Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept)

Autor receptu: pusta

Na dnes som pripravila podľa receptu na Nosalty pre mojich milovaných niečo sladké a osviežujúce na maškrtenie miesto zmrzliny :-)

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravila som vaječnú penu, vyšľahala som do peny vajce s práškovým cukrom.
  2. Vymazala som tortovú formu výdatne maslom, z pečiaceho papiera som vystrihla kruh veľký ako dno tortovej formy a pásy na pokrytie bokov formy zvnútra, do hrnca som nalámala čokoládu na varenie, pridala som maslo, za stáleho miešania som pomaly roztopila čokoládu a maslo nad horúcim vodným kúpeľom, kým sa spojili v hladký krém,...
  3. ...pridala som preosiate horké práškové kakao, vmiešala do krému, nechala trocha vychladnúť, potom som pomaly vmiešala do vlažného pripravenú vaječnú penu, pridala som mleté orechy, ktoré som predtým na sucho opražila ....
  4. ...vmiešala som ich do krému a cesto som naliala do pripravenej tortovej formy,...
  5. ...vložila piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som asi 15 minút, či je už podklad upečený, som vyskúšala vpichnutím kovovej ihlice do korpusu, ked ihlica zostala čistá, vybrala som korpus z rúry a nechala úplne vychladnúť, vybrala z formy, umyla som ju, osušila, vyložila pečiacim papierom a korpus som vrátila do formy, v pôvodnom recepte použili tortovú formu o priemere 15 cm, ja som mala o priemere 18 cm, preto je podklad nižší.
  6. Banány som ošúpala, pokrájala na hrubšie kolieska, pridala som jogurt, nesladila som, banány sú už sladké dosť, rozmixovala som ich spolu s jogurtom do hladka pomocou ponorného mixéra, ušľahala som sladkú smotanu na tuhú šľahačku,...
  7. ...pridala k banánovo - jogurtovej zmesi a premiešala spolu, plátkovú želatínu som namočila do 10 PL studenej vody, nechala 10 minút napučať, vyžmýkala a dala do hrnca, na veľmi miernom plameni za pomalého zahrievania a sústavného miešania ručným šľahačom nechala úplne rozpustiť, v žiadnom prípade sa nesmie variť, aby nestratila želírovaciu schopnosť, môže byť len vlažná, do vlažnej rozpustenej želatíny som vmiešala 2 PL banánovo - jogurtovo - šľahačkovej zmesi, ...
  8. ...tento základ som postupne pridala do pripravenej zmesi, aby nevznikli hrčky, rozmiešala a krém na mousse bol hotový,..
  9. ...pripravený krém som vliala na čokoládovo - orechový korpus do tortovej formy, vyloženej pečiacim papierom a odložila do chladničky nna 12 hodín na noc stuhnúť.
  10. Hotový mousse som vybrala z tortovej formy,...
  11. ...pokrájala na jednotlivé porcie, tu je výrez z mousse,...
  12. ...posypala mletými opraženými vlašskými orechmi, túto najväčšiu porciu som dala môjmu priateľovi :-) a mohli sme si pri kávičke pochutnávať na tejto dobrote, mousse nie je vôbec presladený, má osviežujúcu príjemnú chuť, ktorá výborne kontrastuje s čokoládovo - orechovým podkladom a s opraženými vlašskými orechmi, je to skvelý zákusok, lepší ako zmrzlina.