Anízové kakaovo-škoricové mini záviny fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. februára 2017
Anízové kakaovo-škoricové mini záviny (fotorecept)
Foto: cesminaz

Fantastické voňavé koláče ;-P

24-25
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
100 g
100 g
1 ks
1 KL
1,5 KL celé
2 dl
1 ks
cca 3,75 dl vlažné
40 g čerstvé
Plnka:
2 PL tmavé
2 PL
2 dl
2 dl
podľa potreby (sezamová pasta)
Na potretie:
1 ks
 kúsok




Postup

  1. 1

    Na plnku si pripravime mletu škoricu, kakao, kryštalovy a praškovy cukor. Dalej na natretie cesta potrebujeme Tahini / sezamova pasta, doda plnke vynikajucu chut. Tahini potrebujeme asi 1-1,5dl na 3 zaviny. A nakoniec potrebujeme 1,5 kl anizovych semienok, ktore som zomlela na makovom mlynčeku, aby boli čím jemnejsie. Tie idu priamo do cesta.

    Anízové kakaovo-škoricové mini záviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dame obe muky, cukor, sol, van.cukor, zomlety aniz a dobre premiesame lyzicou. Potom pridame olej, bielok a napučany kvasok, ktory sme si spravili z 3 dl mlieka +1 kl cukor + 40 g drozdie. Najprv zapracujeme do muky len ten kvasok, poriadne pomačkáme, aby vpilo cele množstvo. Zvlášt do jedneho poharika si pripravime 1dl mlieka, z ktoreho potom trosku stale prilievame do cesta a zakazdym to "trosku" znova dobre zapracujeme do cesta. Musi to celkom vpit. Ja som prilievala 3x, cize 0,75 dl mlieka. Cesto ma byt jemne, vláčne, pomerne mäkke a oddeluje sa od misky. Ked cesto zodvihnete a pustite, tak ono tak pomaly, natahujuco z ruky tečie dole :-) nakoniec cesto posypeme trochou muky a zoparkrat premiesime do bochnika. Poprášime ho mukou a nechame na teplom mieste 1 h nykysnut.

    Anízové kakaovo-škoricové mini záviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnute cesto vyklopime na pomučenu dosku a rozdelime na 3 časti. Cesto tak, ako sme ho odkrojili, najprv roztapkame rukami a nasledne ho vyvalkame do obdlznika na hrubku cca 4 mm.

    Anízové kakaovo-škoricové mini záviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Natrieme ho pastou tahini (mozme aj olejom) a posypeme poriadne plnkou a trocha ju dlanou potapkame, nech sa lepsie prilepi :-) Cesto nakoniec tak prekladavo zložíme. Čiže ho nezvinieme/zrolujeme, ale tak prekladame :-) bude take ploche. Moj zloženy "zavin" bol hruby 7 cm. A napokon si ho pokrajame na rovnake kusky hrubky cca 4 cm. Vyšlo mi dokopy 25 ks...

    Anízové kakaovo-škoricové mini záviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláče poukladame na olejom vytrety a trochou muky posypany plech, trocha dalej od seba. Takto na plechu nechame kolače 25-30 minut podkysnut. Ked nam kolače podkysli, ich natrieme žltkom, ktore sme rozmiesali s kvapkou vody a napokon dame kolace piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na 20 minut. Treba si to pre istotu sledovat, lebo kazda rura pečie trocha inak.

    Anízové kakaovo-škoricové mini záviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kolače sa krasne upiekli a vonaju fakt neskutočne dobre :-) aníz, škorica, kakao... fantasticke ;-P Tieto kolače sa upeču tak trocha na tmavšie, ale to je asi aj tym cestom :-) Hned, ako ich vyberieme z rury, im vrch natreme kuskom masla...

