Zvyšky z plechovky:
Neminuli ste všetko kokosové mlieko? Takto ho zachránite

Jana Klimanová, dnes 06:00     3 minúty čítania

V otvorenej plechovke vydrží kokosové mlieko v chladničke len pár dní. Tak čo s ním, keď ho v najbližšej dobe nemáte ako spotrebovať?



Foto: Shutterstock

Kokosové mlieko patrí medzi ingrediencie, ktoré sa často objavujú v ázijskej či karibskej kuchyni — nájdete ho v hustých karí omáčkach aj v osviežujúcich dezertoch. Vzniká lisovaním nastrúhanej dužiny zrelého kokosu zmiešanej s teplou vodou. Prvá extrakcia dáva tzv. plnotučné kokosové mlieko, ktoré je husté a bohaté na tuky. Druhá extrakcia (keď sa dužina lisuje ešte raz s vodou) vytvára ľahšie mlieko, ktoré je redšie a jemnejšie.

Zaujímavosťou je, že kokosová voda – číra tekutina vo vnútri mladého kokosového orecha – nie je to isté ako kokosové mlieko. Kým voda pochádza priamo zvnútra kokosu, mlieko je výsledkom spracovania dužiny.

Oddeľovanie vrstiev nie je chyba

Ak ste si niekedy otvorili plechovku kokosového mlieka a zistili ste, že hore je hustá vrstva „smotany“ a dole tekutina, nie je to znak pokazenia. Naopak, je to úplne prirodzený jav. Tuk v kokosovom mlieku sa totiž pri nižších teplotách oddelí a stuhne. Táto horná vrstva – kokosová smotana – je ideálna do dezertov, omáčok, karí alebo na šľahanie ako vegánska alternatíva ku klasickej smotane. Pred použitím do jedál môžete obsah plechovky jednoducho premiešať alebo jemne ohriať, aby sa vrstvy spojili.

Keď ho neminiete všetko

Nie vždy na prípravu jedla či dezertu spotrebujeme všetko kokosové mlieko z plechovky. V chladničke síce vydrží pár dní, ale ak viete, že ho v najbližšej dobe nebudete potrebovať, pomôže vám mraznička. V zmrazenom stave sa životnosť kokosového mlieka predĺži zhruba na dva mesiace.

Pred zamrazením zvyšné mlieko dobre premiešajte a potom prelejte do vhodnej nádoby a uzavrite. Ak vám kokosového mlieka nezostalo veľa, môžete ho naliať do formičiek na ľad a tak dať zamraziť. Zmrznuté kocky potom preložte do plastového vrecka na zips alebo nádoby vhodnej do mrazničky.



Foto: Shutterstock

Hoci kokosové mlieko z mrazničky už nie je vhodné do kávy, dezertov alebo na šľahanie, mrazené kocky sú skvelé do smoothie - nahrádzajú ľad a zároveň mu dodajú jemnú krémovosť, kokosovú chuť, ale tiež vitamíny a minerály.

Môžete si vyrobiť aj zmrzlinu - do mixéra pridajte k zmrazeným kockám zrelý banán (ideálne nakrájaný na kolieska a tiež zmrazený), trošku medu a vanilkového extraktu. Vymixujte a môžete podávať.



ANKETA: Používate doma kokosové mlieko?

57,1%



42,9%







Diskusia k článku










TOPlist