Americký eintopf fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 28. júla 2010
Americký eintopf (fotorecept)
Foto: alexdidi

Tento recept ma naučila moja babička, ktorá žila v USA. Preto aj ten názov na toto jednoduché jedlo z jedného hrnca. Pri tomto recepte Zobraziť celý popisTento recept ma naučila moja babička, ktorá žila v USA. Preto aj ten názov na toto jednoduché jedlo z jedného hrnca. Pri tomto recepte ma vždy napadne to známe " v jednoduchosti je krása". Uvarené je za malú chvíľku a pritom chute z jednotlivých surovín sa tak prepoja, že každá z nich má inú, vylepšenú chuť. Je to naozaj veľmi, veľmi chutné jedlo a ešte aj suroviny z ktorých sa pripravuje sú také slovenské...

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 kg
4 ks
1 ks
2 ks
2 strúčiky
5-6 ks
2-3 ks
50 ml
Dokončenie:
4 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme. Použijeme stredne veľké celé zemiaky. Kapustu rozrežeme na 4 časti. Klobásku necháme v celku. Musí byť dobrá kvalitná údená klobáska. Cibuľa a cesnak sú tiež celé, neporezané. Všetky suroviny okrem octu vložíme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou, aby boli zakryté a varíme po zovretí vody miernym varom 15minút. Pridáme ocot a varíme ešte 5minút. Potom všetku vodu zlejeme.

    Americký eintopf (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na masti opražíme do ružova na drobno pokrájanú cibuľu.

    Americký eintopf (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Servírujeme tak, že na tanier dáme klobásku, 1/4 kapusty, zemiaky a bohato polejeme masťou s cibuľkou. Tip: najlepšie je toto veľmi rýchlo pripravené jedlo práve vtomto období z novej kapusty a zemiakov, ale pripravujem ho aj v zime tak, že najprv povarím kapustu a potom pridám ďalšie suroviny a dovarím.

Diskusia k receptu

celka
Určitě chutné jídlo a hodí se na léto, aby nebylo třeba dlouho stát
u plotny.
alexdidi
@babav , moja babička žila v štáte Ohio v Clevelande a mne sa podarilo jej rodisko aj navštíviť...nie síce babičku, ale uja a mojeho braranca a sesternice, ktorí tam žijú
babav
@alexdidi , zaujimalo ma to preto,lebo recept sa mi zda viacej nemecky ako americky.Zalezi od oblasti kde emigranti z Europy zakotvili,jedlo sa potom prisposobovalo podmienkam .
alexdidi
@babav ,možno sa ti ten recept zdá nemecký podľa toho pomenovania eintopf, ale to už je také medzinárodné pomenovanie...mne, podľa surovín pripadal skôr slovenský, ibaže na Slovensku ho viacmenej nepoznáme a babička ho mala od amerických spoluobčanov, tak ktovie kde je jeho pôvod...veď tam žije množstvo národností...
evanaaa
Dobrý eintopf, len čas varenia sa mi zdá dosť krátky, najmä, keď sa ešte pridáva ocot, vtedy dlhšie trvá, kým suroviny zmäknú. Nemyslím ani tak klobásu ale zemiaky a kapustu. A ak sa ten recept zdá slovenský, možno jeho pôvodca bol Slovák, žijúci v Amerike ( a možno aj z východu, odtiaľ často emigrovali.)
alexdidi
@evanaaa , variť dlhšie naozaj netreba, ináč sa zemiaky aj nová kapusta rozvaria. A ocot sa pridáva práve preto až na posledných 5minút, aby trochu okyslil, pridal na chuti, ale nepredĺžil čas varenia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia