Trendy:
Zásady stolovania v praxi

redakcia, 10. júna 2010     7 minút čítania

V dnešnej modernej dobe už iste väčšina ľudí vie, ktorú vidličku na čo použiť, alebo ako správne nachystať a ozdobiť stôl pre návštevu.V ďalších riadkoch ponúkame manuál, ako sa vyznať naozaj vo všetkom, čo sa stolovania týka.


Foto: www.sxc.hu , tuareq

Chce to len trochu fantázie...


Ako sa treba správať za stolom sme už na tomto mieste písali v článku Nevhodné správanie pri stole? NIE!. Aké sú však zásady stolovania a správnej úpravy stola pred hostinou?

Napríklad taký obrus dokáže vhodne umocniť príjemnú atmosféru pri vychutnávaní pokrmu. Ťažko povedať, čo je dnes moderné, v každom prípade ak nechcete, aby príliš nápaditý dizajn potlače obrusu odpútaval pozornosť od pripravených dobrôt, rozhodne siahnite po nenápadnom vzore a jemných farbách. Dáte tak vyniknúť nielen jedlu, ale napríklad aj štýlovému jedálenskému servisu.

Ku krásne prestretému stolu patria kvety. Zabudnite však na akékoľvek umelé náhrady živých kvetov. Ak nemáte práve po ruke zopár čerstvých kvetov, alebo nebodaj krásne uviazanú kyticu, pokojne siahnite aj po peknom kvetináči, prípadne môžete stôl vyzdobiť lupeňmi kvietkov. Myslite však na to, že obrovská váza s kvetmi nie je vhodná, v konečnom dôsledku totiž bude len zbytočne zaberať miesto pre pokrm. Ďalšou nevýhodou vysokej kytice je, že stolujúcim sediacim oproti sebe môže brániť vo výhľade, čo môže spôsobiť úsmevné problémy pri komunikácii.

Kompletné menu

V prípade, že chystáte väčšiu rodinnú oslavu, alebo sa skrátka len chcete vyšvihnúť pred návštevou, mali by ste pripraviť kompletné menu. To by malo pozostávať z ôsmich chodov. Na začiatok sa podáva aperitív, ktorý vlastne funguje ako povzbudenie chuti do jedla. Potom nasleduje studený predkrm, polievka, teplý predkrm, hlavný chod, dezert, syry s ovocím, a na záver káva alebo digestív, čo je vlastne to isté ako aperitív, len sa podáva na záver stolovania. Tento krát má skôr prispieť k lepšiemu tráveniu po toľkých chodoch.

Ako na príbory


Foto: www.sxc.hu , nosheep

Nenápadná farba obrusu je vhodnejšia.


Existujú krajiny, kde je bežné konzumovať jedlo rukami. Aj na Filipínach nepoznajú ľavú a pravú ruku, ale „jedaciu“ ruku a tú druhú... Keďže vo vyspelých krajinách tomu tak nie je, napíšeme si niečo o histórii a používaní príborov. Prvým „nástrojom“ na jedenie bola lyžica, používať sa začala už v stredoveku. Napríklad taká vidlička bola dlho považovaná za diablov nástroj, a to neprispelo v rade stravníkov k jej prílišnej obľube. Spolu s nožíkom a lyžičkou sa ako celok začali používať až v 17. storočí.

Postupne začali k základnému príboru pribúdať ďalšie súčasti ako dezertná lyžička a vidlička, špeciálne nože, nástroje na konzumáciu rýb a morských plodov, pílkové nože na tuhšie mäsá, rozmanito tvarované a dlhé lyžičky, a rôzne iné, dnes už nevyhnutné jedálenské „náradia“.

Pri prestieraní sa treba riadiť jednoduchým pravidlom. Príbor kladieme vedľa taniera podľa poradia, v akom budeme jednotlivé jedlá servírovať. Takže v prípade, že budete ako prvú servírovať polievku, dáte ju od taniera najďalej. Najviac jednotlivých kúskov z príboru na každej strane sú tri kusy. Ak máte naplánované viacchodové menu, zvyšok potrebného príboru pripravte niekde blízko stola kde budete stolovať, aby ste ho mali v prípade potreby po ruke. Tento príbor však klaďte na stôl až po použití všetkých príborov na stole.

Pravidlá kladenia príborov a pohárov


Foto: www.sxc.hu , roluss

Príklad vkusného stolovania.


Základ asi poznáme všetci, ale môžeme si to pokojne zopakovať. Lyžička patrí napravo od taniera, dnom dolu, vedľa nej bližšie k tanieru nožík, ostrím smerom k tanieru, a naľavo ukladáme vidličku zubami hore. Dezertné príbory patria nad tanier, rukoväťou bližšie k tej ruke, ktorou budeme dezert konzumovať. Ak sme dojedli, príbor nenechávame prekrížený, ale položíme nôž aj vidličku súbežne vedľa seba. Poháre ukladáme vedľa seba nad príbory vpravo podľa toho, ktorá patrí k akému jedlu smerom ku stredu stola. Bližšie k tanieru je ten pohár, ktorý použijeme ako prvý.

... aby ste sa vyhli faux pas

Pohár pri prípitku držíme vždy za stopku. S vínom, či sektom je vhodné si priťuknúť, čo však nie je vhodné napríklad pri koktaili, či pive. Vtedy len pohár nadvihneme a ťuknutie naznačíme. Ak sa k jedlu podáva aj chlieb, nikdy si neodhryzneme priamo. Vždy si kúsok odlomíme a vložíme do úst. Pri podávaní chlieb ukladáme na tanierik s obrúskom naľavo od taniera.


Foto: www.sxc.hu , online_i

Aj obyčajný hamburger môžno podávať stýlovo...


Obrúsky nám mnohým tiež spôsobujú nemalé problémy. Papierový použijeme počas jedla, alebo po jedle a potom ho zložíme a položíme do taniera. Horšie je to s látkovým obrúskom. V žiadnom prípade nepatrí pod krk. Ak chceme na prísediacich zapôsobiť, spôsobne obrúsok rozložíme a položíme si ho na kolená. Použijeme ho iba keď treba, na konci ho zložíme a položíme na stôl, nie to taniera.

Špeciálna kategória na vyrábanie trapasov je používanie špáradla. V „lepšej“ spoločnosti špáradlo nepoužívame vôbec, ak však jedlo konzumujeme s priateľmi či rodinou, pri jeho použití si zakryjeme ústa. Alebo taká citrónová voda. Tí čo máte radi animáky si určite spomeniete na pamätný Shrekov výrok, keď sa tejto vody napil a zahlásil: „Vynikajúca polievka pani Ká!“. Inak, zopár rokov dozadu sa mi takmer stalo niečo podobné, takže sa príliš nesmejem. Doma ak chcete, ju pokojne z tej misky vychlípajte, ale v lepšej reštaurácii radšej citrónovú vodu použite na umytie rúk po jedle :-).




Diskusia k článku

bozulka
Zaujímavo a pekne zpracované len neviem v koľkých rodinách sa tak honosne stoluje.Čo sa týka obrusov úplne súhlasím a priam neznášam pestrofarebné obrusy na stole.Možno ešte tak na záhradnú párty,aj to by som zvažovala.Je smutné,že ešte aj v dnešnej dobe sú rodiny kde sa nedodržiava žiadna alebo len malá kultúra stolovania.S výchovou treba začať hneď po narodení.Keď vidím niektoré mamičky ako dovolia deťom rozhadzovať jedlo po stole a okolí tak mám sto chutí plesknúť mamičku po rukách.Myslíte,že z týchto detí vyrastú ľudia,ktorí sa budú vedieť správať pri stolovaní keď dospejú?
Hoci nie tak honosne,ale slušne by nemal byť problém aspoň so základným stolovaním v žiadnej dnešnej rodine.
kuchticka
Veru, pekny clanok, dakujem.
@bozulka , suhlasim s tebou. Dnesne deti, najma tu, su ponechane aby si robily co chcu. Nemaju sa vraj v nicom obmedzovat, aby sa mohla rozvijat ich osobnost.
babav
@bozulka , suhlasim s tvojim nazorom,rodicia su zodpovedni za vychovu a spravanie deti.Nie nadarmo sa hovori :"Ohybaj ma mamko ,pokial som ja Janko,bo ked budem Jano ,neohnes ma mamo " ;-) .
@sandra , niet co dodat,pekne a ucelne napisany clanok.
tinca
@bozulka niekedy sa nevedia pri stole správať ani dospelí bola som toho svedkom, tak aký príklad dajú potom s vojim deťom??
babidka
@tinca , ved ani tym rodicom to asi nikto nevysvetlil :-)U nas mama trvala na cistom , naskrobenom platnenom obruse na stole , priboroch a pouzivani papierovych servitok / vo sviatok platnenych/. ziadne igelity na stole a utieranie ust do rukava , jedenie rukami alebo iba lyzicou . Ako deti nas to obcas rozculovalo , lebo to znamenalo davat pozor pri jedle , sadnut za stol v cistom obleceni/ na obruse bolo hned vidno , ked sa brat opieral o stol v špinavej koseli:-)/ a kopu riadov na umyvanie ....:-) No a na pocudovanie , napriek tomu ze sme sa na naskrobene obrusy ako deti hnevali - teraz si nevieme predstavit , aby sa jedlo "iba tak" . Dcera so zatom su v stolovani nekompromisni - deti sa musia za stolom spravat slusne , ked nechcu jest tak aspon musia slusne sediet a nerusit ostanych pri jedle . Je jedno ci su doma alebo v restauracii .
sracz
Nemám čo dodať! Nemo prikyvujem a nahlas súhlasím! Patrím ku generácii, ktorá bola vedená k úcte ku hodnotám. Od jedla, cez čistotu a spoločenský takt až po faunu a flóru. U nás doma to boli rodičia i prarodičia, vedúci nás "smarkatých" a do života vstupujúcich, k správnosti charakterov i vonkajších prejavov. A ešte jedno, moje ďalšie formovanie v rokoch 1963 až 1969 na La Franconi a v ŽTU v Bratislave. Nie som sám, kto si s úctou pripomína mená Prof. Marie Seifrtová, Martin Redecha, Pavlíková, Zendulka, Kropilák, Lukáč, Hloužek, Hlaváček, Vajdová, Smažil, Vinokúrová, Bodacz, Růžička, Hrča, ... ! Okrem štúdia, športu, vojenského výcviku to bola aj nami nazývaná "francúzska výchova", keď sme sa striedali vo funkciách obsluhovaný a obsluhujúci pri prestieraní, stolovaní i pri obsluhe! A v "zálohe" sú ešte ďalšie aktivity, ako napr. kultúra bývania, starostlivosť o seba a o svojho blížneho, tanečné kurzy v PKO, kultúra reči a prejavu ....... ! Ďakujem Sandratamer, veľmi si Vás ctím a vážim!
tinca
@babidka máš pravdu, ja som sama a aj pre seba si robím radosť slušným a pekným stolovaním, obrus alebo prestieranie nesmú chýbať! Aj kávičku si vypijem vždy z inej peknej šálky alebo aj čajík a to podľa nálady.
babidka
ked boli nase deti male , tak som na obrus/ samozrejme naskrobeny a vyzehleny/ davala este aj take podlozky tzv."anglicke prestieranie " aby obrus velmi nepokvackali . A dodavala som k tomu : toto tu mame aj na to , aby sme kulturne jedli a nespravali sa ako prasiatka v Prasiatkovciach . Moj manzel tie podlozky nazval "kultura" a odvtedy to tak volame v celej nasej rodine :-))))))))))
bozulka
@babidka tú "kultúru" používame aj v našej rodine,ale aj tá musí byť pekná,ale lepšie sa ošetruje a ochrání to obrus.Kamarádka aj suseda sa ma pýtali prečo kupujem umyvačku na " staré kolená" keď sme len dvaja.A ťažko som jej vysvetlovala,že aj tak ju naplním skoro denne.Mám veľmi rada krásný porcelán a sklo.Voľakedy som si kúpila aj rúžový porcelán,že budeme s mužom popíjať kávičku a čajík,ale po "Pereši" mi prešla chuť,tak porcelán tróni vo vytríne.Zatiaľ stačí aj "cibulový vzor" na kávičku.
@kuchti čka,bohužiaľ tento spôsob výchovy sa začína preferovať aj u nás .Mám obavy,že to nič dobré neprinesie,len zvýšenie kriminality.Ja aj moje deti boli vychovávané prísne,ale s láskou a to je dôležité,aby deti vedeli,že sú hranice,ktoré sa nesmia prekročiť.To viem ja a vedia to aj moje deti a nielen v stolovaní.
emsen
veď to, veľa ľudí má doma nádherný porcelán,ale večná škoda ,že iba vo vitríne a používajú ho max.na veľké sviatky....a potom ako sa majú u detí vypestovať správne a kultúrne návyky pri stolovaní ,aj u nás sa používa jedna čajová súprava ..(pamiatka po mamičke)..,iba na Vianoce ,ale máme ďalšie dve a tie sa používajú stále,veď deti sa učia od nás dospelákov ,tak im budme príkladom,veď ono sa nenadarmo hovorí ,že rodina by sa mala aspoň raz za deň stretnúť pri spoločne prestretom stole.V takej rodine sa nemôže stať,že rodičia nevedia ,čo sa deje s ich ratolesťami.Prajem všetkým dobrý deň .
michsamant
Clanok sa mi paci a suhlasim tu s nazormi,ale.....ja ked dam na stol peky obrus, tak moja mala 1 a pol rocna,ktora nedovidi, co dalej na stole lezi obrus potiahne a vsetko leti....pretoze aj ona chce vediet co je na stole. Takze obrus nedavam. Ale o taky rok snad budeme stolovat uz normalne, ked mala podrastie a bude uz vidiet na stol :)
zdezda
Súhlasím s vami, výchova je v prvom rade na rodičoch, dá sa pekne stolovať aj pri raňajkách, na plátennom čistom obruse a s drevenými lopármi, vo vázičke kvietok ,či halúzka aktuálneho ročného obdobia(napr.prinesená z vychádzky od vďačných domácich stravníkov:-)),či pri večere aj s malou čajovou sviečkou, nielen v nedeľu. Dbať na preleštený príbor, správne priložený k tanierom,......Je fajn trkotať pri stole, kedysi nám to zakazovali, teraz sa aj dôležité transakcie uzatvárajú pri krásne prestrenom stole s dobrým papaním :-))))
retig
Chcete vidieť, ako sa pri stole nesprávať, ako nedržať príbor, ako nebrať do rúk poháre, ako prísť na návštevu a sedieť pri stole s čiapkou na hlave, ako sa hrať na malomeštiakov, ako haniť jedlo, ktorým vás hostia, ako ... Pozerajte reláciu Bez servítky! Pravdaže sú aj výnimky!
bababa
Vďaka za príspevok "retig". Sledujem tiež reláciu "Bez servítky" a veľmi ma mrzí ako sa dokážu niektorí účinkujúci chovať. Najviac ma hnevá ak niekto neustále niečo kritizuje a stále dáva najavo čo "nemusí"....
forneta
já... jednoducho neviem ale úplne presne to takto robíím... neviem odkial to mám, moja mamina ma to nikdy neučila... jednoducho to vem a pochybudem, že som to niekde počula... ani som to nikdy nečítala - jednoducho to viem... to stolovanie vždy tak pripravujem a presne tak sa pri jedne chovám... dokonca som aj vystretá...






 



TOPlist