Foto: bonpari
Teda cesto je babkin výmysel a ako jedno z mála domácich ciest na pizzu mi naozaj chutí. Cesto si už ozdobí každý podľa chuti.
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 kg |
|
1 polievková lyžica |
|
0,5 dcl |
|
2 dcl vlažná |
|
1/2 ks |
|
1 ks |
|
3 polievkové lyžice |
|
2,5 dcl vlažné |
|
1/2 ks |
|
1 polievková lyžica |
|
Postup
-
1
Z mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások. Do misky si vsypeme múku, soľ a prášok do pečiva.
- 2
Keď nám kvások vykysne, vlejeme ho do misky a pridáme všetky ostatné suroviny. Vymiešame tuhšie cesto a necháme vykysnúť asi 3/4 hodinu, v miske kyske asi 1/2 hodinu. Cesto rozdelíme na 6 častí, ak chceme robiť menšiu pizzu guľatého tvaru alebo tri časti, ak ju robíme na plechu. Takto rozdelené cesto necháme ešte 20 minúť podkysnúť.
- 3
Plech si vymastíme a to tak, že olej rozotierame rukami. Zoberieme cesto a olejovými rukami ho akoby rozotierame po plechu od kraja po kraja. V poháriku si rozmiešame trochu soli, roztlačený cesnak a olej, všetko odoka a týmto potom potrieme celý vrch cesta, má tak po upečení oveľa lepšiu chuť.
- 4
Každý si už na pizzu dáva to, čo má najradšej. Ja ochutím domáci rajčinový pretlak cesnakom, soľou, čiernym mletým korením, bazalkou a natriem na cesto. Posypem postrúhaným syrom a naukladám, čo dom dal, napr. šunku, salám, šampióny, kukuricu, chilli papričky a znova zasypem vrstvou syra.
- 5
Skúšala som robiť aj tzv. prekladanú pizzu a bola celkom chutná, len do nej treba dať viac plnky ako na klasickú pizzu. Keďže mne veľa surovín už nezostalo, bola trošku suchšia.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu