Babkina pizza

Autor receptu: bonpari

Teda cesto je babkin výmysel a ako jedno z mála domácich ciest na pizzu mi naozaj chutí. Cesto si už ozdobí každý podľa chuti.

65 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások. Do misky si vsypeme múku, soľ a prášok do pečiva.
  2. Keď nám kvások vykysne, vlejeme ho do misky a pridáme všetky ostatné suroviny. Vymiešame tuhšie cesto a necháme vykysnúť asi 3/4 hodinu, v miske kyske asi 1/2 hodinu. Cesto rozdelíme na 6 častí, ak chceme robiť menšiu pizzu guľatého tvaru alebo tri časti, ak ju robíme na plechu. Takto rozdelené cesto necháme ešte 20 minúť podkysnúť.
  3. Plech si vymastíme a to tak, že olej rozotierame rukami. Zoberieme cesto a olejovými rukami ho akoby rozotierame po plechu od kraja po kraja. V poháriku si rozmiešame trochu soli, roztlačený cesnak a olej, všetko odoka a týmto potom potrieme celý vrch cesta, má tak po upečení oveľa lepšiu chuť.
  4. Každý si už na pizzu dáva to, čo má najradšej. Ja ochutím domáci rajčinový pretlak cesnakom, soľou, čiernym mletým korením, bazalkou a natriem na cesto. Posypem postrúhaným syrom a naukladám, čo dom dal, napr. šunku, salám, šampióny, kukuricu, chilli papričky a znova zasypem vrstvou syra.
  5. Skúšala som robiť aj tzv. prekladanú pizzu a bola celkom chutná, len do nej treba dať viac plnky ako na klasickú pizzu. Keďže mne veľa surovín už nezostalo, bola trošku suchšia.