
Foto: Shutterstock
Ak by sme pozreli na grily slovenských domácností, tak ako hlavnú surovinu na nich určite nájdeme mäso a rôzne typy mäsových výrobkov. Zdravšia alternatíva, ktorá môže byť tiež veľmi chutná, sú ryby. Ich veľkým priaznivcom je aj šéfkuchár Peter Ďurčo z TOP Restaurant Žilina. Hovorí, že ich má na grile radšej ako mäso. Tu sú jeho tipy na ich prípravu.
Prečo ryby
Výhodou rýb v porovnaní s mäsom je samozrejme ich výživová hodnota, sú pre telo oveľa prospešnejšie ako mäso, o rôznych párkoch a klobásach nehovoriac. Okrem toho majú ešte jednu vítanú výhodu – ich príprava trvá oveľa kratšie než je to v prípade mäsa. Tepelná úprava rybacieho mäsa nielenže trvá kratšie, ale možno ho servírovať priamo z grilu, netreba ho nechať 10 minút odstáť ako napríklad klasický steak.Radšej morské ako naše
Sme suchozemci a preto by sme mali uprednostňovať naše, sladkovodné ryby pred morskými. Pri grilovaní to úplne tak neplatí, morské ryby sú na gril vhodnejšie, najlepšia a najdostupnejšia je pražma alebo morský vlk. Morské ryby majú lepšiu chuť, lepšie sa s nimi manipuluje a aj sa lepšie jedia, keďže napríklad pražma má oveľa hrubšie kosti ako pstruh. Ak sa predsalen rozhodnete pre sladkovodné ryby, tak si vyberte pstruha alebo filety zo zubáča či kapra.Použite kliešte
Rybie mäso je veľmi jemné a s tepelne upravovaným sa ťažko manipuluje, najmä pri obracaní. Takže ak chcete grilovať ryby, určite si kúpte v domácich potrebách kliešte, resp. mriežku na ich grilovanie – do nich sa ryba či fileta vloží a mäso sa pri otáčaní nerozpadá. Ušetríte si tým prácu a nervy.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku