Trendy:
Zázrak menom zázvor

redakcia, 11. februára 2010     7 minút čítania

Zima sa tento rok akosi nechce pobrať preč. A žiaľ, pribúda aj nešťastníkov s červeným nosom, boľavým hrdlom a kašľom. Zimu zatiaľ odohnať nevieme, ale na nachladnutie je vraj najlepší zázvor!


Foto: www.sxc.hu/Pulpdtp

Zázvorový čaj je výborný liek


Nedávno sa na Vareche.sk rozpútala diskusia o zázraku menom zázvor. Používatelia našej stránky sa predháňali v tom, kto ponúkne zaručenejší recept na liečivý zázvorový čaj. Tu je teda zopár zaujímavostí o tomto liečivom koreni, jeho blahodarných účinkoch na ľudský organizmus a jeho využití vo svetovej gastronómii.

Zázvor (Zingiber officinale), po našom vraj správne nazývaný ďumbier, je okrem medicínskeho použitia hojne využívaný aj v gastronómii. Najčastejšie ho možno nájsť v indickej a čínskej kuchyni, kde ho poznajú už takmer tritisíc rokov. Ochucujú ním hlavné jedlá, ale aj rôzne sladkosti.

Recepty so zázvorom
Recepty so sušeným zázvorom

Využitie v kuchyni

Ani naše babičky sa nedali zahanbiť a pre naše maškrtné jazýčky pripravovali dnes už legendárne lahodné koláčiky - zázvorníčky. Ich výhodou bolo, že dokázali upokojiť boľavý žalúdok počas vianočných sviatkov po nadmernej konzumácii všakovakých dobrôt.

Angličania zasa rozbehli ťažký biznis s výrobou zázvorového piva. Pre svoj nízky obsah alkoholu (niekedy menej ako 2 %) si ho na Ostrovoch obľúbili aj malé deti, dokonca slávna spisovateľka J. K. Rowlingová pripisovala pitie tohto obľúbeného nápoja svojej rozprávkovej postave, čarodejníckemu učňovi Harrymu Potterovi. Tak neviem, zázvorové pivo som ešte nepila, ale rada skúsim. A možno začnem aj čarovať...


Foto:

Nakladaný zázvor sa podáva k sushi


Piecť na Vianoce zázvorové koláčiky je tradíciou aj vo Švédsku. Američania zasa obľubujú pridávať zázvor do svojich cookies a rôznych perníkových keksíkov a koláčov. Japonci zázvor nakladajú a podávajú ho k celosvetovo obľúbenej pochúťke – suši. Pamätám si, že keď som jedla suši prvý krát, s kamarátkou sme hútali, čo je to ružové vedľa maki roliek. Vyhlásila vtedy, že to je nejaká japonská sladká kapusta...

Obľúbenou cukrovinkou je kandizovaný zázvor. Je veľmi jednoduché si ho pripraviť doma. Na kocky nakrájaný očistený zázvor varíme pol hodinu v čistej vode. Potom ho zlejeme a zalejeme trochou vody s cukrom (toho by malo byť váhovo tak isto ako zázvoru) a ďalšiu polhodinu varíme. Potom ho už len treba scediť, obaliť v práškovom cukre a vysušiť. Konzumácia kandizovaného zázvoru okrem pôžitku z cukrovinky prináša aj úľavu pri nachladnutí.



Foto: www.sxc.hu/jeff1980

Zázvor alebo ďumbier, vyberte si


Zázvor ako rastlina v črepníku

Zázvor je trvalá rastlina, ktorú si môžete pokojne pestovať aj doma. Stačí zasadiť kúsok buľvy koreňa a s láskou sa oň starať. Bude potrebovať teplé a slnečné miesto, pôdu však treba udržovať vlhkú. Vyrastie do výšky až 1,5 metra a pokojne si ho podľa listov môžete pomýliť s obyčajnou izbovou rastlinou. Keď po niekoľkých mesiacoch listy uschnú, narastená buľva koreňa sa vyberie, kúsok sa odloží na ďalšie pestovanie a zvyšok sa spotrebuje v kuchyni.

Tí, ktorí ste ešte nemali tú česť – zázvor má výraznú ostrú chuť, ktorú spôsobuje obsah gingerolu. Látku podobného zloženia majú v sebe aj čili papričky. V obchode či v lekárňach ho môžete kúpiť hneď v niekoľkých formách. Ako čerstvú hľuzu, sušené práškové korenie, sušené plátky alebo tobolky. Inak chutí čerstvý a inak sušený, ten sušený je totiž viac štipľavý a menej voňavý. Aj preto pri varení treba rozlišovať, či je v recepte napísaný čerstvý alebo sušený zázvor a tomu prispôsobiť dávkovanie.

Zázračný všeliek

Z hľadiska medicíny je zázvor využiteľný na mnohé neduhy. Najčastejšie sa spomína prechladnutie a nádcha, na ktorý zázračne účinkuje zázvorový čaj. Stačí nastrúhať dve čajové lyžičky čerstvého zázvoru, pridať kúsok škorice a dva klinčeky. Všetko prevaríme asi 5 minút v litri vody. Hotový vychladený čaj sa ochucuje citrónovou šťavou a medom a pije teplý počas celého dňa.


Foto: www.sxc.hu/hhsara

Obľúbené zázvorové koláčiky


Okrem spomínaného prechladnutia zázvor pomáha aj proti zápalom a kašľu, znižuje horúčku, bolesti a opuchy. Výborne účinkuje aj pri stavoch nevoľnosti po chemoterapii. V stredoveku bol s úspechom užívaný pri liečbe moru.

Celkovo je výborný pomocník pri stavoch nevoľnosti, napríklad pri cestovaní, morskej chorobe, žalúdočnej nervozite, plynatosti a odporúča sa dokonca aj pri tehotenských nevoľnostiach – tu treba samozrejme užívanie konzultovať s lekárom. Zázvor tiež napomáha znižovať krvný tlak a cholesterol, posilňuje imunitný systém a aktivuje srdcovo-cievny systém.

Ako sa vraví, všetkého veľa škodí a tak je to aj so zázvorom. Pri väčších dávkach môže spôsobovať vedľajšie účinky ako žalúdočná nevoľnosť, pálenie záhy, či srdcové poruchy. Deti do troch rokov by pre istotu zázvor konzumovať nemali vôbec. Tak čo, vyskúšate?


Zdroj: wikipedia




Diskusia k článku

jarco
Okre suši a číny sa u nás doma konzumuje zázvor aj ako čerstvo vylisovaná (pomocou lisu na cesnak) šťava, ktorú používame na dochucovanie polievok. Dávame si to až na stole, priamo do taniera horúcej polievky. Hodí sa prakticky do každej polievky, od vývarov až po indickú šošovicovú. Odporúčam vyskúšať, určite je to lepšie ako tie umelé tekuté dochucovadlá.
nyja
Super článok! Samé užitočné info... palec hore (lebo chýba tu smajlík na to) S tým pestovaním v črepníku to mám chuť vyskúšať. Díky .-)
gocka
dobra rada na môj cholesterol díki
kuchticka
Suhlasim, je to vyborny prirodny vseliek - na nachladnutie, proti vysokemu cholesterolu atd. Tiez je lepsie dochutit jedlo zazvorom ako pouzivat tzv. magi.
braxi
určite vyskúšam pestovať v črepníku...ďakujem
vojica
Ahojte, pripájam sa aj k pozitívnemu hodnoteniu, mám vyskúšané, keď si dám pol lyžičky mletého zázvoru do šálky čaju s medom niekoľkokrát za deň, nachladnutie a kašeľ nemajú šancu. Organizmus sa krásne prehreje a je oveľa skôr fit, ako pri papkaní chemikálií z lekárne. Vyskúšate :) Pekný deň
zela
Určite sa dám na pestovanie rôznych byliniek - aj zázvoru.
visnovka
takze ja som podla rad niektorych vyskusala zazvor, lebo tento tyzden som bola prechladena a doma som mala len mlety,
tak som si urobila ovocny caj do toho dala dva klinceky pol kavovej lyzicky skorice a pol KL mleteho zazvoru
ale musim skonstatovat, ze s tym zazvorom mi to chutilo mydlovo
neviem ci som nemala pozuzit koren zazvora
ak ma niekto skusenosti s cajom moze mi napisat
sandratamer
Asi to bude tým, že si si to nasypala do ovocného čaju :-)

V článku máš návod aj na čaj, skús to s čerstvým zázvorom...
58vlasta
Tiež mám chuť skúsiť ho pestovať v črepníku. Iste vyskúšam.
sracz
!!!!!!! Všetkým Vám buď srdečná vďaka za Vaše holdy Ďumbieru! Všetci máte pravdu, až tu v Iowe - už po 60 - som prišiel na to, ako veľa sme my "Slováci" ostali dĺžni tejto vzácnej liečivej rastline a vynikajúcemu koreniu, už aj preto, že sa pyšníme jedným z našich národnych končiarov, pod tým istým názvom (a propos, ako asi a prečo asi toto meno dostal). Mimochodom jedna rada odo mňa, neskôr napíšem podrobnejšie, vyskúšali ste už ďumbier_zázvor v gulášoch, paprikášoch a perkeltoch? A čo hovädzie na hubách + ďumbier? Nezabudnite na domáce údené klobásy - na 10 kg mäsovej zmesi 5 až 7 PL očisteného (tupou stranou noža) strúhaného ďumbiera! Holandská firma "STAM" vyrába a predáva i zázvor v mliečnej čokoláde (mimochodom hriešne drahá - ako ďas). S manželkou ho užívame čerstvo nastrúhaný (1 PL na šálku) v čaji, nesladený, ale kto má chuť môže osladiť cukrom, alebo po vylúhovaní medom. Dobrú chuť a po vyhodňarsky "dozdziveňa"!!!!!!!
svetluskkaa
Zazvor som zacala pouzivat len pred nedavnom,ale teraz som prechladnuta -takze urcite vyskusam s cajom.
jody
Súhlasím so všetkým, čo tu bolo povedané, ba som priam nadšená, že konečne niekto povedal ako sa dá zázvor/ďumbier pestovať. Tohoto som sa nevedela dopátrať...
Ale jedna vec ma tu trochu zarazila, niekto spomenul, aby sa zázvor ako zdravšia eventualita používal namiesto maggi. Ja viem, iste tým myslel tú kvapalinoidnú umelinu predávanú v obchode, ale chcem len upozorniť, že maggi je bylinka, po slovensky ligurček, po česky libeček a do polievok je naozaj fantastická.
oblizprst
Pestujem ho už dlhé roky v truhlíku na balkóne. Vňať pripomína vysokú zelenú trávu a podzemok sa veselo rozbieha po celom kvetináči. Odporúčam široký a plytký. Rastlina je veľmi nenáročná a má rada pritienené miesto a vlhko.Takto mám kedykoľvek čerstvý. Priznám sa, je ďaleko aromatickejší ako z obchodu. Skúste.
brigita
Asi pred tromi týždňami som zistila, že zabudnutý zázvor v myske na ovocie má klíček, tak som ho zasadila a už má asi 30 cm, ale zajtra ho opatrne presadím do väčšieho, asi do valovka na muškáty.Ďakujem za radu. Dosť často ho používam v kuchyni na zázvorníčky alebo pridávam do jedla. Na čaj je treba čerstvý, zo sušeného to nie je ono.


tinca
Ten čaj čo je uvedený v článku som poskytla aj ja len s malou obmenou,že kávová lyžička zázvoru a v mojom recepte sa nevarí, ale zabarí vriacou vodou. Myslím, že škoda ho je znehodnotiť varením. Mne tá kávová lyžička /kopcom/stačí, lebo je veľmi ostrý. Má sa robiť čaj sólo, súhlasím s p. redaktorkou,nemá sa miešať s iným čajom.
andula1964
Tak som sa rozhodla aj pre pestovanie,čajík z neho určite vyskúšam,len kde ho teras kupim?
redakcia
Skúste v niektorom tescu alebo kauflande, tam ho mávajú bežne..
danap
zazvorniky peciem uz roky - stary rodinny recept, caj z cerstveho zazvoru tiez pijeme, len nemam odvahu zazvor pouzit pri vareni, ale asi najblizsie vyskusam..pozriem recepty..☺☺☺
ilusa
mna najviac potesilo,ze sa da vypestovat aj doma,zajtra sadim,kedze vzdy mam doma nejaky kusok
sharona
Aj ja zázvor milujem a dávam ho všade kde sa mi hodí. Mimochodom v článku bolo na konci uvedené, že veľké množstvo ho škodí. Dospelí by nemali prekračovať dávku 4 g denne pri čerstvom a 1 g pri sušenom, deťom do 2 rokov sa nemá podávať vôbec. Rovnako nie je vhodný pre diabetikov.
maria30
Ja zazvor pouzivam napr. do mrkvovej polievky, je uzasna, a na zazvorovy caj lakam vsetkych znamych... skoro vzdy neodolaju
jozka2
ja si zazvor a turneric pridavam aj do kuracej polievky,niekde viac niekde menej podla druhu jedla.V mrkvovej polievka a s troskou muskat.orieska je vyborna.
ribana
no supeer a dakujem za typ..... to sadenie vyskusam tiez ,no a zazvorovy cajik spravim teraz -neaka som uz tyzden prechladena a aj hlas mi odchadza......tak dik za super napadik.






 



TOPlist