Jablkový koláč

Babkin jablčník

Autor receptu: luprox

Klasický ale veľmi chutný jablkový koláč

15
porcií
150 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si tartovú formu s priemerom 20 až 25 cm s vyberateľným dnom. Formu netreba vymastiť, cesto bude dosť mastné.
  2. V miske zmiešame preosiatu múku, cukor, vajce, nastrúhame zmäknuté maslo a pridáme nakoniec 2 lyžice studenej vody. Ak by ste mali cesto stále veľmi hutné, pridajte ešte trošku vody. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke 2 hodiny.
  3. Cesto si rozvaľkáme na kruh cca 22 až 27 cm, podľa toho akú máme formu + 2 cm navyše, aby sme cesto dali aj na okraje formy. Prstami potlačíme na kraje formy a snažíme sa vrchné konce cesta pekne ukončiť. Cesto popicháme vidličkou.
  4. Pečieme na 200 °C asi 20 minút kým nebude cesto zlatisté. Vyberieme a necháme cca 15 minút vychladnúť. Cesto potrieme ľubovoľným džemom, každý podľa svojej chuti. Jablká nakrájame na tenké plátky a ukladáme postupne do kruhu.
  5. Opäť dáme piecť ale už na 180 °C dokým jabĺčka nezmäknú. Medzi tým ako sa koláčik pečie, vyšľaháme sneh z 2 bielkov a so štipkou soli. Keď začne sneh tuhnúť, pridáme 2 polievkové lyžice cukru a vyšľaháme tuhý sneh ktorý lyžicou natrieme na vrch zmäknutých jabĺčok. Pekné špičky zo snehu urobíte opačnou stranou lyžice tak, že len pritlačíte lyžicou o sneh a zdvihnete a urobí sa pekná špička. Dáme ešte na chvíľku zapiecť aby bol sneh karamelovo hnedý. Po vychladnutí rozkrájame na trojuholníky. Dobrú chuť. :-)