
Foto: Shutterstock
Nie je to až taká nezvyčajná situácia - našli ste v chladničke syr, ktorý ste nedávno kúpili, ale zabudli ste naň. Ak je to camembert alebo podobný druh, je už príliš aromatický, vysušený alebo tekutý, aby ste ho dali na syrovú misu. Ak je to tvrdý syr, ten má naopak stvrdnuté okraje. Vyhodiť takéto "zabudnuté" syry alebo sa dajú ešte zužitkovať?

Foto: Shutterstock
Do smetí alebo nie?
Zabudnuté syry patria jednoznačne do koša, ak na nich objavíte čo len náznaky plesne, nikto sa predsa nechce otráviť, alebo si spôsobiť žalúdočné problémy. Syr by ste mali vyhodiť aj keď má divnú a vám nepríjemnú arómu, nie takú, ktorá je pre zrelý syr charakteristická.Naopak – ak je o pár dní (teda nie o pol roka...) prekročený dátum minimálnej trvanlivosti, neznamená to, že syry patria automaticky do smetí (samozrejme ak sú bez spomínanej plesne). Dátum minimálnej trvanlivosti totiž nie je dátumom spotreby. Údaj len hovorí, do akého dátumu výrobca zaručuje, že si potravina zachová svoje typické vlastnosti, ako je chuť, konzistencia a farba. Takže mnohé potraviny sú jedlé aj po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. To platí aj pre mliečne výrobky – za predpokladu, že boli správne skladované.

Foto: Shutterstock
Využitie prezretého mäkkého syra
Ak sú mäkké syry s plesňou ako camembert príliš zrelé, majú veľmi silnú vôňu a chuť. Zahriatím sa tieto vlastnosti ešte zintenzívnia, čo nie každému vyhovuje. Ale ak vám to nevadí, môžete ich použiť napríklad na zapekanie cestovín či zemiakov.V prípade, že vám silná aróma syra prekáža, vyhnite sa tepelnej úprave, ktorá ju ešte zintenzívňuje a použite syr nastudeno na prípravu nátierky, napríklad typickej bavorskej Obatzdy.
Prezreté polotvrdé a tvrdé syry
Inak je to s tvrdými syrmi. Ak sú gouda, eidam a spol. už silne zrelé, stále sú ideálne na mnohé syrové jedlá. Patrí sem gratinované jedlo všetkých druhov, klasický quiche Lorraine, syrová polievka alebo zapečený baklažán či cuketa.V prípade, že sú okraje plátkov syra už silne vysušené, môžete ich osviežiť jednoduchým trikom. Plátky položte do hlbokého taniera a prelejte ich mliekom. Potom dajte tanier do chladničky. Po niekoľkých hodinách suché okraje zmiznú.

Foto: Shutterstock
Diskusia k článku