Zdravie nadovšetko:
Je bezpečné opakovane používať plastové nádoby z potravín a fastfoodov?

Jana Klimanová, 17. februára 2024     6 minút čítania

Odkladáte si plastové tégliky od jogurtu, nádoby zo zmrzliny či misky z kúpeného šalátu na ďalšie použitie? Dávať do nich potraviny však nie je najlepší nápad.



Foto: Shutterstock

Takmer v každej domácnosti sa okrem plastových nádob kúpených výlučne na skladovanie potravín kopia aj rôzne ďalšie. Plastové kelímky z mliečnych výrobkov, vanička zo syra, nádoba zo šalátu kúpeného vo food courte, fľaša z minerálky a ešte aj ten pekný pohár z hudobného festivalu...

Dávame v nich zamraziť nezjedený hovädzí vývar či polievku, skončia v nich aj zvyšné olivy, fľašu z minerálky si naplníme vodou a máme pocit, že sa správame ekologicky… Je však viacnásobné používanie nádob, určených na jednorazové použitie bezpečné? A môžu sa napríklad dávať do umývačky riadu?

Ktoré sú bezpečné?

Plastové výrobky sa označujú číselným systémom, ktorý vyvinula Asociácia plastového priemyslu v roku 1988. Klasifikačný systém Resin Identification Code označuje, z akého druhu základného plastu je nádoba vyrobená. Na plastových nádobách alebo etiketách sa toto číslo nachádza v strede malého rovnostranného trojuholníka.

Za bezpečné sa považujú plasty s číselným označením #2, #4 a #5, na pomyslenom opačnom konci bezpečnosti sú plasty s číslami #1, #3, #6 a #7. Aj plasty označené ako bezpečné však isté množstvo nežiadúcich chemických látok uvoľňujú. Za bezpečné sa označujú preto, lebo množstvo týchto látok je minimálne a zdravie neohrozujúce.

Nebezpečné druhy plastov

1 - PET/PETE (Polyetyléntereftalát) Fľaše s týmto označením sú najpoužívanejšie a najrozšírenejšie. Stretnete sa s nimi pri klasických minerálnych vodách, sladených nápojoch, ale aj rastlinných olejoch. Sú určené na jedno použitie. Ich opakovaným používaním alebo vystavením slnku sa do nápojov vylučujú ťažké kovy a škodlivé chemické látky, ktoré narúšajú hormonálnu rovnováhu.

3 - PVC/3V (Polyvinylchlorid) Patrí medzi najnebezpečnejšie obaly. Vylučuje totiž bisfenol A a ftalát DEHP. Tieto látky negatívne ovplyvňujú imunitný a hormonálny systém. PVC sa používa na balenie jogurtových nápojov, bravčovej masti, ale nájdeme ho aj v nádobách z rýchleho občerstvenia.

6 - PS (Polystyrén) Pretože dobre drží teplo, balí sa v rýchlom občerstvení do neho jedlo, ale aj káva. Používa sa pri jednorazových pohároch a príboroch, obaloch rýchleho občerstvenia, aj dózach na jedlo. Škodlivosť polystyrénu spočíva vo vylučovaní karcinogénneho styrénu, čo môže viesť k poruchám pečene, či poškodeniu nervového systému.

7 - PC (Polykarbonát a ostatné plasty) Aj tento pre zdravie najnebezpečnejší materiál sa používa v potravinárskom priemysle. Najčastejšie sa z neho vyrábajú športové fľaše a dózy na jedlo. Z tohto plastu sa však uvoľňuje nebezpečný BPA - bisfenol A. U mužov aj žien vyvoláva reprodukčné ťažkosti, negatívne vplýva na vývoj plodu, má na svedomí neurologické poruchy a skloňuje sa aj v súvislosti s rakovinou prsníka.

Bezpečnejšie druhy plastov

2 - HDP/HDPE (Polyetylén vysokej hustoty) Je to polyetylén s vysokou hustotou, dobre recyklovateľný, z ktorého sa vyrábajú fľaše na nápoje a balenú vodu, fľaše na oleje, obaly na mlieko a mikroténové vrecká na potraviny. Považuje sa za jeden z najbezpečnejších plastov, niekedy nazývaný aj ako dobrý plast.

4 - LDPE (Polyetylén nízkej hustoty) Aj v tomto prípade ide o polyetylén, ale s nízkou hustotou. Takisto sa považuje za bezpečný. Vyrábajú sa z neho potravinárske fólie, igelitové vrecká a tašky.

5 - PP (Polypropylén) Používa sa na výrobu jogurtových téglikov a fliaš na sirupy. Nachádza sa napríklad v obaloch na nátierky, jogurty, či sladkosti.

Zdroj: slovenskypacient.sk






Foto: Shutterstock

Medvedia služba

Práve ste dojedli obed kúpený v nákupnom centre, misky ste pekne poumývali a šup s nimi medzi ostatné, ktoré čakajú na svoju ďalšiu chvíľu? Spozornite.

Aké riziká hrozia, keď jednorazové nádoby povýšime na kuchynský riad, do ktorého odkladáme potraviny? Každý plast po čase degraduje a pri jednorazových nádobách to platí ešte viac. Horúca polievka alebo čaj, kyslé či pikantné jedlá, ale aj vystavenie slnečnému žiareniu podporujú vylúhovanie chemických prísad, ktoré sa pri ich výrobe používajú.

To isté platí, ak by ste sa rozhodli takéto nádoby dávať do umývačky riadu či nebodaj do mikrovlnky. Teplo a abrazívne umývacie prostriedky len urýchlia vyplavovanie chemikálií z plastov.

A hoci dnešná doba káže šetriť a nevyhadzovať, v tomto prípade by ďalšie používanie jednorazových plastových nádob išlo proti nášmu zdraviu a zdraviu našich blízkych.



ANKETA: Používate doma opakovane jednorazové plastové nádoby na uskladnenie potravín?

71,7%



28,3%







Diskusia k článku

chemik
Občanské sdružení slovenskypacient.sk není seriozním zdrojem informací pro tento článek, když šíří poplašnou zprávu, že se pro potravinářské účely běžně používají nebezpečné plasty. Tyto plasty mají specifikovány požadavky pro styk s potravinami velmi přísně. Z vlastní praxe mohu potvrdit, že nápojové lahve PET vyluhovatelné těžké kovy neobsahují. I po několika měsíční expozici po vyluhování superčistou demineralizovanou vodou byly stanoveny iontovou chromatografií koncentrace kovů v řádu pod 0,05 ug/l tj. setin mikrogramů na litr, takže toto při opakovaném používání pro čistou pitnou vodu žádným problémem není, pokud nedojde k sekundárnímu znečistění. Naopak organické látky materiálem PET absorbuje velmi snadno, takže používat lahve od limonád nebo džusů např. na stáčené víno je z hlediska chuti naprostý nesmysl.






 



TOPlist