Vyšperkované raňajky:
Tajomstvo dochrumkava opečenej slaninky? Potrebujete k nej ešte tieto dve ingrediencie

Jarmila Horváthová, 7. októbra 2023     2 minúty čítania

Plátok úžasnej opraženej slaninky dokonale doplní praženicu alebo volské oko. Ako ju opiecť tak, aby chutila ako od profíka?



Foto: Shutterstock

Opražiť plátky slaniny dochrumkava tak, aby boli krehké, ale nie tvrdé a zároveň, aby sa nepripálili, sa zdá byť jednoduché, nie je to však úplne tak. Určite sa vám stalo, že buď bola slanina po upražení ešte mäkká, alebo ste nevystihli ten správny okamih a nepekne vám prihorela.

Pre prípravu dokonalej opraženej chrumkavej slaniny je dôležité, aby sa smažila dostatočne dlho na to, aby sa z nej odčerpal tuk, nesmie sa však pritom pripáliť. Ako to dosiahnuť? Potrebujete na to, samozrejme okrem dobrej slaniny, aj ďalšie dve ingrediencie - a tou je trpezlivosť a čas.



Foto: Shutterstock

Pri oprážaní slaniny totiž platí, že menej je viac. V tomto prípade: menej tepla. Aby bola slanina správne chrumkavá, musí sa smažiť na miernom plameni alebo teplote. Tak dosiahnete, že bude mať dostatok času na to, aby sa z nej vypražil tuk bez spálenia.

Plátky slaniny by sa mali vyprážať asi 3-4 minúty z každej strany. Ak sa vám aj po tomto čase zdajú ešte málo opečené, tak aj dlhšie.

Keď slaninu vyberiete z panvice, bude ešte trochu mäkká, preto je potrebné ju dobre osušiť na kúsku kuchynského papiera. Ten nasiakne zvyšný tuk. Potom ju ešte nechajte minútku-dve na papieri odstáť a môžete podávať. Či už ako prílohu napríklad k miešaným vajíčkam alebo ňou prizdobiť nejaké jedlo.



ANKETA: Čím je slanina prerastenejšia, tým je lepšia. Súhlasíte?

72,5%



27,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist