Vymeňte za mäso:
Kedy soliť, ako ich otáčať, aby sa nerozpadli a ďalšie rady šéfkuchára o grilovaní rýb

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Sú zdravé a v porovnaní s mäsom oveľa rýchlejšie hotové. Toto sú tipy odborníka, ako z ryby urobíte na grile ozajstnú pochúťku.



Foto: Shutterstock

Ak by sme pozreli na grily slovenských domácností, tak ako hlavnú surovinu na nich určite nájdeme mäso a rôzne typy mäsových výrobkov. Zdravšia alternatíva, ktorá môže byť tiež veľmi chutná, sú ryby. Ich veľkým priaznivcom je aj šéfkuchár Peter Ďurčo z TOP Restaurant Žilina. Hovorí, že ich má na grile radšej ako mäso. Tu sú jeho tipy na ich prípravu.

Prečo ryby

Výhodou rýb v porovnaní s mäsom je samozrejme ich výživová hodnota, sú pre telo oveľa prospešnejšie ako mäso, o rôznych párkoch a klobásach nehovoriac. Okrem toho majú ešte jednu vítanú výhodu – ich príprava trvá oveľa kratšie než je to v prípade mäsa. Tepelná úprava rybacieho mäsa nielenže trvá kratšie, ale možno ho servírovať priamo z grilu, netreba ho nechať 10 minút odstáť ako napríklad klasický steak.

Radšej morské ako naše

Sme suchozemci a preto by sme mali uprednostňovať naše, sladkovodné ryby pred morskými. Pri grilovaní to úplne tak neplatí, morské ryby sú na gril vhodnejšie, najlepšia a najdostupnejšia je pražma alebo morský vlk. Morské ryby majú lepšiu chuť, lepšie sa s nimi manipuluje a aj sa lepšie jedia, keďže napríklad pražma má oveľa hrubšie kosti ako pstruh. Ak sa predsalen rozhodnete pre sladkovodné ryby, tak si vyberte pstruha alebo filety zo zubáča či kapra.

Použite kliešte

Rybie mäso je veľmi jemné a s tepelne upravovaným sa ťažko manipuluje, najmä pri obracaní. Takže ak chcete grilovať ryby, určite si kúpte v domácich potrebách kliešte, resp. mriežku na ich grilovanie – do nich sa ryba či fileta vloží a mäso sa pri otáčaní nerozpadá. Ušetríte si tým prácu a nervy.



Foto: Shutterstock

Soliť vopred

Mäso sa pred grilovaním nesolí, lebo soľ vyťahuje tekutinu a mäso potom zostane suché. Pri rybách to neplatí, tie možno posoliť vopred, keďže na grile strávia oveľa kratší čas než mäso.

Ak vcelku, tak plnené

Menšie ryby, ako je napríklad pstruh či pražma sa grilujú vcelku a je vhodné ich predtým naplniť – dať dovnútra plátok citróna, kúsok masla, bylinky. Okrem toho že ich ochutia, zabránia aj ich vysušeniu.

Ako dlho grilovať

Tým, že rybacie mäso je krehkejšie ako ostatné druhy mäsa, potrebuje aj kratší čas na grile. Ak ide o filetu – 2-3 minúty na každej strane stačia, ak ide o rybu vcelku záleží od veľkosti. Pri rybách platí, že lepšie je, ak sú menej tepelne upravené, ako keď sú na grile pridlho.

Ako ich dochutiť

Po ugrilovaní stačí napríklad pražmu len pokvapkať olivovým olejom. Pstruha či filety z kapra alebo zubáča, ale aj iné filety, poliať omáčkou z masla, citrónovej šťavy, cesnaku a byliniek.





ANKETA: Uprednostňujete morské ryby pred sladkovodnými?

55,6%



44,4%







Diskusia k článku










TOPlist