsť varom.
-
5
V kastróliku si opatrne opečiem cukor na karamel, ja robím z hnedého cukru lebo ho doma používame a je aj rýchlejšie hotový. Do karamelu pridám vývar zo zeleninového nálevu a vlejem ho hneď k zelenine a dobre premiešam.
-
6
Opečené mäso vložím do misy v ktorej ho budem aj piecť, nalejem zeleninový nálev a zakryjem. Takto nechám mäso minimálne 24 hodín, po šiestich hodinách ho stále otočím, nech sa poriadne napije marinády.
-
7
Na druhý deň si rúru nastavím na 200°C a vložím do nej zakrytý pekáč s mäskom a marinádou. Keď sa vývar začne vo vnútri variť, nastavím minútky na 2,5 hoďky a už sa nestarám. Po tomto čase mám mäso upečené. Vyberiem ho a uložím na vrchnák misy aby sa trochu ochladilo.
-
8
Vývar so zeleninou čo mi ostal prelejem do kastróla a idem robiť hustú omáčku. Je vlastne podobná ako pri sviečkovej na smotane, len túto nedochucujem smotanou.
-
9
Zeleninu najemno rozmixujem, pridám horčicu, ja strúham trošku muškátového orieška, no nie veľa. Podľa chuti zriedim šťavou z citróna a poprípade dosolím, ak je omáčka málo sladká môže sa pridať aj trocha medu, no až po varení.
-
10
Mäso odkostím a nakrájam na tenké plátky, čo sa mne veľmi nedarí. No kúsky nie sú ani pre drevorubačov.
-
11
K mäsu si opečiem v ešte horúcej rúre vopred prichystané zemiaky nakrájané na hranolky ktoré si premiešam s troškou oleja a dám na plech s papierom na pečenie. Okorením ich mletou rascou a paprikou a až po upečení posolím, aby boli chrumkavé.
-
12
Nakoniec naservírujem na tanier a môžeme jesť.
krásne spracovaný recept...
ak môžem poradiť, ja keď špikujem mäso, tak si slaninu nakrájam na špalíčky a tie dám do mrazničky (ja mám jednu plastovú krabičku takýchto špalíčkov permanentne v mrazáku) a také zmrazené špalíčky sa potom do mäsa zapravujú úplne bez námahy :-)
ešte raz chválim pekne spracovaný recept