Foto: Shutterstock
Mnohí sme na nich vyrastali, veď vyprážaný rezeň patril desaťročia k nedeľnému obedu. Pripraviť rezeň s nadýchaným a chrumkavým trojobalom však nie je úplne jednoduché. Poznáme niekoľko trikov, vďaka ktorým bude váš rezeň dokonalý.
1. Mäso dobre vyklepte
Rezeň nemusí byť na celý tanier, ako jeho slávna viedenská verzia, ale mal by byť natenko vyklepaný. Aby bol trojobal chrumkavý, mal by sa rezeň smažiť na prudkom ohni, či pri vysokej teplote a rýchlo, a aby sa mäso vo vnútri prepieklo, je potrebné, aby bolo natenko vyklepané. Či použijete teľacie, bravčové alebo kuracie mäso, je na vás.2. Postriekajte ho vodou
Malý trik, ktorý nie je veľmi známy, ale pomôže k tomu, aby bol trojobal nadýchaný – pred obaľovaním mäso jemne rozprašovačom postriekajte vodou. Nie veľmi, naozaj len jemne, aby sa vo vode netopil, alebo ste z neho nezmyli soľ.Postriekanie mäsa trochou vody zabezpečí, že táto sa pri neskoršom vyprážaní zmení na vodnú paru. Tá má väčší objem, čo spôsobí, že sa trojobal nadvihne a bude nadýchaný.
3. Použite správnu múku a strúhanku
Používate na trojobal hladkú múku, pretože to tak robila vaša babka aj mamka? Keď chcete dosiahnuť naozaj chrumkavý trojobal, vymeňte ju za hrubú múku. Tá sa tak nenalepí na mäso ako hladká múka a napomôže nadvihnutiu trojobalu pri vyprážaní, ale zároveň neovplyvní jeho stabilitu.Foto: Shutterstock
Šéfkuchári tiež používajú namiesto klasickej strúhanky panko strúhanku. Tá obsahuje väčšie kúsky pečiva, ktoré vyprážaným jedlám dodajú ľahkosť a väčšiu chrumkavosť. Na jej výrobu sa používa chlieb bez kôrky.
4. Použite vhodný tuk
Rezeň by mal pri vyprážaní plávať v tuku, takže ním nešetrite. Keďže sa má vyprážať rýchlo a krátko, je potrebné vyprážať ho pri vysokej teplote. Preto treba použiť tuk, ktorý má vysoký bod prepaľovania.Najlepšia je kombinácia oleja, prípadne masti a prepusteného masla ghí, ktoré mu dodá tú správnu maslovú chuť. Bežné maslo by sa pri vyprážaní pri potrebnej teplote pripálilo.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku