
Foto: Shutterstock
Matcha, zelený čaj v práškovej forme, si v posledných rokoch získal celosvetovú popularitu. Jeho výrazná farba, zemité chuťové tóny a to, že je prospešný aj pre zdravie, ho robia obľúbenou ingredienciou nielen v tradičnej japonskej kultúre, ale po celom svete.
Čo je matcha?
Matcha je jemne mletý prášok zo špeciálne pestovaných čajových lístkov Camellia sinensis. Od klasického zeleného čaju sa líši tým, že pred zberom sa čajovníky na niekoľko týždňov zatienia, čím sa zvýši obsah chlorofylu a aminokyselín, čo dodáva matche jej intenzívnu zelenú farbu a bohatú, umami chuť.Pochádza z Japonska, kde je súčasťou čajového obradu už stáročia. Dnes sa matcha využíva nielen na prípravu tradičného čaju, ale aj v rôznych moderných receptoch – od latte až po dezerty.
Ako pripraviť tradičný čaj doma
Na prípravu pravého matcha čaju budete potrebovať:1 ČL prášku matcha
60 – 80 ml horúcej vody (nie vriacej, ideálna teplota je 75 – 80 °C)
bambusovú metličku (chasen) alebo elektrický napeňovač mlieka
Do malej misky (chawan) preosejte prášok matcha cez jemné sitko, aby sa odstránili hrudky. Pridajte horúcu vodu. Pomocou bambusovej metličky energicky miešajte v tvare písmena „W“, kým nevznikne jemná pena. Pokiaľ nemáte túto špeciálnu metličku, môžete použiť elektrický napeňovač mlieka. Podávajte a vychutnávajte pomaly, aby ste ocenili jeho chuť a vôňu.

Foto: Shutterstock
Na pitie aj do pečenia
Matcha sa skvele hodí nielen do nápojov, ale aj do jedál, ktorým dodáva krásnu farbu a jemnú, mierne horkastú chuť. Matcha je skvelá do krémov, kaší, pudingov, koláčov, sušienok, cheesecakov a dokonca aj do chleba! Možností využitia je naozaj veľa.Matcha latte
Zmiešajte 1 lyžičku matcha prášku s 30 ml horúcej vody a dôkladne vyšľahajte. Pridajte 200 ml napeneného teplého mlieka (kravského alebo rastlinného). Osladiť môžete medom alebo javorovým sirupom.
Matcha smoothie
Rozmixujte spolu 1 banán, 1 ČL matcha prášku, 200 ml mandľového mlieka, 1 ČL medu a hrsť špenátu pre extra výživnú hodnotu a vychutnajte si osviežujúci zelený nápoj.
Matcha cookies
Potrebovať budete 150 g hladkej múky, 1 PL prášku matcha, 100 g masla, 80 g kryštálového cukru, 1 vajce, 1 ČL prášku do pečiva a bielu čokoládu.
Maslo s cukrom vymiešajte do nadýchanej konzistencie. Zapracujte vajce. Prisypte múku, prášok do pečiva, matchu a vypracujte cesto. Z cesta vytvorte malé guľôčky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Na guľky môžete popritláčať kúsky bielej čokolády. Pečte na 180 °C približne 12 – 15 minút.

Foto: Shutterstock
Diskusia k článku