Babkine pirohy so zemiakovo - mätovou plnkou fotorecept
Foto: jatanika
Tradičné jedlo z okolia Bardejova.
Postup
-
1
Zemiaky (množstvo upravíme podľa veľkosti zemiakov) očistíme a uvaríme v osolenej vode, zlejeme a ešte horúce popučíme. Pridáme mätu, lyžicu masla a premiešame. Necháme vychladnúť. Do plnky môžeme použiť čerstvú, najemno nasekanú mätu alebo drvenú sušenú. Každý podľa vlastnej chuti. Z múky, vajíčka, soli a vody vypracujeme mäkšie cesto.
-
2
Cesto rozvaľkáme natenko. Pokrájame ho na štvorce alebo povykrajujeme kolieska. Ako je kto zvyknutý. Na každý kúsok dáme lyžičkou kôpku plnky.
-
3
Pirohy preložíme napoly, plnku uzavrieme, okraje stlačíme.
-
4
U nás sa robievali pirohy obdĺžnikové. Ja robím aj iných tvarov - polkruh, trojuholník. Medzitým do veľkého hrnca dáme zohriať vodu.
-
5
Do vriacej, osolenej vody nahádžeme pirohy (ja som varila na dvakrát) a uvaríme domäkka (cca 15 minút). Vyberieme, dáme do misy a polejeme vyškvarenou slaninkou, na masti opraženou cibuľkou alebo roztopeným maslom. Podávame teplé.
som celiatik a namiesto klasickej múky dávam farinu celiatickú múku sú oveľa ľahšie a nezatuhnú ako s klasickej múky moja rodina ich má radšej