Baba ghanoush
Autor receptu: sweetlaab
Tento tradičný super zdravý dip zo Stredného Východu je pripravený z opečeného
baklažánu, zmiešaného so
sezamovou pastou, olivovým olejom a rôznym korením a bylinkami. V preklade názov
znamená "zhýčkaný papa"
alebo "nesmelý ocko" čo sa pravdepodobne týka jeho vynálezcu. Toto predjedlo sa
konzumuje obyčajne s pita
chlebom a my sme babu ghanoush ochutnali s chladivými reďkovkami a chrumkavým
talianskym pečivom.
Výborný dip/ pomazánka pre studenú kuchyňu.
6 porcií |
10 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Predhrejeme rúru na 180 °C, nakrájame baklažány na polovicu pozdĺžne. Pokrájame dužinu v baklažáne po stranách v krížovom poradí, dávame pozor aby sme neprepichli šupku a pokvapkáme dužinu každého baklažánu s 2 lyžicami olivového oleja.
- Uložíme na plech, prepoltenou stranou hore, pečieme v rúre asi 45 minút do mäkka.
- Po ochladení vykrojíme mäkkú dužinu z baklažánu, kožu vyhodíme, pridáme prelisovaný cesnak, rascu, extra panenský olivový olej a zmiešame všetko s ponorným mixérom.
- Pridáme tahini, papriku (alebo čili prášok), vytlačíme citrónovú šťavu, spravíme husté hladké pyré. Pridáme štipku soli a / alebo korenie. Preložíme do misy, obložíme s olivami alebo bylinkami (napríklad petržlenom, koriandrom, kôprom) a podávame. Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/02/baba-ghanoush.html