Zelené listy:
Rímsky, ľadový, hlávkový... Viete, po ktorom šaláte kedy siahnuť?

Veronika Lucáková, 6. augusta 2025     5 minút čítania

Je dobré sa v tom troška vyznať, pretože nie každý druh šalátu sa hodí všade. Niekde vynikne lepšie jeden, inde druhý.



Foto: Shutterstock

Zelené šaláty sú viac než len príloha – môžu byť základom výživného jedla, sviežim letným obedom alebo lahodnou večerou. Existuje ich mnoho druhov s rôznorodým použitím. Toto sú tri, s ktorými sa v našich kuchyniach asi najčastejšie stretávame.

Hlávkový šalát

Má mäkké listy, jemnú sladkastú chuť, maslovú textúru a je ideálny pre jednoduché octové zálievky. Najmä v lete často býva súčasťou našich obedov v podobe šalátu so sladkokyslou zálievkou, kde najradšej používame zvyčajnú kombináciu voda - ocot - cukor - soľ. Hlávkový šalát však môžete podávať aj pokvapkaný medom, pár kvapkami citrónovej šťavy a doladený opečenou slaninkou.

V tradičnej slovenskej kuchyni má hlávkový šalát svoje miesto aj tepelne upravený. Klasikou je napríklad šalátová polievka či prívarok.





Ľadový šalát

Ľadový šalát je obľúbený pre svoju neutrálnu chuť a úžasnú chrumkavosť. Je výborný do sendvičov, bagiet, hamburgerov či ako základ šalátov, v ktorých chcete, aby vynikla dobrá zálievka.



Foto: Shutterstock

Ľadový šalát má vysoký obsah vody a výborne drží tvar aj po dlhšom servírovaní, takže je skvelou voľbou na grilovačku či piknik v prírode. Ak šalát predsa len trochu zvädne, ponorte ho na 10 minút do ľadovej vody. Ožije ako nový!





Rímsky šalát

Ten sme v našich kuchyniach objavili najmä vďaka Caesar šalátu, kam podľa originálneho receptu patrí práve a len rímsky šalát. Šalát má dlhé, pevné listy so silnými bielymi rebrami. Je menej vodnatý ako ľadový šalát, ale výraznejší a výživnejší. Má jemne horkastú chuť, pevnú a chrumkavú textúru. Je bohatý na vitamín A, K a kyselinu listovú.



Foto: Shutterstock

Okrem legendárneho šalátu je skvelý aj do wrapov či dokonca grilovaný. Stačí na polovicu prekrojený rímsky šalát potrieť olivovým olejom a na pár minút položiť na gril. Získa úžasnú karamelizovanú chuť.

Caesar - slávny šalát z rímskeho šalátu

1 hlávka rímskeho šalátu, 2 hrste krutónov z bieleho chleba, parmezánové hobliny
Dresing: 2 ks ančovičiek (v oleji), 1 malý strúčik cesnaku, 1 ČL dijonskej horčice, 1 ČL worcesterskej omáčky, 1 žĺtok, 2 PL citrónovej šťavy, 50 ml olivového oleja, 20 g nastrúhaného parmezánu, soľ a čierne korenie podľa chuti



Foto: Shutterstock

1. Na dresing spolu vymiešame rozdrvené ančovičky, prelisovaný cesnak, horčicu, worcesterskú omáčku aj žĺtok. Môžeme spolu rozmixovať a postupne prilievame olej a citrónovú šťavu. Na záver do dresingu primiešame strúhaný parmezán a dochutíme soľou a korením.
2. Rímsky šalát umyjeme, osušíme a potom natrháme alebo nakrájame na kúsky. Polejeme dresingom, posypeme krutónmi a tiež hoblinkami parmezánu.
3. Podľa chuti môžeme podávať aj s grilovaným kuracím mäsom, s krevetami či opečenou slaninkou.


Pozrite si, ako Caesar šalát pripravuje šéfkuchár Peter Varga:



Tak ako vybrať ten správny šalát?

Na Caesar šalát alebo tepelnú úpravu si určite vyberte rímsky šalát. Do burgera alebo na letný piknik siahnite po ľadovom šaláte. A ku klasickému slovenskému obedu? Tam jednoznačne vyhráva šalát hlávkový.



ANKETA: Robili ste si niekedy doma Caesar šalát?

57,1%



42,9%







Diskusia k článku










TOPlist