Alsaský jablkový koláč
Autor receptu: exaybachay
podľa Christian Teubner, forma 26 cm
4 porcie |
10 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Múku s cukrom, žĺtkom, maslom soľou a vodou vypracujeme na cesto, dáme do chladničky na 2h.
Cesto rozvaľkáme a vystelieme formu, okraj potiahneme aspoň 2cm do výšky. Jablká očistíme a nakrájame na osminky a pozdĺžne husto jemne nakrojíme, polejeme šťavou z citróna. Cesto vo forme popicháme vidličkou a uložíme jablká. Dáme piecť na 200 a 15-20 minút.
- Cukor s vajíčkami vymiešame do penista, vanilkovú tobolku vyškriabeme a dreň spolu so smotanou vmiešame do žĺtkovej hmoty. Touto plnkou zalejeme predpečený koláč až po okraj a ďalej pečieme 15-20 minút.
Koláč priebežne sledujte, keďže obsahuje smotanu vie sa behom okamžiku spáliť, prípadne vypnite vrchný ohrev.
Po upečení necháme vychladnúť vo forme.