Babkina pizza

bonpari - fotkabonpari, 3. marca 2012
Babkina pizza
Foto: bonpari

Teda cesto je babkin výmysel a ako jedno z mála domácich ciest na pizzu mi naozaj chutí. Cesto si už ozdobí každý podľa chuti.

65 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 polievková lyžica
0,5 dcl
2 dcl vlažná
1/2 ks
1 ks
3 polievkové lyžice
2,5 dcl vlažné
1/2 ks
1 polievková lyžica




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások. Do misky si vsypeme múku, soľ a prášok do pečiva.

  2. 2

    Keď nám kvások vykysne, vlejeme ho do misky a pridáme všetky ostatné suroviny. Vymiešame tuhšie cesto a necháme vykysnúť asi 3/4 hodinu, v miske kyske asi 1/2 hodinu. Cesto rozdelíme na 6 častí, ak chceme robiť menšiu pizzu guľatého tvaru alebo tri časti, ak ju robíme na plechu. Takto rozdelené cesto necháme ešte 20 minúť podkysnúť.

  3. 3

    Plech si vymastíme a to tak, že olej rozotierame rukami. Zoberieme cesto a olejovými rukami ho akoby rozotierame po plechu od kraja po kraja. V poháriku si rozmiešame trochu soli, roztlačený cesnak a olej, všetko odoka a týmto potom potrieme celý vrch cesta, má tak po upečení oveľa lepšiu chuť.

  4. 4

    Každý si už na pizzu dáva to, čo má najradšej. Ja ochutím domáci rajčinový pretlak cesnakom, soľou, čiernym mletým korením, bazalkou a natriem na cesto. Posypem postrúhaným syrom a naukladám, čo dom dal, napr. šunku, salám, šampióny, kukuricu, chilli papričky a znova zasypem vrstvou syra.

  5. 5

    Skúšala som robiť aj tzv. prekladanú pizzu a bola celkom chutná, len do nej treba dať viac plnky ako na klasickú pizzu. Keďže mne veľa surovín už nezostalo, bola trošku suchšia.

    Babkina pizza - obrázok 5

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia