Zdravé grilovanie nie je žiadna veda. Funguje to takto

P.R. Servis, 30. mája 2024     5 minút čítania

INZERCIA - Teploty stúpajú, dni sa predlžujú: leto je za dverami a s ním aj začiatok grilovacej sezóny. S nasledujúcimi tipmi môžete premeniť zážitok z grilovania na zdravú maškrtu.

Plynové grily Fieldmann poskytujú dostatok priestoru a jednoduché ovládanie.
Foto: Fieldmann


Či už v záhrade, na balkóne alebo v parku: grilovanie je zábava – o tom niet pochýb. Nemusíte sa mu vyhýbať, ani keď sa snažíte stravovať zdravo, práve naopak. Pretože zdravé grilovanie je vlastne celkom jednoduché.

Najtradičnejšie sú grily na drevené uhlie. Pokiaľ ale bývate v meste či radovej zástavbe, má to jednu nevýhodu: dym z dreveného uhlia môže vyvolať nevôľu susedov a v mestách by ste ho vôbec nemali používať. Riešenie poskytnú plynové grily českej značky Fieldmann. Grilované jedlo z nich má autentickú chuť aj vôňu, s grilmi sa ľahko manipuluje, jednoducho sa čistía a v sieti PLANEO a na planeo.sk si vyberiete svoj gril Fieldmann za skutočne výhodnú cenu. Neprehliadnite ani okamžitú zľavu až 200 eur na takmer 10-tisíc produktov!

Pri grilovaní všeobecne platí:

- Než začnete, dôkladne očistite rošt
- Na griloch na uhlie grilujte na táckach alebo v alobale, aby tuk nekvapkal na uhlíky
- Jedlá nepripaľujte
- Soľ nahraďte bylinkami

Údené na gril nepatrí

Klobásky, kotlety a steaky sú grilovacou klasikou. Tie sa však vyrábajú takmer výlučne z červeného mäsa a to nie každému vyhovuje. To neznamená, že by ste mali démonizovať klobásy ako také a už ich nikdy nejesť. Vyhýbajte sa však grilovaniu údenín a namiesto tretej klobásky môžete grilovať aj hydinu či ryby. Ide o zdravé a predovšetkým chutné alternatívy červeného mäsa.

Obzvlášť zdravé a chutné sú grilované ryby. Na grilovací rošt sú vhodné najmä ryby s pevným mäsom - hejky, pstruhy, pražma, losos. Ryby pri grilovaní vždy ukladajte na gril kožou dole a aby sa ryba pri otáčaní neprilepila alebo nerozpadla, použite praktické príslušenstvo na grilovanie. Pozorujte kedy sa začne meniť farba kože a pretočte. O chvíľku je rybka hotová a vo vnútri pekne šťavnatá.

Na zdravšie grilovanie myslite tiež, keď pripravujete jedlo pre deti.
Foto: Fieldmann


Grilujte zeleninu a syr

Pre vegetariánov to nie je žiadna novinka, no mali by to vyskúšať aj milovníci mäsa: grilovanie zeleniny. Na to sa hodí najmä šampiňóny, cuketa, baklažán, paprika, kukuričné ​​klasy, bataty a zemiaky. Na elektrickom grile sa hodí aj syr – najmä halloumi, ktorý sa ani pri vysokej teplote neroztopí. Mozzarella a feta sú ďalšie možnosti, ale mali by byť zabalené do alobalu na grilovanie. Do týchto syrových balíčkov sa hodia aj paradajky a cibuľa. S bylinkami buďte opatrní: Pri vysokých teplotách sa prepaľujú a potom chutia horko. Po uvarení je najlepšie ochutiť grilované jedlo rozmarínom, tymianom atď.

Nebojte sa marinád

Marináda mäso ochutí a spôsobí narušenie väzby svalových vlákien, čím sa mäso stane krehkejším. Ideálne sú preto marinády s obsahom citrónovej šťavy alebo s pár kvapkami octu, ktorý pomôže mäso zjemniť už za hodinu-dve. Marinované kúsky mäsa by mali byť rovnomerne veľké. Ak nemáte na marinovanie čas, nakrájajte mäso na menšie kúsky, ktoré chuť marinády absorbujú pomerne rýchlo. Pokiaľ ste v marináde použili aj väčšie množstvo byliniek, pred grilovaním ich odstráňte, aby sa na mäse nepripálili a nezanechali nepríjemnú pachuť.

Dezerty nahraďte ovocím

Žiadne posedenie sa nemôže zaobísť bez dezertu. Na grilovačke nahraďte klasické koláče grilovaným ovocím. Napríklad bleskové pečené jablká: Ovocie rozkrojte, vyberte jaderník, zapichnite doň klinček a ugrilujte z oboch strán. Podávajte posypané škoricou a preliate troškou medu, alebo so zmrzlinou.








 



TOPlist