Vyhodiť či zužitkovať:
Prezretý syr zabudnutý v chladničke. Kedy ho radšej vyhodiť a kedy to robiť nemusíte?

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Patria syry, ktoré majú tie najlepšie časy za sebou do koša, alebo z nich ešte môžete mať osoh? Odpovieme vám.



Foto: Shutterstock

Nie je to až taká nezvyčajná situácia - našli ste v chladničke syr, ktorý ste nedávno kúpili, ale zabudli ste naň. Ak je to camembert alebo podobný druh, je už príliš aromatický, vysušený alebo tekutý, aby ste ho dali na syrovú misu. Ak je to tvrdý syr, ten má naopak stvrdnuté okraje. Vyhodiť takéto "zabudnuté" syry alebo sa dajú ešte zužitkovať?



Foto: Shutterstock

Do smetí alebo nie?

Zabudnuté syry patria jednoznačne do koša, ak na nich objavíte čo len náznaky plesne, nikto sa predsa nechce otráviť, alebo si spôsobiť žalúdočné problémy. Syr by ste mali vyhodiť aj keď má divnú a vám nepríjemnú arómu, nie takú, ktorá je pre zrelý syr charakteristická.

Naopak – ak je o pár dní (teda nie o pol roka...) prekročený dátum minimálnej trvanlivosti, neznamená to, že syry patria automaticky do smetí (samozrejme ak sú bez spomínanej plesne). Dátum minimálnej trvanlivosti totiž nie je dátumom spotreby. Údaj len hovorí, do akého dátumu výrobca zaručuje, že si potravina zachová svoje typické vlastnosti, ako je chuť, konzistencia a farba. Takže mnohé potraviny sú jedlé aj po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. To platí aj pre mliečne výrobky – za predpokladu, že boli správne skladované.



Foto: Shutterstock

Využitie prezretého mäkkého syra

Ak sú mäkké syry s plesňou ako camembert príliš zrelé, majú veľmi silnú vôňu a chuť. Zahriatím sa tieto vlastnosti ešte zintenzívnia, čo nie každému vyhovuje. Ale ak vám to nevadí, môžete ich použiť napríklad na zapekanie cestovín či zemiakov.


V prípade, že vám silná aróma syra prekáža, vyhnite sa tepelnej úprave, ktorá ju ešte zintenzívňuje a použite syr nastudeno na prípravu nátierky, napríklad typickej bavorskej Obatzdy.


Prezreté polotvrdé a tvrdé syry

Inak je to s tvrdými syrmi. Ak sú gouda, eidam a spol. už silne zrelé, stále sú ideálne na mnohé syrové jedlá. Patrí sem gratinované jedlo všetkých druhov, klasický quiche Lorraine, syrová polievka alebo zapečený baklažán či cuketa.

V prípade, že sú okraje plátkov syra už silne vysušené, môžete ich osviežiť jednoduchým trikom. Plátky položte do hlbokého taniera a prelejte ich mliekom. Potom dajte tanier do chladničky. Po niekoľkých hodinách suché okraje zmiznú.



Foto: Shutterstock

Pozor na histamín

Problémom pri prezretých syroch, aj keď sú zdravotne neškodné je, že majú vysoký obsah histamínu, čo môže viesť u citlivých ľudí k nežiaducim reakciám. Tie sa objavia už 30 až 60 minút po konzumácii a patria medzi ne červené fľaky, ale aj hnačka či žalúdočné kŕče. Preto, ak ste niekedy mali podobné problémy, ochutnajte najprv len kúsok syra.



ANKETA: Konzumujete syry aj po dátume minimálnej trvanlivosti, ak im nič nie je?

90,5%



9,5%







Diskusia k článku

mamec
Pri tvrdých syroch ani trochu plesne nie je ešte dôvod na vyhodenie. Stačí zo syra skrojiť dostatočne hrubú vrstvu a potom ho rýchlo spotrebovať. Samozrejme nesmie byť syr veľmi plesnivý. Nemám to z vlastnej hlavy, počula som rozhovor na tému bezpečnosti konzumovania plesnivých potravín s jedným doktorom. Meno žiaľ neviem, ale bol to starší pán s veľmi rozumnými názormi, ktoré aj bol schopný logicky vysvetliť.
1x zolik









TOPlist