Foto: rachelka
Tento recept pochádza z Ameriky, kde sa tento koláčik nazýva Granny´s apple pie a je úplne úžasný, pri jeho pečení rozvoniava celá kuchyňa. A Zobraziť celý popisTento recept pochádza z Ameriky, kde sa tento koláčik nazýva Granny´s apple pie a je úplne úžasný, pri jeho pečení rozvoniava celá kuchyňa. A práve letné jabĺčka sa vďaka svojej kyselkastej chuti hodia do tohto úžasnééého dezertu - má chrumkavé cesto a šťavnatú náplň. Mňam!
príprava
na 210 °C
Suroviny
Cesto: | |
225 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
350 g |
|
Plnka: | |
2 kg |
|
z 1/2 citróna |
|
250 g |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
20 g |
|
1 štamprlík |
|
1 hrnček |
|
Postup
-
1
Vyšlaháme maslo posekané na kocky, ktoré má izbovú teplotu s práškovým cukrom
-
2
potom vmiešame vajíčko spolu s jedným žĺtkom - zmes by mala pripomínať praženicu
-
3
následne pridáme do zmesi po tretinkách hladkú múku a cesto rukami dôkladne prepracujeme. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odležať min. 45 minút
-
4
Medzitým ako cesto odpočíva si očistíme jablká a nakrájame ich na tenké plátky, dáme ich do hrnca, prilejeme citrónovú šťavu, prisypeme cukor, škoricu, postrúhaný muškátový oriešok a prilejeme brandy, pridáme 5 lyžíc studenej vody a povaríme 4 minúty. Stiahneme z ohňa, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť
-
5
Rúru predhrejeme na 210 stupňov, cesto vyvaľkáme a vyložíme ním formu o priemere 23-25 cm (ja som použila 25 cm) a presahujúce okraje odrežeme
-
6
Na cesto naneseme jablčnú zmes
-
7
Odrezané cesto opäť vyvaľkáme a radielkom nakrájame na tenké prúžky a ozdobíme nimi koláč, v misetach, kde sa prúžky krížia, potreme cesto studenou vodou a vrch koláča potrieme mliekom a pečieme 25 minút
-
8
koláčik je upečený, dobrú chuť !
tiez ma uputalo to mlieko.
to ozaj pouzijes na formu pajovej misky, ktora nie je ozaj velka 1 cely pohar na potretie? Ved to musi plavat s tymi jablckami a spodne cesto sa tym padom rozmoci?
@babav ma cesto ako sa paje pekavaju aj tu u nas a su vzdy chrumkave a zaroven krehucke a rozsypaju sa v pusinke.
Yummi kolaciky s kazdou naplnou a so zmrzlinkou!