
Foto: www.sxc.hu , tuareq
Chce to len trochu fantázie...
Napríklad taký obrus dokáže vhodne umocniť príjemnú atmosféru pri vychutnávaní pokrmu. Ťažko povedať, čo je dnes moderné, v každom prípade ak nechcete, aby príliš nápaditý dizajn potlače obrusu odpútaval pozornosť od pripravených dobrôt, rozhodne siahnite po nenápadnom vzore a jemných farbách. Dáte tak vyniknúť nielen jedlu, ale napríklad aj štýlovému jedálenskému servisu.
Ku krásne prestretému stolu patria kvety. Zabudnite však na akékoľvek umelé náhrady živých kvetov. Ak nemáte práve po ruke zopár čerstvých kvetov, alebo nebodaj krásne uviazanú kyticu, pokojne siahnite aj po peknom kvetináči, prípadne môžete stôl vyzdobiť lupeňmi kvietkov. Myslite však na to, že obrovská váza s kvetmi nie je vhodná, v konečnom dôsledku totiž bude len zbytočne zaberať miesto pre pokrm. Ďalšou nevýhodou vysokej kytice je, že stolujúcim sediacim oproti sebe môže brániť vo výhľade, čo môže spôsobiť úsmevné problémy pri komunikácii.
Kompletné menu
V prípade, že chystáte väčšiu rodinnú oslavu, alebo sa skrátka len chcete vyšvihnúť pred návštevou, mali by ste pripraviť kompletné menu. To by malo pozostávať z ôsmich chodov. Na začiatok sa podáva aperitív, ktorý vlastne funguje ako povzbudenie chuti do jedla. Potom nasleduje studený predkrm, polievka, teplý predkrm, hlavný chod, dezert, syry s ovocím, a na záver káva alebo digestív, čo je vlastne to isté ako aperitív, len sa podáva na záver stolovania. Tento krát má skôr prispieť k lepšiemu tráveniu po toľkých chodoch.
Ako na príbory

Foto: www.sxc.hu , nosheep
Nenápadná farba obrusu je vhodnejšia.
Postupne začali k základnému príboru pribúdať ďalšie súčasti ako dezertná lyžička a vidlička, špeciálne nože, nástroje na konzumáciu rýb a morských plodov, pílkové nože na tuhšie mäsá, rozmanito tvarované a dlhé lyžičky, a rôzne iné, dnes už nevyhnutné jedálenské „náradia“.
Pri prestieraní sa treba riadiť jednoduchým pravidlom. Príbor kladieme vedľa taniera podľa poradia, v akom budeme jednotlivé jedlá servírovať. Takže v prípade, že budete ako prvú servírovať polievku, dáte ju od taniera najďalej. Najviac jednotlivých kúskov z príboru na každej strane sú tri kusy. Ak máte naplánované viacchodové menu, zvyšok potrebného príboru pripravte niekde blízko stola kde budete stolovať, aby ste ho mali v prípade potreby po ruke. Tento príbor však klaďte na stôl až po použití všetkých príborov na stole.
Pravidlá kladenia príborov a pohárov

Foto: www.sxc.hu , roluss
Príklad vkusného stolovania.
... aby ste sa vyhli faux pas
Pohár pri prípitku držíme vždy za stopku. S vínom, či sektom je vhodné si priťuknúť, čo však nie je vhodné napríklad pri koktaili, či pive. Vtedy len pohár nadvihneme a ťuknutie naznačíme. Ak sa k jedlu podáva aj chlieb, nikdy si neodhryzneme priamo. Vždy si kúsok odlomíme a vložíme do úst. Pri podávaní chlieb ukladáme na tanierik s obrúskom naľavo od taniera.

Foto: www.sxc.hu , online_i
Aj obyčajný hamburger môžno podávať stýlovo...
Špeciálna kategória na vyrábanie trapasov je používanie špáradla. V „lepšej“ spoločnosti špáradlo nepoužívame vôbec, ak však jedlo konzumujeme s priateľmi či rodinou, pri jeho použití si zakryjeme ústa. Alebo taká citrónová voda. Tí čo máte radi animáky si určite spomeniete na pamätný Shrekov výrok, keď sa tejto vody napil a zahlásil: „Vynikajúca polievka pani Ká!“. Inak, zopár rokov dozadu sa mi takmer stalo niečo podobné, takže sa príliš nesmejem. Doma ak chcete, ju pokojne z tej misky vychlípajte, ale v lepšej reštaurácii radšej citrónovú vodu použite na umytie rúk po jedle :-).
Hoci nie tak honosne,ale slušne by nemal byť problém aspoň so základným stolovaním v žiadnej dnešnej rodine.
@bozulka , suhlasim s tebou. Dnesne deti, najma tu, su ponechane aby si robily co chcu. Nemaju sa vraj v nicom obmedzovat, aby sa mohla rozvijat ich osobnost.
@sandra , niet co dodat,pekne a ucelne napisany clanok.
@kuchti čka,bohužiaľ tento spôsob výchovy sa začína preferovať aj u nás .Mám obavy,že to nič dobré neprinesie,len zvýšenie kriminality.Ja aj moje deti boli vychovávané prísne,ale s láskou a to je dôležité,aby deti vedeli,že sú hranice,ktoré sa nesmia prekročiť.To viem ja a vedia to aj moje deti a nielen v stolovaní.