Alsaský jablkový koláč

exaybachay - bez fotkyexaybachay, 31. mája 2015

podľa Christian Teubner, forma 26 cm

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
100 ks
1 ks
30 g
štipka
2 PL
2 ks
2 PL
Plnka:
3 ks
1 ks
120 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Múku s cukrom, žĺtkom, maslom soľou a vodou vypracujeme na cesto, dáme do chladničky na 2h. Cesto rozvaľkáme a vystelieme formu, okraj potiahneme aspoň 2cm do výšky. Jablká očistíme a nakrájame na osminky a pozdĺžne husto jemne nakrojíme, polejeme šťavou z citróna. Cesto vo forme popicháme vidličkou a uložíme jablká. Dáme piecť na 200 a 15-20 minút.

  2. 2

    Cukor s vajíčkami vymiešame do penista, vanilkovú tobolku vyškriabeme a dreň spolu so smotanou vmiešame do žĺtkovej hmoty. Touto plnkou zalejeme predpečený koláč až po okraj a ďalej pečieme 15-20 minút. Koláč priebežne sledujte, keďže obsahuje smotanu vie sa behom okamžiku spáliť, prípadne vypnite vrchný ohrev. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.

Diskusia k receptu

pivonka
Tak predovšetkým - vitaj na Vareche, cíť sa tu dobre!
Tvoj koláč sa mi veľmi páči, ale skontroluj si rozpis surovín. Máš tam uvedený 1 žĺtok a v popise uvádzaš v ceste žĺtky a v piškótovom ceste opäť žĺtky. Tiež chýba cukor do piškótu. Snáď Ti môj komentár nepokazí náladu.
1x radost
terinka55
Koláčik sa mi páči, aj keď asi trošku úradoval škriatok :-) Vitaj!
aroooo
koláčik sa mi páči, prosím upresniť to sa pečie 2x 15-20 min.?
cesminaz
velmi efektny kolacik :-) uz len fakt upresnit tie suroviny a rozpis,aby si ho niekto mohol aj upiect :-)
evanaaa
Celkom dobrý koláč, len treba, ako píšu aj predomnou, upresniť žľtky, iste je ich viac, aj v ceste aj v náplni a tiež, ten cukor - 30g aj do cesta aj do plnky sa mi zdá málo.
@aroooo , odpovie ti zatiaľ ja - ano, pečie sa na 2x, prvý raz sa predpečie cesto s jablkami a potom sa pridá smotanová náplň a ešte sa dopeká asi tách 15 minút. Len treba, aby to upresnil @exaybachay , ešte sa tu asi len rozhliada.......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia