Foto: Fieldmann
Či už v záhrade, na balkóne alebo v parku: grilovanie je zábava – o tom niet pochýb. Nemusíte sa mu vyhýbať, ani keď sa snažíte stravovať zdravo, práve naopak. Pretože zdravé grilovanie je vlastne celkom jednoduché.
Najtradičnejšie sú grily na drevené uhlie. Pokiaľ ale bývate v meste či radovej zástavbe, má to jednu nevýhodu: dym z dreveného uhlia môže vyvolať nevôľu susedov a v mestách by ste ho vôbec nemali používať. Riešenie poskytnú plynové grily českej značky Fieldmann. Grilované jedlo z nich má autentickú chuť aj vôňu, s grilmi sa ľahko manipuluje, jednoducho sa čistía a v sieti PLANEO a na planeo.sk si vyberiete svoj gril Fieldmann za skutočne výhodnú cenu. Neprehliadnite ani okamžitú zľavu až 200 eur na takmer 10-tisíc produktov!
Pri grilovaní všeobecne platí:
- Než začnete, dôkladne očistite rošt
- Na griloch na uhlie grilujte na táckach alebo v alobale, aby tuk nekvapkal na uhlíky
- Jedlá nepripaľujte
- Soľ nahraďte bylinkami
Údené na gril nepatrí
Klobásky, kotlety a steaky sú grilovacou klasikou. Tie sa však vyrábajú takmer výlučne z červeného mäsa a to nie každému vyhovuje. To neznamená, že by ste mali démonizovať klobásy ako také a už ich nikdy nejesť. Vyhýbajte sa však grilovaniu údenín a namiesto tretej klobásky môžete grilovať aj hydinu či ryby. Ide o zdravé a predovšetkým chutné alternatívy červeného mäsa.Obzvlášť zdravé a chutné sú grilované ryby. Na grilovací rošt sú vhodné najmä ryby s pevným mäsom - hejky, pstruhy, pražma, losos. Ryby pri grilovaní vždy ukladajte na gril kožou dole a aby sa ryba pri otáčaní neprilepila alebo nerozpadla, použite praktické príslušenstvo na grilovanie. Pozorujte kedy sa začne meniť farba kože a pretočte. O chvíľku je rybka hotová a vo vnútri pekne šťavnatá.
Na zdravšie grilovanie myslite tiež, keď pripravujete jedlo pre deti.
Foto: Fieldmann