Fedor Malík:
„Zelni zavitek“ a iné

Fedor Malík, 29. novembra 2022     2 minúty čítania

Držím v rukách vzácny výtlačok knihy „Kuhinja Slovenije“ vydanej v Ľubľane ešte v roku 2000. To nádherné dielo na vyše tristo stranách prináša takmer sto originálnych receptov tejto malej čarovnej slovanskej dŕžavy.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Do Slovinska som chodil takmer polstoročie a dodnes ho milujem. Krajinu, ľudí i tamojšiu gastronómiu, víno nevynímajúc.

Dnešnou témou je kapusta, kyslá a kvasená. V Maribore, v Ptuji či v Koperi nie je natoľko typická ako dole na Balkáne. Slovinská kuchyňa ju však využíva. Príkladom sú dva pokrmy, ktorých recepty vám prinášam.

Ten prvý je „zelni zavitek“. Hádam netreba prekladať. Potrebujete 600 g kvasenej červenej kapusty, jedno balenie lístkového cesta, jeden pór, polovičku červenej papriky, 2 lyžice rasce, dve lyžice oleja, bobkový list, cukor a soľ. Papriku a pór narežeme a opražíme na oleji, pridáme kapustu, „bobkáč“, vodu, soľ a cukor. Dusíme to 15 minút. Keď plnka chladne, rozložíme ju na cesto, zvinieme, posypeme rascou a potrieme olejom. Kapustový závitok pečieme 40 minút pri 200 °C.

Druhá dobrota sa volá „pečeno kislo zelje“. Je z Prekmurska a ten vplyv maďarských zvyklostí tam cítiť. Potrebujeme kilo kvasenej kapusty, 80 g slaniny, cibuľu, lyžicu masti, 2 deci kyslej smotany, cukor, mletú papriku, vývar a soľ. Slaninu nakrájame na kocky, rovnako ako cibuľu, pridáme cukor, masť, papriku, kapustu. Počas pečenia v rúre pridávame vývar a na záver pridáme ešte kyslú smotanu. Hotovo.

Podávame s varenými zemiakmi a v čaši máme najlepšie víno z Gornjej Radgony alebo Murskej Soboty. Odporúčam „laški“ alebo „renski“ rizling. Takéto sorty napokon máme aj u nás...



Diskusia k článku







 



TOPlist