Voňavé čarovanie:
Super tipy do kuchyne, ako pripraviť bylinkové maslo, pastu aj korenie

Rastislav Krampl, šéfkuchár, 9. augusta 2022     4 minúty čítania

Zistite, ako môžete bylinky z vašej parapety alebo záhradky rôzne spracovať a ďalej využiť v kuchyni. Poradí vám šéfkuchár Rastislav Krampl.



Foto: Shutterstock

Tuk je výborným nositeľom chuti, preto sa bylinky často používajú práve na parfumovanie olejov, pri marinovaní a pečení, miešajú sa do tuku ako zálievky alebo sa z nich pripravujú ochutené maslá používajúce sa na záver tepelnej prípravy jedla.

S cesnakom


Maslo s bylinkami a cesnakom sa dá pri príprave jedál všestranne využiť. Obľúbené je ako nátierka na pečivo alebo ako plnka do zapekaných bagiet na grilovačke. Odporúčam grilované špeciality obložiť bylinkovým maslom, ktoré ich skvelo dochutí a prispeje k ich šťavnatosti.
Ochutené maslá vydržia niekoľko dní v chladničke, dôkladne zabalené v mrazničke aj mesiace.

Ako na to?
Maslo izbovej teploty vyšľaháme dopenista a primiešame čerstvú nasekanú petržlenovú vňať, pažítku, pretlačený cesnak a soľ s korením podľa chuti. Maslo dáme na papier na pečenie a zrolujeme do pravidelného valca. Zabalené ochutené maslo dáme do chladničky. Z masla môžeme potom podľa potreby odkrajovať kolieska.



Foto: Shutterstock

Maitre d ́ Hotel


Tento recept je rafinovanejší a určený na krátke uchovanie alebo okamžité použitie. Slúži na dochutenie grilovaných steakov alebo mäsa.

Ako na to?
250 g masla vyšľaháme dopenista, pridáme 1 žĺtok, vymiešame a keď sa masa spojí, pridáme ešte 1 žĺtok. Do homogénnej zmesi postupne pridávame 1 ČL dijonskej horčice, 1/2 ČL sardelovej pasty, 1 malú najemno nasekanú šalotku a 1 PL nasekaných byliniek. Na papieri na pečenie vytvarujeme valec, natesno zabalíme a dáme stuhnúť do chladničky. Maslom ochutíme a ozdobíme mäso alebo zeleninu z grilu a ihneď podávame.

Koreninové zmesi


Poradím vám, ako si bylinky v čo najlepšej kondícii uchováte tak, aby ste ich vedeli využívať.



Foto: Jana Kollárová

Bylinky v našich zemepisných polohách spravidla zrejú uprostred vegetačného obdobia a len krátky čas. Pri väčšine druhov je najlepšie zbierať bylinky tesne pred kvitnutím.


Sušenie
Odporúčam sušiť hlavne bylinky, ktoré rastú na drevnatých stonkách. Sušiť by sme ich mali na suchom, slnečnom mieste alebo v sušičke potravín a pri nízkej teplote. Tak sa najviac zachovajú ich vlastnosti a nestratia farbu.

Mrazenie
Najvhodnejšia metóda uchovávania jemných listových aj vňaťových byliniek ako petržlen, kôpor, ligurček a pažítka.

Koreninové zmesi v soli
Na prípravu koreninovej zmesi odporúčam použiť hrubozrnnú morskú soľ a v pomere 1:10 k listom bylín ako tymian a rozmarín. V nožovom mixéri mixujeme, kým sa obe suroviny spoja a necháme 24 hodín preschnúť. Uzatvorené v zaváracom pohári vydržia aj niekoľko mesiacov.

Pasty a pestá v oleji


Na prípravu pesta alebo pasty mixujeme jemné a listové bylinky v malom množstve neutrálneho oleja. Vznikne olejovitá pasta, ktorú môžeme ochutiť aj rozmixovať spolu s orieškami, tvrdým zrelým druhom syra alebo s cesnakom. Uzavretú v pohári môžeme v chladničke skladovať aj niekoľko týždňov. Keď z pohára pastu odoberieme, vždy ju pokryjeme tenkou vrstvou oleja, ktorá pôsobí ako konzervant, predchádzame tak oxidácii a vzniku plesní.





ANKETA: Pestujete si na okne alebo v záhradke bylinky?

88,5%



11,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist