
Foto: Shutterstock
Zelené šaláty sú viac než len príloha – môžu byť základom výživného jedla, sviežim letným obedom alebo lahodnou večerou. Existuje ich mnoho druhov s rôznorodým použitím. Toto sú tri, s ktorými sa v našich kuchyniach asi najčastejšie stretávame.
Hlávkový šalát
Má mäkké listy, jemnú sladkastú chuť, maslovú textúru a je ideálny pre jednoduché octové zálievky. Najmä v lete často býva súčasťou našich obedov v podobe šalátu so sladkokyslou zálievkou, kde najradšej používame zvyčajnú kombináciu voda - ocot - cukor - soľ. Hlávkový šalát však môžete podávať aj pokvapkaný medom, pár kvapkami citrónovej šťavy a doladený opečenou slaninkou.V tradičnej slovenskej kuchyni má hlávkový šalát svoje miesto aj tepelne upravený. Klasikou je napríklad šalátová polievka či prívarok.
Ľadový šalát
Ľadový šalát je obľúbený pre svoju neutrálnu chuť a úžasnú chrumkavosť. Je výborný do sendvičov, bagiet, hamburgerov či ako základ šalátov, v ktorých chcete, aby vynikla dobrá zálievka.
Foto: Shutterstock
Ľadový šalát má vysoký obsah vody a výborne drží tvar aj po dlhšom servírovaní, takže je skvelou voľbou na grilovačku či piknik v prírode. Ak šalát predsa len trochu zvädne, ponorte ho na 10 minút do ľadovej vody. Ožije ako nový!
Rímsky šalát
Ten sme v našich kuchyniach objavili najmä vďaka Caesar šalátu, kam podľa originálneho receptu patrí práve a len rímsky šalát. Šalát má dlhé, pevné listy so silnými bielymi rebrami. Je menej vodnatý ako ľadový šalát, ale výraznejší a výživnejší. Má jemne horkastú chuť, pevnú a chrumkavú textúru. Je bohatý na vitamín A, K a kyselinu listovú.
Foto: Shutterstock
Okrem legendárneho šalátu je skvelý aj do wrapov či dokonca grilovaný. Stačí na polovicu prekrojený rímsky šalát potrieť olivovým olejom a na pár minút položiť na gril. Získa úžasnú karamelizovanú chuť.
Caesar - slávny šalát z rímskeho šalátu
1 hlávka rímskeho šalátu, 2 hrste krutónov z bieleho chleba, parmezánové hoblinyDresing: 2 ks ančovičiek (v oleji), 1 malý strúčik cesnaku, 1 ČL dijonskej horčice, 1 ČL worcesterskej omáčky, 1 žĺtok, 2 PL citrónovej šťavy, 50 ml olivového oleja, 20 g nastrúhaného parmezánu, soľ a čierne korenie podľa chuti

Foto: Shutterstock
1. Na dresing spolu vymiešame rozdrvené ančovičky, prelisovaný cesnak, horčicu, worcesterskú omáčku aj žĺtok. Môžeme spolu rozmixovať a postupne prilievame olej a citrónovú šťavu. Na záver do dresingu primiešame strúhaný parmezán a dochutíme soľou a korením.
2. Rímsky šalát umyjeme, osušíme a potom natrháme alebo nakrájame na kúsky. Polejeme dresingom, posypeme krutónmi a tiež hoblinkami parmezánu.
3. Podľa chuti môžeme podávať aj s grilovaným kuracím mäsom, s krevetami či opečenou slaninkou.
Pozrite si, ako Caesar šalát pripravuje šéfkuchár Peter Varga:
Diskusia k článku