Foto: pusta
Na dnes som pripravila podľa receptu na Nosalty pre mojich milovaných niečo sladké a osviežujúce na maškrtenie miesto zmrzliny :-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Podklad: | |
50 g |
|
55 g |
|
12 g |
|
1 ks |
|
25 g |
|
25 g |
|
Mousse: | |
4 ks |
|
400 g |
|
150 ml |
|
20 g |
|
Na ozdobu: | |
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Pripravila som vaječnú penu, vyšľahala som do peny vajce s práškovým cukrom.
-
2
Vymazala som tortovú formu výdatne maslom, z pečiaceho papiera som vystrihla kruh veľký ako dno tortovej formy a pásy na pokrytie bokov formy zvnútra, do hrnca som nalámala čokoládu na varenie, pridala som maslo, za stáleho miešania som pomaly roztopila čokoládu a maslo nad horúcim vodným kúpeľom, kým sa spojili v hladký krém,...
-
3
...pridala som preosiate horké práškové kakao, vmiešala do krému, nechala trocha vychladnúť, potom som pomaly vmiešala do vlažného pripravenú vaječnú penu, pridala som mleté orechy, ktoré som predtým na sucho opražila ....
-
4
...vmiešala som ich do krému a cesto som naliala do pripravenej tortovej formy,...
-
5
...vložila piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som asi 15 minút, či je už podklad upečený, som vyskúšala vpichnutím kovovej ihlice do korpusu, ked ihlica zostala čistá, vybrala som korpus z rúry a nechala úplne vychladnúť, vybrala z formy, umyla som ju, osušila, vyložila pečiacim papierom a korpus som vrátila do formy, v pôvodnom recepte použili tortovú formu o priemere 15 cm, ja som mala o priemere 18 cm, preto je podklad nižší.
-
6
Banány som ošúpala, pokrájala na hrubšie kolieska, pridala som jogurt, nesladila som, banány sú už sladké dosť, rozmixovala som ich spolu s jogurtom do hladka pomocou ponorného mixéra, ušľahala som sladkú smotanu na tuhú šľahačku,...
-
7
...pridala k banánovo - jogurtovej zmesi a premiešala spolu, plátkovú želatínu som namočila do 10 PL studenej vody, nechala 10 minút napučať, vyžmýkala a dala do hrnca, na veľmi miernom plameni za pomalého zahrievania a sústavného miešania ručným šľahačom nechala úplne rozpustiť, v žiadnom prípade sa nesmie variť, aby nestratila želírovaciu schopnosť, môže byť len vlažná, do vlažnej rozpustenej želatíny som vmiešala 2 PL banánovo - jogurtovo - šľahačkovej zmesi, ...
-
8
...tento základ som postupne pridala do pripravenej zmesi, aby nevznikli hrčky, rozmiešala a krém na mousse bol hotový,..
-
9
...pripravený krém som vliala na čokoládovo - orechový korpus do tortovej formy, vyloženej pečiacim papierom a odložila do chladničky nna 12 hodín na noc stuhnúť.
-
10
Hotový mousse som vybrala z tortovej formy,...
-
11
...pokrájala na jednotlivé porcie, tu je výrez z mousse,...
-
12
...posypala mletými opraženými vlašskými orechmi, túto najväčšiu porciu som dala môjmu priateľovi :-) a mohli sme si pri kávičke pochutnávať na tejto dobrote, mousse nie je vôbec presladený, má osviežujúcu príjemnú chuť, ktorá výborne kontrastuje s čokoládovo - orechovým podkladom a s opraženými vlašskými orechmi, je to skvelý zákusok, lepší ako zmrzlina.
tebe sa velmi pekne podarilo :-)
v zásade je to vždy veľmi jemná, dobre vyšľahaná pena, ktorá sa pripravuje z rôzneho ovocia - jahôd, banánov, avokáda, ..iné, čokolády tmavej a bielej, z vykrmenej kačacej a husacej pečene, z rôznych rýb - napr. lososa, iných rýb...atd.
v klasickej čokoládovej - tradičný francúzsky recept, tie vajcia vždy sú alebo aspoň bielky, inak sa takmer vždy používa šľahačka, smotana, jogurt...iné a želatína.
mousse je doménou francúzskej kuchyne.
dakujem za uloženie do kk, za pekné hodnotenie, podrobnejšie vysvetlenie, za 5* a najviac ma poteší, ak tento recept vyskúšaš :-)
na ilustráciu prikladám pár linkov
varecha.pravda.sk/recepty/mousse-z-udeneho-lososa-lososov...
www.vseovareni.cz/recepty/jahodovy-mousse-s-pistaciovou-o...
kitchenette.cz/clanek/foie-gras-mousse...
www.receptnajidlo.cz/francouzsk%C3%BD+osv%C4%9B%C5%BEuj%C3%A...
www.activio.sk/2014/12/cokoladova-pena-chocolate-mouss...
správne chuť prirovnala @kukulienka7 , treba však vyskúšať :-)
nie je to žiaden tvaroh na sladko, ani puding či iné so želatínou, ale je to jemná dobre vyšľahaná ľahučká pena v tomto prípade z banánov, jogurtu a šľahačky.
ak vyskúšaš a porovnáš, zistíš ten obrovský rozdiel a už vôbec to nie je o zbytkovej kuchyni a o tom, čo dom dal, pozri pre ozrejmenie tie linky v predchádzajúcom komentári
dakujem za peknú pochvalu.
dakujem ti za krásnu pochvalu.
---UPRAVENE REDAKCIOU---
hej, je to skvelá kombinácia :-)
dakujem ti za pochvalu, za uloženie do KK a 5*
A ešte pozdravujem neprajnych babrakov, ktorým sa recept nepodaril, nabudúce keď budete úspešnejší snáď pridáte viac * .. :-P
som rada, že chutilo a už opakovane si robila s veľkým úspechom :-)
dakujem za skvelú správu