Babkin jablčník

luprox - fotkaluprox, 21. augusta 2018 15:05
Ďalšie recepty »
Babkin jablčník Foto: luprox

Klasický ale veľmi chutný jablkový koláč

15
porcií
150 min
príprava
30 min
na 200 °C

Suroviny

190 g
60 g
štipka
1 ks
110 g izbovej teploty
2 PL studená
4 ks vačšie
2 ks
2 PL
 ľubovoľný
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si tartovú formu s priemerom 20 až 25 cm s vyberateľným dnom. Formu netreba vymastiť, cesto bude dosť mastné.

  2. 2

    V miske zmiešame preosiatu múku, cukor, vajce, nastrúhame zmäknuté maslo a pridáme nakoniec 2 lyžice studenej vody. Ak by ste mali cesto stále veľmi hutné, pridajte ešte trošku vody. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke 2 hodiny.

  3. 3

    Cesto si rozvaľkáme na kruh cca 22 až 27 cm, podľa toho akú máme formu + 2 cm navyše, aby sme cesto dali aj na okraje formy. Prstami potlačíme na kraje formy a snažíme sa vrchné konce cesta pekne ukončiť. Cesto popicháme vidličkou.

  4. 4

    Pečieme na 200 °C asi 20 minút kým nebude cesto zlatisté. Vyberieme a necháme cca 15 minút vychladnúť. Cesto potrieme ľubovoľným džemom, každý podľa svojej chuti. Jablká nakrájame na tenké plátky a ukladáme postupne do kruhu.

  5. 5

    Opäť dáme piecť ale už na 180 °C dokým jabĺčka nezmäknú. Medzi tým ako sa koláčik pečie, vyšľaháme sneh z 2 bielkov a so štipkou soli. Keď začne sneh tuhnúť, pridáme 2 polievkové lyžice cukru a vyšľaháme tuhý sneh ktorý lyžicou natrieme na vrch zmäknutých jabĺčok. Pekné špičky zo snehu urobíte opačnou stranou lyžice tak, že len pritlačíte lyžicou o sneh a zdvihnete a urobí sa pekná špička. Dáme ešte na chvíľku zapiecť aby bol sneh karamelovo hnedý. Po vychladnutí rozkrájame na trojuholníky. Dobrú chuť. :-)

    Babkin jablčník  - obrázok 5
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist