Babičkin jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: rachelka
Tento recept pochádza z Ameriky, kde sa tento koláčik nazýva Granny´s apple pie a je úplne úžasný, pri jeho pečení rozvoniava celá kuchyňa. A práve letné jabĺčka sa vďaka svojej kyselkastej chuti hodia do tohto úžasnééého dezertu - má chrumkavé cesto a šťavnatú náplň. Mňam!
40 minút príprava |
25 minút na 210 °C |
Postup
- Vyšlaháme maslo posekané na kocky, ktoré má izbovú teplotu s práškovým cukrom
- potom vmiešame vajíčko spolu s jedným žĺtkom - zmes by mala pripomínať praženicu
- následne pridáme do zmesi po tretinkách hladkú múku a cesto rukami dôkladne prepracujeme. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odležať min. 45 minút
- Medzitým ako cesto odpočíva si očistíme jablká a nakrájame ich na tenké plátky, dáme ich do hrnca, prilejeme citrónovú šťavu, prisypeme cukor, škoricu, postrúhaný muškátový oriešok a prilejeme brandy, pridáme 5 lyžíc studenej vody a povaríme 4 minúty. Stiahneme z ohňa, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť
- Rúru predhrejeme na 210 stupňov, cesto vyvaľkáme a vyložíme ním formu o priemere 23-25 cm (ja som použila 25 cm) a presahujúce okraje odrežeme
- Na cesto naneseme jablčnú zmes
- Odrezané cesto opäť vyvaľkáme a radielkom nakrájame na tenké prúžky a ozdobíme nimi koláč, v misetach, kde sa prúžky krížia, potreme cesto studenou vodou a vrch koláča potrieme mliekom a pečieme 25 minút
- koláčik je upečený, dobrú chuť !