Anízové kakaovo-škoricové mini záviny fotorecept
Foto: cesminaz
Fantastické voňavé koláče ;-P
porcií
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
700 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
1,5 KL celé |
|
2 dl |
|
1 ks |
|
cca 3,75 dl vlažné |
|
40 g čerstvé |
|
Plnka: | |
2 PL tmavé |
|
2 PL |
|
2 dl |
|
2 dl |
|
podľa potreby (sezamová pasta) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
kúsok |
|
Postup
-
1
Na plnku si pripravime mletu škoricu, kakao, kryštalovy a praškovy cukor. Dalej na natretie cesta potrebujeme Tahini / sezamova pasta, doda plnke vynikajucu chut. Tahini potrebujeme asi 1-1,5dl na 3 zaviny. A nakoniec potrebujeme 1,5 kl anizovych semienok, ktore som zomlela na makovom mlynčeku, aby boli čím jemnejsie. Tie idu priamo do cesta.
-
2
Do jednej misky dame obe muky, cukor, sol, van.cukor, zomlety aniz a dobre premiesame lyzicou. Potom pridame olej, bielok a napučany kvasok, ktory sme si spravili z 3 dl mlieka +1 kl cukor + 40 g drozdie. Najprv zapracujeme do muky len ten kvasok, poriadne pomačkáme, aby vpilo cele množstvo. Zvlášt do jedneho poharika si pripravime 1dl mlieka, z ktoreho potom trosku stale prilievame do cesta a zakazdym to "trosku" znova dobre zapracujeme do cesta. Musi to celkom vpit. Ja som prilievala 3x, cize 0,75 dl mlieka. Cesto ma byt jemne, vláčne, pomerne mäkke a oddeluje sa od misky. Ked cesto zodvihnete a pustite, tak ono tak pomaly, natahujuco z ruky tečie dole :-) nakoniec cesto posypeme trochou muky a zoparkrat premiesime do bochnika. Poprášime ho mukou a nechame na teplom mieste 1 h nykysnut.
-
3
Nakysnute cesto vyklopime na pomučenu dosku a rozdelime na 3 časti. Cesto tak, ako sme ho odkrojili, najprv roztapkame rukami a nasledne ho vyvalkame do obdlznika na hrubku cca 4 mm.
-
4
Natrieme ho pastou tahini (mozme aj olejom) a posypeme poriadne plnkou a trocha ju dlanou potapkame, nech sa lepsie prilepi :-) Cesto nakoniec tak prekladavo zložíme. Čiže ho nezvinieme/zrolujeme, ale tak prekladame :-) bude take ploche. Moj zloženy "zavin" bol hruby 7 cm. A napokon si ho pokrajame na rovnake kusky hrubky cca 4 cm. Vyšlo mi dokopy 25 ks...
-
5
Koláče poukladame na olejom vytrety a trochou muky posypany plech, trocha dalej od seba. Takto na plechu nechame kolače 25-30 minut podkysnut. Ked nam kolače podkysli, ich natrieme žltkom, ktore sme rozmiesali s kvapkou vody a napokon dame kolace piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na 20 minut. Treba si to pre istotu sledovat, lebo kazda rura pečie trocha inak.
-
6
Kolače sa krasne upiekli a vonaju fakt neskutočne dobre :-) aníz, škorica, kakao... fantasticke ;-P Tieto kolače sa upeču tak trocha na tmavšie, ale to je asi aj tym cestom :-) Hned, ako ich vyberieme z rury, im vrch natreme kuskom masla...
-
7
Tieto kolače su jedny z najlepších, čo som kedy piekla :-) Su lahučke, voňavé a plnka zostane vláčna. Tahini/sezamova pasta im dava tiez vybornu chut, takže ak mate moznost, dajte radsej tahini -naozaj odporučam. Ak nemate, tak dajte olej aj tak su vyborne ;-) Vynikajuco sa hodia na desiatu, alebo na ranajky s mliekom, čajom alebo aj ku kave. Dobrú chut ;-P
-
8
:-)
Určite dám na známosť . Peknú noc, a prebudenie do krásneho dňa prajem .
Dnes roznáška "proviant" deťom :-) pre každého jeden plech .
Fíha,krasne kolace ;-) tie deti sa ale maju,urcite im kolace chutia.Zatial som ztoho cesta robila len tento kolac,takze neviem ako sa podaria,alebo budu chutit z neho moravske buchty :-)) Ale som si ista,ze chutovo to bude zaujimavé :-) Urcite daj vediet.Prijemny den prajem :-)
Vašu fotografiu sme otočili.
Ďakujem, stáva sa to keď je to cez iPad .
Pred :-)
Cesto som nerobila s kukuricnou múkou, mala som zlu skúsenosť, priniesla som domov z obchodu, ako odkladám , vidím vo vrecku pavučiny , otvorím a "múka sa pohybuje" od toho zážitku nepoužívam kukuricnu muku, nemám už dôveru .
No paráda mila @Jerica ;-) velmi sa teším,ze ste si tieto kolace tak oblubili.Pozdravujem! :-)
Milá Katuska,ani nevies ako si ma potesila :-) ale to ty väcsinou vzdy :-) Som velmi rada,ze ti koláce chutia,su to jedny z nasich najoblubenejšich.Ja ich mam radsej,ked su uz dobre vychladnute,vtedy su podla mna este chutnejsie.Dakujem za vyskusanie aj za tvoju odozvu s fotkou.Pozdravujem!
Len ma tak napadlo, že na budúce skúsim zameniť tahini za arašidové maslo...
Idem si urobiť čierny čaj s mliekom a k tomu si dám jeden-dva koláčiky.
Ďakujem za recept a pekný deň.
Jéj aké ich máš zlaté :-) tak inak zakrutené.Vydarili sa ti krásne,aj ja by som si veru jeden kusok dala :-) Tešim sa,ze si spokojná a ze vam chutia! S arasidovym maslom to može byt tiez zaujimavou chutou :-) Dakujem za odozvu aj s fotkou.Pekny vecer.
Dnes je u nás tak pod mrakom, sem tam aj spŕchne, počasie tak akurát na niečo kysnuté a sladké...
Tento raz som jednu polovičku dávky robila s tahini, v druhej som tahini nahradila kokosom. Trošku mi plnka vytiekla, ale to nám to nevadí, my radi olupujeme chrumkave a pripečené plnky :-))
Pekný víkend.
Milá @kucharka dakujem za dobrú správu :-) Veru aj u nás už dávnejšie neboli tieto skvelé koláče! Som rada, že vám chutili :-) Pozdravujem a prajem ešte príjemný zvyšok večera!