Vyhnite sa chybám:
10 dôvodov, prečo vaše špagety carbonara nechutia ako v Taliansku

Jarmila Horváthová, 9. mája 2023     4 minúty čítania

Chutili vám na dovolenke alebo v originálnej talianskej reštaurácii a tak ste si ich pripravili aj doma. Lenže... vôbec neboli také, ako ste si ich pamätali. Kde ste mohli spraviť chybu?



Foto: Shutterstock

Pasta Carbonara, alebo ak chcete Spaghetti Carbonara, patria medzi poklady talianskej kuchyne. Pripraviť jedny z najobľúbenejších cestovín na svete nie je až také ťažké, ide o pomerne jednoduchý recept. A predsa tie vaše doma nechutia tak, ako tie na dovolenke v Taliansku? Úspech je totiž ukrytý v detailoch. Aké je teda tajomstvo prípravy špagiet carbonara?

Kde ste možno urobili chybu

1. Vodu na špagety ste dostatočne neosolili, alebo ste použili málo vody.
Aby sa cestoviny nezlepili do jednej guče a nechutili mdlo, potrebujete na 100 g cestovín 1 až 1,5 litra vody a 1-1,5 čajovej lyžičky soli. Pre 4 osoby potrebujete asi 350 gramov špagiet.



Foto: Shutterstock

2. Špagety ste varili príliš dlho.
Cestoviny by mali byť varené al dente, teda „na skus“, určite by nemali byť mäkké. Spoľahnite sa viac na svoj jazyk než na inštrukcie na obale, špagety počas varenia ochutnávajte.

3. Na omáčku ste použili celé vajcia.
Do originálneho receptu na špagety carbonara nejdú celé vajcia, len žĺtky. Na porciu pre 4 osoby potrebujete 2 žĺtky.

4. Nedali ste do žĺtkov vodu a syr.
Tajomstvo Pasta Carbonara je v pridaní 50 ml vody a 30 g nastrúhaného syra pecorino priamo do žĺtkov. Pridaním vody zabránite tomu, aby sa zo žĺtkov stala na horúcich cestovinách omeleta.

5. Použili ste iný syr.
Do cestovín carbonara sa dáva nastrúhaný syr pecorino. Ak ste použili nejaký iný, nebudú chutiť tak, ako majú. Pridať k nemu môžete ešte trošku parmezánu.



Foto: Shutterstock

6. Neodložili ste si bokom trochu vody z varených špagiet.
Voda zo špagiet sa pridáva spolu s ostatnými prísadami k scedeným cestovinám v mise. Omáčka je potom krémovejšia.

7. Použili ste inú údeninu.
Do originálnych cestovín ide slanina guanciale (dostať ju kúpiť v predajniach s talianskymi potravinami). V krajnom prípade ju možno nahradiť pancettou. Slaninu netreba krájať na príliš malé kocky, aby sa nepripálila. Na 4 porcie je potrebných asi 120 g slaniny.



Foto: Shutterstock

8. Slaninu ste pražili na oleji či masti.
Slanina sa praží vždy na suchej panvici, aby iný tuk neznehodnotil jej chuť.

9. K žĺtkom ste pridali smotanu.
Smotana v žiadnom prípade do originálneho receptu nepatrí – ruky preč od nej.

10. Zmiešali ste špagety so žĺtkami a slaninou na horúcej panvici.
Carbonara sa nedokončuje na sporáku, práve naopak. Špagety sa scedia a dajú sa do studenej misy. Tam sa zmiešajú so slaninou s trochou vody z cestovín a so žĺtkovo-syrovou zmesou. Pred podávaním na špagety patrí ešte čerstvo mleté korenie a... klasické Spaghetti Carbonara sú hotové. Dobrú chuť!





ANKETA: Dávate do špagiet carbonara celé vajcia?

33,3%



66,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist