Balkánske papriky po našom

luckaprima - fotkaluckaprima, 27. júla 2012

Tento recept som našla na náhodou na nete a hneď som naň dostala chuť.. trošku som ho upravila podľa našich domácich jazýčkov a musím Zobraziť celý popisTento recept som našla na náhodou na nete a hneď som naň dostala chuť.. trošku som ho upravila podľa našich domácich jazýčkov a musím ho šíriť ďalej, lebo je to neuveriteľná dobrota, je to vlastne grilovaná príloha ku každej grilovačke.. ja som dnes "na skúšku" pripravila asi 8 paprík a už vidím že bude málo..no skúste a uvidíte.

5
porcií
5 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Suroviny

10 ks
3 PL
3 PL
3 PL
1 KL
2 PL
6 strúčikov
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Papriky si nasucho opečieme zo všetkých strán na grile, v mojom prípade v rúre na 250 stupňoch, čím tmavšie tým lepšie. Najtmavšie sa šúpali najľahšie, pôvodnom recepte boli celkom čierne ako uhlík - také vraj majú byť.

    Balkánske papriky po našom - obrázok 1
  2. 2

    Ešte horúce ich uložime do hrnca a zakryjeme aby sa sparili a šupka sa krásne oddelí. Necháme zakryté vychladnúť.

    Balkánske papriky po našom - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme marinádu: prelisujeme cesnak, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, zalejeme olejom, octom, zriedime vodou, posolíme, pridáme cesnak, premiešame a šup na 30 sekúnd do mikrovlnky a znovu premiešať. Cukor sa rozpustí a ostré chute trochu zjemnia.

    Balkánske papriky po našom - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnuté papriky ošúpeme, ide to celkom ľahúčko, lepšie od špicu k stopke. Prstami ich rozstrapkáme ako chobotničky tak aby sa dali chytiť za stopku.

    Balkánske papriky po našom - obrázok 4
  5. 5

    Paprikové chobotničky poukladáme do nálevu pekne stopkou hore aby sa dobre papali a dáme vychladiť, najlepšie na pár hodín.

    Balkánske papriky po našom - obrázok 5

Diskusia k receptu

rea1
ano, tieto papriky su naozaj absolutna mnamoza. kedze ja som pomerne nemasova, mne najviac chutia na obycajnom makkom chlebe. vela cesnaku a petrzlenovej vnate - normalne sa mi slinky zbiehaju.
luckaprima
to ti nie je zly napad, veru si hned idem jednu supnut na chlebik, mame dnesny chrumkavy :)
rea1
@luckaprima , este tak nesetrit tym nalevom, aby sa ho hodne vsiaklo do chleba - tomu ja hovorim kuchynske orgazmy. lepsie ako rezen. :-)))
luckaprima
@rea1 presne som si to vychutnala ako ten olejovy nalev krasne vošiel do chlebika :) mňam! ale ostatné už fakt nechám na večer pre hostí ku grilovačke
perla61
Ja túto papriku robím už roky. Naučila ma ju kamoška v Obrenovci /býv. Juhoslávia/ a musím sa priznať, že ju veeeeľmi ľúbim papať, ale žiaľ, alebo chvalabohu? aj moji blížny a tak ju vždy robím vo veľkom množstve,t.j. 2-3 kg papriky a keď náhodou xixixixi zostane dám do pohára do chladničky.Kto ju ešte neochutnal tak naozaj nevie čo je "nebíčko v papuľke".
perla61
zabudla som, že pri šúpaní ja vyberám semienka.
radulienka
Aj ja túto dobrôtku zbožňujem, ale nechávam semienka, juj veľmo dobré, vďaka za pripomenutie...
marsis
Pečené papriky dobre poznám, moja milá švagriná ich robí ako polovičná Bulharka stopercentne "balkánske", dokonca má na to zvláštny pekáč, kde sa papriky pečú po jednom kuse. Ja ich tiež pečiem v rúre. Preto si dovolím Tvoj recept, milá Luckaprima, trošku viac zbalkanizovať: Do nálevu sa nepridáva voda, ale papriky sa ešte v teplejšom stave šúpu priamo nad misou s octom (ja dávam balsamicový), olivovým olejom, množstvom petržlenovej vňate (poriadna kytica a nie kučeravý, aby dobre voňal), cesnakom, soľou a cukrom tak, aby šťava z paprík tiekla do nálevu a dodala mu správnu konzistenciu. Budeš sa čudovať, koľko šťavy Ti do nálevu pribudne! Pekávam ich naraz veľa, aj dva plné plechy, samozrejme s množstvom cesnaku (aj 2 hlavičky). Vďaka oleju a octu papriky vydržia v chladničke dlho. A ani grilovačka nemusí byť, stačí len chutný kus tmavého chleba...
luckaprima
@marsis ano viem, v povodnom recepte ktory som nasla ja nebola voda a ani cukor, to len my sme si tam pridali lebo nám tá chuť bola moc ostrá, na zjemnenie a píšeš že pečieš dva plechy a veľa cesnaku, ten pečieš tiež, nejde len do nálevu na surovo? No a šúpanie nad nálevom nabudúce isto vyskúšam, budem ich robiť čoskoro lebo tieto zmizli okamžite, myslím že sa ani všetkým neušlo, ocinko asi nestihol lebo griloval chudáčik :)
simka40
vynikajúci recept mám ho trošku inak upravený ale ďakujem marsis za dobré rady, ktoré ho ešte viac vylepšia. a naozaj sú vynikajúce s tmavým pečivom delená strava ako lusk.....
bozulka
Pečené papriky som jedla v Bulharsku už veľmi dávno,ale nemala som recept.Potom dávali na Prime týždeň bulharskej kuchyne a tam ich robil kuchár Bulhar.Odvtedy som ich sem tam urobila,ale papriky museli byť také mäsité.Ďakujem @luckaprima , že si ich pripomenula.
cathyc
takto upravené papriky patria k nášmu rodinnemu receptu už niekoľko generácii. Ja ak mám veľa paprík zvyknem ich aj naložiť do pohárov na zimu. Ja však nedávam vodu a cukor, ale mletú červenú papriku a trošku viac octu.
orchidea
nepoznám tento recept ale papriky vyzerajú veľmi dobre, ukladám si recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia