Babičkin jablkový koláč fotorecept

rachelka - bez fotkyrachelka, 9. augusta 2013
Babičkin jablkový koláč (fotorecept)
Foto: rachelka

Tento recept pochádza z Ameriky, kde sa tento koláčik nazýva Granny´s apple pie a je úplne úžasný, pri jeho pečení rozvoniava celá kuchyňa. A Zobraziť celý popisTento recept pochádza z Ameriky, kde sa tento koláčik nazýva Granny´s apple pie a je úplne úžasný, pri jeho pečení rozvoniava celá kuchyňa. A práve letné jabĺčka sa vďaka svojej kyselkastej chuti hodia do tohto úžasnééého dezertu - má chrumkavé cesto a šťavnatú náplň. Mňam!

40 minút
príprava
25 minút
na 210 °C

Suroviny

Cesto:
225 g
50 g
1 ks
1 ks
350 g
Plnka:
2 kg
z 1/2 citróna
250 g
1 ČL
 štipka
20 g
1 štamprlík
1 hrnček




Postup

  1. 1

    Vyšlaháme maslo posekané na kocky, ktoré má izbovú teplotu s práškovým cukrom

    Babičkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom vmiešame vajíčko spolu s jedným žĺtkom - zmes by mala pripomínať praženicu

    Babičkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    následne pridáme do zmesi po tretinkách hladkú múku a cesto rukami dôkladne prepracujeme. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odležať min. 45 minút

    Babičkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým ako cesto odpočíva si očistíme jablká a nakrájame ich na tenké plátky, dáme ich do hrnca, prilejeme citrónovú šťavu, prisypeme cukor, škoricu, postrúhaný muškátový oriešok a prilejeme brandy, pridáme 5 lyžíc studenej vody a povaríme 4 minúty. Stiahneme z ohňa, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť

    Babičkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru predhrejeme na 210 stupňov, cesto vyvaľkáme a vyložíme ním formu o priemere 23-25 cm (ja som použila 25 cm) a presahujúce okraje odrežeme

    Babičkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cesto naneseme jablčnú zmes

    Babičkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odrezané cesto opäť vyvaľkáme a radielkom nakrájame na tenké prúžky a ozdobíme nimi koláč, v misetach, kde sa prúžky krížia, potreme cesto studenou vodou a vrch koláča potrieme mliekom a pečieme 25 minút

    Babičkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    koláčik je upečený, dobrú chuť !

    Babičkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jarca
Koláčik vyzerá výborne, máme radi jablkové, určite vyskúšam, aj množstvo je primerané, teda forma, len sa chcem opýtať či tam ide naozaj 2 kg jabĺk ? Zdá sa mi to veľa do takej malej formy.
rachelka
ďakujem, ste zlaté....jarca, áno do koláčika ide 2kg jabĺk, pri dusení pustia šťavu a značne sa zmenšia:)
staja
Koláč sa mi celkom páči. Nerozumiem asi dobre príprave jablkovej plnky: v rozpise surovín nie je 5PL vody, ale v postupe sú; zato je tam 1hrnček mlieka, ktorý v postupe nie je spomenutý. To ide ako že do tých jabĺk? A to sa po 4-minútovom varení všetko aj s tou tekutinou, ktorú pustili jablká naleje na to cesto?
rachelka
@staja : takže keď sú jabĺčka nakrajané a idú sa dusiť, prileje sa k nim 5 lyžíc studenej vody a mliekom sa potrie iba vrch koláča, pred tým ako sa ide dať piecť, do plnky mlieko nejde a plnka sa dá na koláčik aj s tekutinou
staja
Ďakujem za odpoveď a to koľkokrát sa asi potiera koláč s priemerom formy 25 cm, keď na to treba hrnček mlieka? Stále mi to nejako nesedí, je to veľa :)
honestka
keby som tu dala do pie cesta vajicka ako ty, cesto by bolo velmi hutne na "pajove".
tiez ma uputalo to mlieko.
to ozaj pouzijes na formu pajovej misky, ktora nie je ozaj velka 1 cely pohar na potretie? Ved to musi plavat s tymi jablckami a spodne cesto sa tym padom rozmoci?
@babav ma cesto ako sa paje pekavaju aj tu u nas a su vzdy chrumkave a zaroven krehucke a rozsypaju sa v pusinke.
Yummi kolaciky s kazdou naplnou a so zmrzlinkou!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia