Život ako z románu:
Jozef Mak z TV Varecha dnes oslavuje 55. narodeniny

Katarína Šuchová, 23. júla 2022     8 minút čítania

Už tri roky je zapálený folklorista i kuchár Jozef Mak súčasťou relácie TV Varecha Slovenské dobroty. Ale čím žije menovec románového hrdinu mimo našich kamier? Dnes Jozef Mak oslavuje svoje 55. narodeniny a to je vhodná príležitosť predstaviť si ho jeho životnú mozaiku, ktorá je vyskladaná zo zaujímavých čriepkov.



Jozef Mak dnes na narodeninovej torte sfúkne 55 sviečok.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Vo videách TV Varecha Jozefa Maka vidíme vždy vysmiateho a v ľudovom kroji. Pred kamerou pripravil už 155 receptov v spolupráci so 60 hosťami. Do kuchynského štúdia prináša dobrú náladu a vždy aj niečo zanôti, tento skvelý kuchár a „milovník varechy“ je totiž folkloristom telom i dušou.

Keď gény „zahrajú“ na správnu nôtu


Úzku spätosť s hudbou má Jozef Mak od detstva, ktoré prežil v Pohorelej, kde je spev tradíciou. Už jeho stará mama Kristína bola skvelá speváčka, ktorá k spevu viedla aj svoje deti či vnúčatá. Výborne spieval aj jeho otec, ktorý mu bol veľkým vzorom. „Otec mal veľmi pekný a autentický typicky horehronský hlas. Už ako pätnásťročný tancoval a spieval vo folklórnom súbore Kráľová hoľa v Pohorelej v 50. rokoch minulého storočia, veľa okolo spevu a tanca som zdedil práve po ňom,“ hovorí Jozef Mak. „Naša mamka Ľudmilka bola zasa veľkou „krojárkou“. Ušila nám regrútske košele, dievčatám oplecká, brusliaky či vyšívané doplnky ku krojom,“ spomína na nebohú mamku, ktorá bola aj jedným z najvzácnejších hostí kulinárskeho seriálu Slovenské dobroty,



Jozef Mak so svojou mamičkou Ľudmilkou, ktorá už dnes, žiaľ, nie je medzi nami.
Foto: archív Jozefa Maka


Štvorlístok Horehronských chlopov


Keď mal Jozef Mak štyri roky už navštevoval Detský folklórny súbor Mladosť v Pohorelej, kde pôsobil do štrnástich rokov. Tu sa naučil detské a zbojnícke tzv. horehronské dupáky, šorový tanec aj ľudový spev. Počas štúdia strednej školy v Banskej Bystrici prešiel do folklórneho súboru Bystrina, nasledovali ďalšie súbory ako Hronka, či od roku 1989 až do súčasnosti Mužská spevácka skupina Horehronci vo Folklórnom súbore Partizán. Ďalej nechýbala Mužská spevácka skupina Kráľova hoľa z Pohorelej, ktorej je členom od roku 1981 dodnes.

Pred siedmimi rokmi vznikol „folklórny štvorlístok“ v podobe hudobného zoskupenia Horehronskí chlopi, ktoré tvoria speváci zo štyroch rázovitých horehronských obcí: Pohorelej, Vernára, Šumiaca a Telgártu. „Keď vystupujeme niekde vo svete, vidím, ako pieseň spája ľudí. Keď začneme spievať peknú melódiu aj napriek tomu, že je po slovensky a obecenstvo jej nerozumie, už samotná melódia ich osloví. Melódie pesničiek Tancuj, tancuj, vykrúcaj, Na Kráľovej holi, alebo Kopala studienku nás všade na svete prepoja s divákmi,“ spomína folklorista.

S veľkým úspechom sa zoskupenie stretáva, samozrejme, najmä na Slovensku. Svedčí o tom aj finálové miesto v televíznej šou Zem spieva, ktoré si Horehronskí chlopi vyspievali. Svoje umenie predviedli napríklad aj na Slovenskom dni kroja v Banskej Bystrici, kde Jozef Mak v súčasnosti žije. „Na námestí vládla úžasná neopakovateľná atmosféra, prišlo zhruba tritisíc ľudí. A keď sa veľkolepo rozozvučala horehronská pieseň Na Kráľovej holi, námestie SNP doslova touto piesňou ožilo,“ opisuje.

Makovisko


Jozef Mak je zriaďovateľom Občianskeho združenia Makovisko. V rodnej obci Pohorelá je práve Makovisko jeho najobľúbenejším miestom, s ktorým sú úzko previazané jeho spomienky na mladosť, pretože tu kedysi pôsobil jeho starý otec ako horár. Po ňom bola spomínaná oblasť pomenovaná a presne na tomto mieste uzavreli manželstvo aj jeho rodičia.