    Anízové kakaovo-škoricové mini záviny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tieto kolače su jedny z najlepších, čo som kedy piekla :-) Su lahučke, voňavé a plnka zostane vláčna. Tahini/sezamova pasta im dava tiez vybornu chut, takže ak mate moznost, dajte radsej tahini -naozaj odporučam. Ak nemate, tak dajte olej aj tak su vyborne ;-) Vynikajuco sa hodia na desiatu, alebo na ranajky s mliekom, čajom alebo aj ku kave. Dobrú chut ;-P

    Anízové kakaovo-škoricové mini záviny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    :-)

    Anízové kakaovo-škoricové mini záviny (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

terinka55
Ach Ty, dobrá mama, dobrá gazdinka, parádne sú, len zahryznúť. Tvoji doma sa majú ako v bavlnke a Tvoja mama musí byť na Teba pyšná aká si šikovná a zručná. A svokra sa môže vytešovať, že je o jej syna a vnúčatá tak dobre postarané :-)
denyany
Už podľa úvodného obrázka som vedela, že to bude Tvoje. Nemýlila som sa. A nemýlim sa, ani keď si myslím, že to bolo fantastické! Však?
cesminaz
@Terinka dakujem,si zlatá :-) No hej v bavlnke :-) niekedy si fakt myslim,ze ich rozmaznavam ;-)) @Mitzy vonali fakt super ;-P @Patroveckypitrs moj menši syn ich veru aj jedol s dvomi rukami :-)) uz mi prosebne píli uši,nech urobím znova ;-)) Milá @Denyany :-) nie,nemylis sa.Veru boli fantastické,bolo tažko sa ovladať a bratsky sa podeliť :-)) Som si ista,ze aj tebe by chutili! Pekny den!
babav
Krasne , jedinecne a urcite velmi chutne koláče.Nenapadlo by ma , ze tahini pastu mozno aj takto využiť .U nas ju mozno kupit v židovských , tureckých a arabských obchodoch . Aky pôvod ma tvoj 5*recept ?
jerica
Pozdravujem, cesto zarobené, ide na noc chladničky, pripravujem si plnku, nech ráno môžem ist na vec, len mám otázku, či môžem sezamovu pastu nahradiť arasidovou, a druha otázočka, do plnky ide škorica "2 polievkova lyžička ? Ďakujem, teším sa !!
cesminaz
Milá @Jerica idu tam 2 velke polievkove lyzice kakao a tak isto aj skorica.Podla mna kludne mozes dat aj arasidovu pastu,chutovo je celkom podobna :-) Neviem sice aka je husta,ale ak je ako "arasidove maslo" tak ju trocha zried s olejom.Velmi dufam,ze budes spokojna.Nech sa ti kolace vydaria! Pozdravujem ;-)
cesminaz
Mila @Babav ano tahin sa da aj takto vyuzit,aj ked ja ho najviac lubim zmiesany s pekmezom/melasou dobre nahrubo natrety na chlebik ;-) Takto nasladko medzi cesto to robia turci,hoci oni davaju väcsinou k tahini len cukor.Ale inak tento koláč je moj vlastny skombinovany recept,ako aj cesto.A musim povedat,ze je jeden z najlepšich ;-D
jerica
Ďakujem, si milá, dúfam, že to nezarieknem,ver, teším sa, som zvedavá na tú chuť . Aníz som dala do mlynčeka na kávu, mala som to pomleté na jemno. Cesto som si rozdelila na polovicu, jedno bude na moravské buchty s tvarohom. Ráno už len zrealizovať :-)
Určite dám na známosť . Peknú noc, a prebudenie do krásneho dňa prajem .
Dnes roznáška "proviant" deťom :-) pre každého jeden plech .



cesminaz
@Jerica (22.2.2017 22:44)

