Baba ghanoush

Autor receptu: sweetlaab

Tento tradičný super zdravý dip zo Stredného Východu je pripravený z opečeného baklažánu, zmiešaného so sezamovou pastou, olivovým olejom a rôznym korením a bylinkami. V preklade názov znamená "zhýčkaný papa" alebo "nesmelý ocko" čo sa pravdepodobne týka jeho vynálezcu. Toto predjedlo sa konzumuje obyčajne s pita chlebom a my sme babu ghanoush ochutnali s chladivými reďkovkami a chrumkavým talianskym pečivom. Výborný dip/ pomazánka pre studenú kuchyňu.

6
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C, nakrájame baklažány na polovicu pozdĺžne. Pokrájame dužinu v baklažáne po stranách v krížovom poradí, dávame pozor aby sme neprepichli šupku a pokvapkáme dužinu každého baklažánu s 2 lyžicami olivového oleja.
  2. Uložíme na plech, prepoltenou stranou hore, pečieme v rúre asi 45 minút do mäkka.
  3. Po ochladení vykrojíme mäkkú dužinu z baklažánu, kožu vyhodíme, pridáme prelisovaný cesnak, rascu, extra panenský olivový olej a zmiešame všetko s ponorným mixérom.
  4. Pridáme tahini, papriku (alebo čili prášok), vytlačíme citrónovú šťavu, spravíme husté hladké pyré. Pridáme štipku soli a / alebo korenie. Preložíme do misy, obložíme s olivami alebo bylinkami (napríklad petržlenom, koriandrom, kôprom) a podávame. Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/02/baba-ghanoush.html