
Foto: Shutterstock
Nielen deti milujú prekvapenia, ale všetci maškrtníci sa určite nadchnú pre túto menej tradičnú verziu torty. Piňata torta, to je sladký trend, ktorý spája hravú radosť z pečenia s momentom nečakaného prekvapenia, keď sa z vnútra torty vysype dúhový dážď cukríkov, čokoládových guľôčok alebo ovocia.
Piňata torta je dezert s tajomstvom
Na prvý pohľad ide o klasickú viacvrstvovú tortu, no po jej rozkrojení sa z jej vnútra vysype náplň. Môže ísť o lentilky, mini marshmallows, sušené ovocie, oriešky, v prípade detskej verzie dokonca aj o malé hračky, teda v podstate čokoľvek, čo poteší a prekvapí.Inšpirácia pochádza z mexickej tradície piňaty – farebnej papierovej figúrky plnenej sladkosťami, ktorú deti otvárajú na oslavách. Aj keď koncept pochádza z Latinskej Ameriky, samotná piňata torta ako dezertný trend sa začala objavovať okolo roku 2010 v západných cukrárňach. Následne sa prezentovala na rôznych foodblogoch a vďaka sociálnym sieťam si rýchlo získala popularitu.

Foto: Shutterstock
Ako postupovať pri príprave piňata torty
1. Upečte minimálne tri, najlepšie však štyri korpusy rovnakej veľkosti, môžete použiť svoj osvedčený recept na korpus. Prípadne upečte jeden či dva vysoké korpusy, ktoré nakrájate na jednotlivé pláty. Vyskúšať môžete aj náš recept na jednoduchý piškótový korpus:2. Pripravte si tortový krém podľa chuti - maslový, smotanový, tvarohový, čokoládový alebo výborný karamelový:
3. Do stredu dvoch korpusových plátov vykrojte kruh s priemerom približne 7–10 cm, výrez môže byť ale aj štvorcový. Použiť na to môžete formu na vykrajovanie alebo pohár vhodnej veľkosti.
4. Na spodný plný korpus natrite krém a položte naň prvý korpus s otvorom v strede. Dajte naň krém, krémom môžete jemne potrieť aj otvor - ale iba tenučkou vrstvou.
5. Prikryte druhým korpusom s otvorom, opäť potrite krémom. Do vzniknutej diery nasypte zvolenú náplň až po okraj (lentilky, marshmallows, želé, kyslé cukríky, čokoládové bonbóny, nakrájané drobné ovocie...).
6. Ak ste upiekli štyri pláty, tak zakončite tortu plným vrchným dielom.
7. Celú tortu potrite krémom a ozdobte podľa fantázie.
Tipy pre dokonalý výsledok
Chladenie: Pred plnením nechajte korpusy dobre vychladnúť. Teplé či vlažné cesto by mohlo sladkosti roztopiť.Prekvapenie navrch: Ak chcete naznačiť, čo sa vo vnútri torty nachádza, môžete použiť rovnaké cukrovinky či ingrediencie aj na jej ozdobu. Moment prekvapenia tak síce odpadá, ale očakávanie, ako sa náplň vysype porastie, tak ako chuť pri pohľade na ňu.
Zdravšia verzia: Nahraďte cukríky mixom sušeného ovocia a orechov – efekt ostane, chuť bude menej sladká a torta zdravšia.
Tematické torty:Prispôsobte tortu, teda najmä jej náplň, príležitosti, na ktorú ju chcete pripraviť. Narodeninovú piňata tortu môžete oslávencovi ušiť doslova na mieru, prispôsobte náplň tomu, čo má rád. Na detské oslavy použite dúhové lentilky, na párty s oznámením pohlavia bábätka zas zvoľte náplň v ružových alebo modrých tónoch. A trebárs na Halloween vytvorte piňata tortu plnú želé červíkov...
Chutnú a lákavú inšpiráciu ako pripraviť piňata tortu nájdete v tomto videu:
Zdroj: Youtube/Sally´s baking
Diskusia k článku