Babkina pizza
Autor receptu: bonpari
Teda cesto je babkin výmysel a ako jedno z mála domácich ciest na pizzu mi naozaj chutí.
Cesto si už ozdobí každý podľa chuti.
65 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Z mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások. Do misky si vsypeme múku, soľ a prášok do pečiva.
- Keď nám kvások vykysne, vlejeme ho do misky a pridáme všetky ostatné suroviny. Vymiešame tuhšie cesto a necháme vykysnúť asi 3/4 hodinu, v miske kyske asi 1/2 hodinu. Cesto rozdelíme na 6 častí, ak chceme robiť menšiu pizzu guľatého tvaru alebo tri časti, ak ju robíme na plechu. Takto rozdelené cesto necháme ešte 20 minúť podkysnúť.
- Plech si vymastíme a to tak, že olej rozotierame rukami. Zoberieme cesto a olejovými rukami ho akoby rozotierame po plechu od kraja po kraja. V poháriku si rozmiešame trochu soli, roztlačený cesnak a olej, všetko odoka a týmto potom potrieme celý vrch cesta, má tak po upečení oveľa lepšiu chuť.
- Každý si už na pizzu dáva to, čo má najradšej. Ja ochutím domáci rajčinový pretlak cesnakom, soľou, čiernym mletým korením, bazalkou a natriem na cesto. Posypem postrúhaným syrom a naukladám, čo dom dal, napr. šunku, salám, šampióny, kukuricu, chilli papričky a znova zasypem vrstvou syra.
- Skúšala som robiť aj tzv. prekladanú pizzu a bola celkom chutná, len do nej treba dať viac plnky ako na klasickú pizzu. Keďže mne veľa surovín už nezostalo, bola trošku suchšia.