Fíha,krasne kolace ;-) tie deti sa ale maju,urcite im kolace chutia.Zatial som ztoho cesta robila len tento kolac,takze neviem ako sa podaria,alebo budu chutit z neho moravske buchty :-)) Ale som si ista,ze chutovo to bude zaujimavé :-) Urcite daj vediet.Prijemny den prajem :-)
staja
Zaujali ma tvoje koláčiky, chcem sa spýtať, či má kukuričná múka v ceste nejakú špeciálnu úlohu. Zatiaľ s ňou nemám žiadne skúsenosti.
cesminaz
@Staja ano,kukuricna muka meni konzistenciu cesta.Cesto je nielen lahucke,ale je take vzdusne,akoby kyprejsie :-) ja pouzivam kukuricnu muku casto,no najmä do sladkych kolacov. A podla toho,ze kolko jej v tom ceste je,tak to samozrejme meni aj chut cesta.Mam tu viacero receptov s kukuricnou mukou,ak chces tak skus niekedy jeden :-)
jerica
@Redakcia (23.2.2017 07:58)
Ďakujem, stáva sa to keď je to cez iPad .
Pred :-)
Cesto som nerobila s kukuricnou múkou, mala som zlu skúsenosť, priniesla som domov z obchodu, ako odkladám , vidím vo vrecku pavučiny , otvorím a "múka sa pohybuje" od toho zážitku nepoužívam kukuricnu muku, nemám už dôveru .



jerica
Mala som problém s tou arasidovou pastou, boli tam aj zrniečka, čo mi vadilo, tak som pastu dala do mix rozriedené javorovým sirupom, potom pred natretim som primiešala trochu masla, čo by tak nevadilo, suchu plnku som spravila viac, to som asi prehnala, ponatierala a posypala na cesto , ešte na to pokvapkala roztopene maslo. No výsledok "opilince" nevadí, na budúce budem múdrejšia, nie vždy je dobre mať a myslieť si, že je dobre "hojno" dať . Ale chuť je vynikajúca.


jerica
Takto "sólo" pre mna malo sladké, ale polovičke super :-)


luwinka
Velmi pekná práca, kolaciky vyzerajú fajnovo , no raz si sikovnica, sikovna:-)
cesminaz
Mila @Jerica ale ved ich mas velmi pekné,lákavé!!! Take pravé domácke,mnam :-) No naozaj je velka skoda,ze si nepouzila tu kukuricnu muku :-( cesto ma s nou inu konzistenciu,čo s tou plnkou celkovo velmi ladí.Niekedy jedna zlá skusenost odradi,ale skus od inej firmy kukuričnù muku.Naozaj su tie kysnute cestá s nou celkom iné :-) A este pises,ze ti bolo málo sladké?? Dala si 2dl kryš.cukru +2dl praš.cukru do plnky? A aj do cesta islo 100g. No nam to bolo fakt dost sladké a to uz je co povedat :-)) som sa aj čudovala,ze netrebalo zvlášt pocukrovat koláče :-) Ale je mozne,ze tvoj cukor,čo si pouzila nieje az taky sladky.Je viac sladky a menej sladky cukor.Podla mna,tolko plnky co som dala/napisala je uplne dost.Ale ako vravíš,aspon budes nabuduce vediet :-) Ale tak či onak mila @Jerica velmi sa tesim,ze ti koláce chutia :-) Dakujem za tvoju odozvu a pekné fotky.Pekny vecer zelám!
siisa
Veru parádne si napiekla milá @Cesminaz :) a to o tej kukuričnej múke je pre mňa tiež novina :) Dobre vedieť !
babkamt
Už som si aj ja kúpila kukuričnú múku. Všimla som si v tvojich receptoch, že ju používaš. Použila si zaujímavú plnku.
cesminaz
@Siisa dakujem za milé slová :-) Kukurična muka je super. Mila @Babkamt kukuričnu muku mozem len odporucat,je vyborna.Len sa s nou treba naučit narabať :-) že kedy-kde kolko dať.Budem velmi rada,ak niektory moj recept niekedy vyskusaš :-)
danda3
Tie vyzerajú úžasne, teším sa, ako ich raz napečiem vnúčikovi.☺
jack
Tie sú krásnučke.Už len tú múku kúpiť a napiecť.Ukladám ako všetky tvoje recepty.A na to mleté mäsko s tekvicou a bulgurom nedám dopustiť-:D.VYNIKAJÚCE.Verím,že aj tieto mini záviny sú super.Veď TY si značka pre zaručene dobrý recept.Pekný večer.
salinka
Mala som všetko potrebné na prípravu týchto koláčikov a hlavne ukrutnú chuť na ich koštovku:-) Už som sa niekoľkokrát presvedčila, že tvoje recepty sú úžasné, znova sa mi to potvrdilo. Tvary mám síce také svojské, ale na výstavu s nimi nejdem, lebo neostalo:-) Ďakujem pekne za recept.


