Banánový travel cake
víťazka Pečie celé Slovensko, 22. februára 2024
Foto: Archív RTVS
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
140 g |
|
140 g |
|
110 g |
|
140 g |
|
5 g |
|
5 g |
|
5 g |
|
2 ks (prezretý) |
|
20 g |
|
Malinové coulis: | |
350 g |
|
9 g |
|
40 g |
|
|
|
Ganache: | |
3 g |
|
18 g |
|
330 g (40 %) |
|
105 g (54 %) |
|
20 g |
|
Poleva: | |
250 g |
|
37 g |
|
42 g nasekané |
|
Karamelizované banány: | |
30 g |
|
2 ks |
|
100 g |
|
40 g |
|
Zdobenie: | |
čerstvé |
|
|
Postup
-
1
Na korpus šľaháme zmäknuté maslo spolu s cukrom metličkou do peny, asi 3 minúty. Pridáme vajcia a vyšľaháme dohladka. Suché suroviny zmiešame spolu. Vo dvoch etapách pridáme k vaječnému základu a primiešame. Pridáme rozpučené banány a opražené nadrobno nakrájané mandle. Cesto dáme do 20 cm dlhej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C asi 30-40 minút.
- 2
Malinové coulis: Malinové pyré zohrejeme na 40 °C. Pektín s cukrom zmiešame v miske. Potom k pyré pridáme pektín a za stáleho miešania privedieme do varu a chvíľku povaríme. Odstavíme, dáme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozdelíme coulis na 1/3 a 2/3. Do väčšej časti coulis pridáme nasekanú čokoládu, zmiešame a dáme do cukrárskeho vrecka. Druhú časť coulis necháme čistú.
- 3
Na ganache želatínu necháme napučať vo vode 10 minút. Potom zohrejeme 150 g smotany na šľahanie s glukózou na 80 °C, pridáme želatínu, zamiešame a zalejeme čokoládu. Necháme postáť minútu a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme zvyšnú časť smotany na šľahanie (180 g) a opäť rozmixujeme. Dáme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladiť 10-12 hodín. Potom vyšľaháme a dáme do cukrárskeho vrecka so špičkou.
- 4
Na flambované banány na panvici roztopíme cukor na karamel (190 °C). Pridáme zmäknuté maslo a dobre zamiešame. Pridáme na polovicu prekrojené banány. Chvíľu pražíme, kým banány skaramelizujú a otočíme na druhú stranu. Keď sú banány skaramelizované, zapálime drevenú špajdľu. K banánom prilejeme rum, ihneď ho zapálime a necháme flambovať, kým oheň nezhasne. Flambujeme z diaľky, aby sme sa nepopálili.
- 5
Na polevu ruby čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Potom za stáleho miešania prilievame olej a pridáme mandle. Necháme trochu vychladnúť.
- 6
Do dobre vychladeného korpusu pomocou výstuže spravíme v strede dieru, ktorú vyplníme malinovým coulis s čokoládou. Dáme na 30 minút do mrazničky a potom celý korpus oblejeme polevou. Necháme dobre stuhnúť.
- 7
Ozdobíme šľahanou ganache, flambovanými banánmi, malinami plnenými malinovým coulis a jedlým zlatom.
Tiež banánový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu