Hot Cross Buns

Anglické veľkonočné judášky (fotorecept)

Autor receptu: mopypopy

Naj buchtičky na veľkonočné raňajky so šálkou kávy či čaju. Tieto judášky, z angl. “hot cross buns”, sa podávajú na Veľký piatok, na znak konca pôstu a začiatku veľkonočných sviatkov - kríž je symbol ukrižovania Krista, korenie indikuje balzamovanie tela. Pripravila som 2 druhy: prvé sú s príchuťou vanilky a hrozienok; druhé sú tradične okorenené. Môžete vyskúšať i zdravšiu verziu v kombinácií celozrnnej múky. Výborne chutia s maslom, marmeládou či medom. Dajme sa do pečenia!

24
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Aktivujte droždie: Pripravte si 2 hrnčeky a nalejte do nich vlažné mlieko asi do polovice objemu. Rozdrobte droždie na polovicu a do každého pridajte lyžičku kryštálového cukru. Zamiešajte a nechajte bublinkovať na teplom mieste asi 15 minút.
  2. Vanilkové judášky s hrozienkami: Vo veľkej mise zmiešajte polovicu múky so soľou, 40 g cukru, balíčkom vanilkového cukru a lyžičkou mletej škorice a klinčekov. Potom pridajte vajíčko, 50 g roztopeného masla, citrónovú kôru, droždie z prvého hrnčeka a hrozienka. Vymieste hladké cesto, ktoré sa nelepí na misu ani na ruky, podobné vianočke. Ak je potreba, pridajte mlieko z hrnčeka.
  3. Korenené judášky: V druhej mise zmiešajte ostatné suroviny: 380 g múky, štipku soli, 40 g cukru, 2 lyžičky zmesi korení, vajíčko, 50 g roztopeného masla, citrónovú a pomarančovú kôru a droždie s mlieko. Vymieste hladké cesto a odložte obe misy na teplé miesto. Posypte troškou múky a prikrytie čistou utierkou. Nechajte vykysnúť najmenej 1 hodinu.
  4. Následne predhrejte rúru na 180 stupňov. Z každého bochníka cesta vyšúlajte hada a nakrájajte na 12 malých buchtičiek. Preneste na vymastený plech a nechajte na teplom mieste. Medzitým v malej miske zmiešajte 3 lyžice múky s 4 - 5-timi lyžicami studenej vody a vymiešajte na hustú kašičku. Dajte do cukrárskeho vrecúška a vytvorte kríž na vrchu každej buchtičky.
  5. Pečte okolo 30 minút dozlatova. Nechajte trošku vychladnúť a bohato potrite tekutým nahriatým medom. Uskladňujte podobne ako chlieb. Pred podávaním zohrejte v rúre alebo hriankovači. Dobrú chuť!