cesminaz
@Jack dakujem pekne za tvoje mile slová,si zlatá :-) Tesi ma,ze vam to tekvicove jedlo tak chutí!
cesminaz
@Salinka zlatá,velmi si ma tvojou odozvou potesila! Podla mna ich mas krasne :-) Som velmi rada,ze vam chutili.Aj ja som ich pred par dnami znova piekla,kedze mojmu mensiemu synovy strasne chutia a vyprosikal si ich :-)


jerica
Ďakujem za recept, piekla som ich tretí x , ale len s hladkou múkou, chutili viac ako moravské koláče. Na zmes škorica, kakao, cukor som nastruhala maslo. Ďakujem Andrejke za spoluprácu s fotom :-)


katka78
Už mesiac mám na ne chuť, konečne bola pred pár dňami príležitosť ich upiecť. Do bodky som išla podľa teba, aj tú sezamovú pastu odporúčam nevynechať, urobí výbornú chuť. Veľká vďaka za recept @Cesminaz , vynikajúce sú. Po upečení bolo utrpením čakať kým vychladnú, ich vôňa mi opantávala zmysly.


cesminaz
@Katka78 (25.3.2017 01:47)

Milá Katuska,ani nevies ako si ma potesila :-) ale to ty väcsinou vzdy :-) Som velmi rada,ze ti koláce chutia,su to jedny z nasich najoblubenejšich.Ja ich mam radsej,ked su uz dobre vychladnute,vtedy su podla mna este chutnejsie.Dakujem za vyskusanie aj za tvoju odozvu s fotkou.Pozdravujem!
kucharka
No teda! Už dávno som takú dobrotu nejedla! Dodržala som všetko presne podľa receptu. Je pravda, že tahini tomu dodá zvláštnu chuť.
Len ma tak napadlo, že na budúce skúsim zameniť tahini za arašidové maslo...
Idem si urobiť čierny čaj s mliekom a k tomu si dám jeden-dva koláčiky.
Ďakujem za recept a pekný deň.


cesminaz
@Kucharka (29.3.2017 13:40)

Jéj aké ich máš zlaté :-) tak inak zakrutené.Vydarili sa ti krásne,aj ja by som si veru jeden kusok dala :-) Tešim sa,ze si spokojná a ze vam chutia! S arasidovym maslom to može byt tiez zaujimavou chutou :-) Dakujem za odozvu aj s fotkou.Pekny vecer.
kucharka
Skoro som zabudla na tieto výborné koláčiky.
Dnes je u nás tak pod mrakom, sem tam aj spŕchne, počasie tak akurát na niečo kysnuté a sladké...
Tento raz som jednu polovičku dávky robila s tahini, v druhej som tahini nahradila kokosom. Trošku mi plnka vytiekla, ale to nám to nevadí, my radi olupujeme chrumkave a pripečené plnky :-))
Pekný víkend.
cesminaz
@kucharka (9.5.2020 16:07)

Milá @kucharka dakujem za dobrú správu :-) Veru aj u nás už dávnejšie neboli tieto skvelé koláče! Som rada, že vám chutili :-) Pozdravujem a prajem ešte príjemný zvyšok večera!