Projekt OZ Makovisko s názvom Piesňou po stopách života mal svoje predstavenie v aule Slovenskej zdravotníckej univerzity, na ktorom sa zúčastnila napríklad Sisa Sklovská, hudba Janka Maka, ľudová hudba Hron či iní vzácni hostia. Pred tromi rokmi prišiel aj spevák Marián Vojtko, ktorý má tiež svoje korene v rázovitej horehronskej obci Pohorelá. Na podujatí tiež vystupovali Pohorelskí chlopi, hudba Juraja Pecníka, tiež hudba Janka Maka a ďalší.



Folklorista a milovník ľudových tradícií je aj úspešný poisťovací maklér.
Foto: archív Jozefa Maka


Čo má spoločné s románovým hrdinom?


Iste málokomu unikne, že zapálený folklorista má rovnaké meno ako literárny hrdina románu Jozefa Cígera Hronského z roku 1933, ktorý sa odohráva v rázovitej horehronskej obci Heľpa neďaleko Pohorelej, odkiaľ pochádza súčasný Jozef Mak. Je zhoda mien iba náhoda? „Určitá spojitosť mojej rodiny a románového hrdinu je snáď v tom, že starý otec Jozef Mak sa pravdepodobne poznal so spisovateľom Jozefom Cígerom Hronským a to práve v čase, keď spisovateľ písal slávny román. Starý otec mal v tom období 24 rokov. A zvláštne románovo – nostalgické prepojenie spočívalo v tom, že ani starý otec nemal v rodnom liste uvedené meno otca, takže bol tiež nemanželským dieťaťom rovnako, ako románový hrdina,“ zaspomínal si Jozef Mak.

Rovnako paralelou medzi ním a literárnou postavou je, že obaja majú brata Jána. Pozoruhodná je aj skutočnosť, že na maturitách si vytiahol otázku na tému románová tvorba 19. a 20. storočia. Okrem všetkých románov, samozrejme, nezabudol ani na slávny román Jozefa Cígera Hronského a výsledkom maturitnej skúšky bola známka - výborná.

Poisťovníctvo po otcovi


Od svojho otca Jozef Mak prevzal nielen lásku k spevu, folklóru a tradíciám, ale nasledoval ho aj v profesne. Jeho otec, ktorý nosil rovnaké meno a narodil sa v roku 1937, bol na Horehroní prvým dôverníkom Slovenskej štátnej poisťovne š. p., ktorá po rozdelení Československej štátnej poisťovne vznikla v roku 1968. Úspešne v tejto práci zotrval od roku 1972 do roku 1992. „Niektoré zmluvy, ktoré uzatvoril existujú ešte aj v súčasnosti. Poisťoval majetky, ale aj osoby i hospodárske zvieratá. Okrem daru slova mal pekné a úhľadné technické písmo, vynikal aj v matematike. Mimo práce poisťovacieho dôverníka pracoval aj v tamojšom Strojsmalte Pohorelá. Ľudia k nemu domov chodili po radu, vedel im všetko vybaviť a ja vtedy ako päťročný chlapec som ho práve preto, čo všetko vedel, obdivoval. Keď som sa vrátil z povinnej vojenskej služby, začal som kráčať v jeho šľapajách a pracovať v poisťovníctve,“ hovorí Jozef Mak. Po páde „železnej opony“ si vybavil živnostenské oprávnenie a získal licenciu poisťovacieho makléra, ktorú má dodnes.



Pred viac ako dvomi rokmi svoju mamičku priviedol aj do kuchynského štúdia TV Varecha, kde nám spolu pripravili pohorelské graple.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Rodina nadovšetko


Spolu s manželkou Monikou, v minulosti tanečníčkou vo folklórnom súbore Bystrina majú dve dcéry, ktoré od malička viedli k folklóru a tradíciám. „Deniska tancuje a spieva, je úspešnou advokátkou a mamičkou našej vnučky Emily. Mladšia Andrejka hrá tiež na klavíri, krásne maľuje a tiež paličkuje. Je absolventkou Fakulty medzinárodných vzťahov a diplomacie UMB v Banskej Bystrici a mamičkou vnúčika Teodora," prezrádza hrdý otec a starý otec.

Keď je čas, naporúdzi je pestrý relax


Únik od každodenných starostí nachádza folklorista najmä v speve, ale to neznamená, že počúva výlučne iba ľudovú hudbu. Obľubuje aj piesne Karla Gotta, Vaša Patejdla a tiež muzikálovú hudbu. Relaxuje športom, venuje sa najmä skialpinizmu, korčuľovaniu, bicyklovaniu. Rád navštevuje saunu, zajazdí si na motorke a potešiť ho vie aj pobyt pri mori. A už viac ako štvrťstoročie sa venuje karate, je nositeľom hnedého opasku.

Jozef Mak hovorí, že jeho celoživotným krédom bolo, je i bude: „Keď môžem – pomôžem“. My mu k jeho jubileu prajeme veľa zdravia, úspechov a ešte aspoň raz toľko šťastných a spokojných rokov.





Diskusia k článku







 



TOPlist