Babkine pirohy so zemiakovo - mätovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: jatanika
Tradičné jedlo z okolia Bardejova.
Postup
- Zemiaky (množstvo upravíme podľa veľkosti zemiakov) očistíme a uvaríme v osolenej vode, zlejeme a ešte horúce popučíme. Pridáme mätu, lyžicu masla a premiešame. Necháme vychladnúť. Do plnky môžeme použiť čerstvú, najemno nasekanú mätu alebo drvenú sušenú. Každý podľa vlastnej chuti. Z múky, vajíčka, soli a vody vypracujeme mäkšie cesto.
- Cesto rozvaľkáme natenko. Pokrájame ho na štvorce alebo povykrajujeme kolieska. Ako je kto zvyknutý. Na každý kúsok dáme lyžičkou kôpku plnky.
- Pirohy preložíme napoly, plnku uzavrieme, okraje stlačíme.
- U nás sa robievali pirohy obdĺžnikové. Ja robím aj iných tvarov - polkruh, trojuholník. Medzitým do veľkého hrnca dáme zohriať vodu.
- Do vriacej, osolenej vody nahádžeme pirohy (ja som varila na dvakrát) a uvaríme domäkka (cca 15 minút). Vyberieme, dáme do misy a polejeme vyškvarenou slaninkou, na masti opraženou cibuľkou alebo roztopeným maslom. Podávame teplé.