12-hodinové kačacie stehienká s celerovo-zemiakovou kašou

figovnik - bez fotkyfigovnik, 30. mája 2013
12-hodinové kačacie stehienká s celerovo-zemiakovou kašou
Foto: figovnik

Toto jedlo nepotrebuje veľa námahy, ani dlhé státie pri sporáku. Jednoducho len čas a trpezlivosť. Kačka sa odmení rozpadávajúcim ružovým mäskom. A ráno vstávať Zobraziť celý popisToto jedlo nepotrebuje veľa námahy, ani dlhé státie pri sporáku. Jednoducho len čas a trpezlivosť. Kačka sa odmení rozpadávajúcim ružovým mäskom. A ráno vstávať na vôňu mäska bolo tiež príjemné. :)

Suroviny

4 ks
Na kašu:
500 g
200 g
Na kapustu:
500 g
1 ks
3 PL
4 - 5 ks
4 - 5 PL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: 4 stehienká , alebo iné časti kačky poprípade celú kačku (v tom prípade sa bude jednať už o 13 hodín pečenia), soľ, rasca, mlieko.

    Na kašu: 500 g omytých a ošúpaných zemiakov, asi 200 g omytého a ošúpaného zeleru.

    Na červenú kapustu: asi 500 g červenej kapusty (môže byť aj biela), 1 malú cibuľu, 3PL oleja, 4-5 ks bobkového listu, čierné korenie, soľ, 4-5 PL cukru, poprípade iné korenie – kto ako má rád.

  2. 2

    Postup: Aby som vedela ľahšie vysvetliť časový rozvrh, napíšem príklad ako som to robila ja. V piatok večer som stehienká vložila do misky a zaliala mliekom – úplne aby sa ponorili. Toto som zatvorila a dala do chladničky. V sobotu o polnoci stehienká vybereme zlejeme mlieko a osušíme ich. Položíme ich na pekáč, osolíme a okoreníme rascou, môže byť mletá aj celá, kto ako chce. Soli sa nebojíme – ja používam hrubú morskú. Pekáč zatvoríme (prikryjeme alobalom) a dáme to rúry ktorú si nastavíme na 90 °C. Môžeme ísť kľudne spať. Nastavíme si budík na 7mu ráno. V rúre zvýšime teplotu na 110-120 °C a pekáč ešte neotvárame. Môžeme ísť ďalej spať :) Okolo 12 tej na obed vyberieme pekáč a otvoríme ho. Kačku pooblievame s vlatnou šťavou ktorú vypotila. Zase zvýšime teplotu na 150 °C dopečieme asi 15-20 min (pokiaľ sa jedná len o stehienká, ak ide o celú kačku tak ešte aspoň hodinu jej dáme).

  3. 3

    Celerovo – zemiaková kaša : zemiaky a celer pokrájeme na kocky (už ošúpané). Vložíme do hrnca a napustíme vodu aby sa potopili. Pridáme asi 1 PL soli. Necháme vrieť. Vidličkou postupne kontrolujeme a keď je všetko mäkké vypneme. Vodu zlejeme a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Okoreníme podľa chuti a dosolíme. Korenie odporúčam mletý muškátový oriešok, biele korenie, čierne korenie alebo poprípade čerstvé bylinky (rozmarín, tymián).

  4. 4

    Červená kapusta : v hrnci si zohrejeme olej, a pridáme na jemno pokrájanú cibuľku trochu opečieme. Pridáme kapustu pokrájanú na jemné slížiky. Premiešame, pridáme bobkový list, soľ, korenie. Zatvoríme pokrievkou. Po 10 min pridáme cukor, znova premiešame a necháme ešte 5-10 min povariť.

    Dobrú chuť …

Diskusia k receptu

fialka49
Teraz v nedeľu som robila tiež pomalým spôsobom pečenie kačacích stehien. Vôbec som však nevedela o "predzaliatí" mliekom. Určite vyskúšam aj tvoj recept, rátam s tým, že mäsko podľa tvojho spôsobu ostane krehkejšie, čo mi bude vyhovovať asi už len takto robiť. Ďakujem.
fialka49
A aj zemiaková kaša musí byť zaujímavá. Ľúbime zemiaky, ľúbime zeler, tak prečo neskúsiť naraz oboje?
figovnik
Presne, to mliečko napomáha k tomu aby sa mäsko krásne rozpadalo ! A kašu budete milovať !! Ja milujem zeler, tak niekedy aj dám viac ako zemiakov :) a nezabudni muškatový oriešok ! - dodá jej šmrnc ! :)
pivonka
S kačičkou si mi narobila chute, ale mám otázku: Do kaše nedávaš maslo ani mlieko (smotanu)? A ešte - skús do kapusty asi v 3/4 varenia nahrubo postrúhať 1 - 2 jabĺčka.
agora
páči sa mi tá kaša, je diétna, to je fajn, že žiadne mlieko ani maslo, musím vyskúšať...
figovnik
nedávam, je síce riedkejšia ale zdá sa mi takto ľahšia.. je to také pyré :)
evanaaa
Ja tiež dávam mäso do mlieka, napríklad karé, krkovičku na rezne. Len tá zemiaková kaša je ozaj kaša anie ryré, to by bolo s mliekom, ale aj takto je to dobré a iste aj s tým celerom, lebo niekedy, keď som varila zemiaky dala som do nich pre chuť aj kúsok nakrájeného zeleru. A do tej kapusty nie jabĺčka, ale ku koncu za lyžicu ríbezlového alebo brusnicového džemu, to je od Sovky recept. Kačka musí byť ako maslo, ak sa toľko pečie, dobré je to aj ak je staršia ( či väčšia).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia